Emlékeztek még a Satan zenekarra? Én ifjonckoromban magnóval rögzítettem A Heavy Metal kedvelőinek címmel a Petőfi Rádióban elhangzott műsorból a banda 1983-as bemutatkozó albumát. Ha voltak a zeneipar átalakulásának igazi nyertesei, akkor az olyan underground kiscsapatok, mint amilyen a Satan is, biztosan közéjük tartoznak. Míg ugyanis a Court In The Acttel kultikussá vált NWOBHM-alakulat a műfaj fénykorának számító ’80-as években számos vargabetű, illetve évekig tartó vergődés után végül beadta a kulcsot, most kiegyensúlyozottan, stabil felállással működik, és két-három évente menetrendszerűen kiadnak egy-egy kiváló anyagot. A legendás brit együttes egy fantasztikus videóval ajándékozza meg a rajongóit karácsony alkalmából. A Satan az Into The Mouth Of Eternity című közönség-kedvenc nótához forgatott új videoklipet. Ez a dal eredetileg a banda 2018-as, Cruel Magic című nagylemezén szerepel.




A Satan együttes az NWOBHM-mozgalom egyik zászlóvivő bandája, melynek neve olyan kultikus albumokat fémjelez, mint az 1983-as Court in The Act és az 1987-es Suspended Sentence. A banda 2013-as visszatérő albumával (Life Sentence) és 2015-ös Atom By Atom című stúdiólemezével beigazolta, hogy semmiképpen sem kívánja a múlt dicsőségeit meglovagolni; annál inkább megújult erővel folytatják metalista tevékenységeiket.

A Satan 2012 alakult újjá, egy vadonatúj felállással, amit Russ Tippins és Steve Ramsey gitárosok, Graeme English basszer, Sean Taylor dobos és Brian Ross énekes alkot. Mindkét visszatérő lemezük nagy sikereket aratott a világ minden táján; sőtmitöbb, új sztenderdeket állított maga a banda és a teljes NWOBHM-mozgalom elé. 2014-ben kiadtak egy ‘Trail of Fire – Live In North America’ című koncert-anyagot, aminek ötlete akkor született, amikor a bandát azév nyarán felkérték a német Keep It True fesztivál szervezői egy egy-koncertes reunion-bulira. A zenekarnak ez volt az első fellépése 28 év után. A Satan bulija sikerekben minden várakozást felülmúlt, ugyanis még véget sem ért a headliner Crimson Glory koncertje, a közönség már a ‘Satan! Satan!’-t kiabálta. Ez után a buli után döntöttek tehát úgy a tagok, hogy egy kisebb európai turnét bonyolítanak le (német, holland, belga és angliai állomásokkal), mielőtt nekilátnak az újbóli próbáknak és demózásnak. Ezt követően született meg az ‘Atom by Atom’ című stúdiólemez, amit a Listenable Records adott ki, 2015 októberében.

Ezt követően, alig három év elteltével egy újabb bombasztikus dal-kollekcióval tért vissza a Satan! 2018. szeptember 7-én jelent meg a csapat új, vad és nyers hangzású, spontán módon rögzített albuma, ami méltó folytatása a ’80-as évekbeli és az újkori lemezeknek egyaránt. Az új, ‘Cruel Magic’ címet viselő nagylemez kiadása végett a banda a Metal Blade Records-szal kötött világraszóló lemezszerződést. Az új nagylemezt a First Avenue Stúdió falai között vették fel, két legendás hangmérnök / egykori kollaboráns, Dave Curle és Dario Mollo segítségével – általuk is lett ez az album a lehető legerősebb hangzással bíró Satan-anyag.