Roine Stolt gitáros / énekes / zeneszerző – akit olyan bandákból ismerhetünk, mint a Transatlantic, az Agents Of Mercy, a Kaipa DC és a The Sea Within idén új The Flower Kings albumot dob piacra. A Roine Stolt’s The Flower King nevezetű projekt új albuma Manifesto Of An Alchemist címmel jelenik meg, 2018. november 23-án, rajta 10 dallal, közel 70 percben. Ez a lemez természetesen abban a stílusban fogant, aminek Roine az egyik legnagyobb mestere: egy nagyzenekari témákkal gazdagon felszerelt, vérbeli prog-rock remekműre kell tehát számítani.

Az albumon több híres vendégzenész is szerephez jutott – köztük a The Flower Kings állandó kollaborátorai, Jones Reingold, Hans Froberg és Michael Stolt; valamint Rione The Sea Within-beli bandatársai, Marco Minnemann, Max Lorentz, Zach Kamins, Rob Townsend és Nad Sylvan. A Manifesto Of An Alchemist borítóját Shaun Beyond készítette. A lemez megvásárolható lesz limitált digipak CD-n, dupla gatefold LP-n és digitális formában.

A 60-as évek végén, 70-es évek elején – amikor a világ túlesett a Beatles és a Rolling Stones zenéje okozta első „sokkon”- a már lerakott alapokra új „zenefalak” felépí­tése kezdődött. Ekkor indultak a hard rock alapí­tó atyjai (pl: Deep Purple, Black Sabbath), és ekkor alakult ki a „progresszí­v rock” irányzat is melynek olyan jeles képviselői kezdték ezekben az években a pályafutásukat, mint a Pink Floyd, a Yes, a King Crimson vagy az Eerson Lake and Palmer. Ezen zenekarok muzsikájukkal egy olyan „elegyet” hoztak létre, mely ötvözte a rockot, a jazzt és a kortárs klasszikus zenét.

A 80-as évek végére a rock általános háttérbe húzódásával együtt ez az irányzat is kegyvesztetté vált. A 90-es évek közepétől azonban újra megmozdult a progresszí­v gépezet. Olyannyira, hogy mára már több, erre a műfajra specializálódott kiadó is létezik és a műfaj divattá vált. Vannak zenekarok, akik a műfajt a metál felől közelí­tik meg ( Dream Theater) és vannak, akik a hagyománytiszteletet, és a nagy ősök által kikövezett út „újraaszfaltozását” tűzték ki céljukul. Ilyen csapat, pl. a Spock’s Beard, vagy a The Flower Kings.

Roine Stolt’s The Flower King – Manifesto Of An Alchemist
(November 23)

01. Rainsong
02. Lost America
03. Ze Pawns
04. High Road
05. Rio Grande
06. Next To A Hurricane
07. The Alchemist
08. Baby Angels
09. Six Thirty Wake-Up
10. The Spell Of Money