Nehéz elhinni, de a kontinens egyik legnagyobb progresszív rock színterét Olaszország tudhatta magáénak – persze nem olyan nagy vagy fontos felhozatalra kell gondolni, mint mondjuk a brit, az amerikai vagy a német progresszív zene, de így is számos ismert együttest tudunk itt felsorolni. Ezekre a zenekarokra természetesen az évtized elejének angol progresszív előadói voltak hatással, különösen a Genesis, a Van der Graaf Generator és a Gentle Giant, azonban az olasz progresszív rockot különálló műfajnak tekintjük. A hetvenes években néhány ezek közül a zenekarok közül nemzetközi téren is ismertnek számított: a leghíresebb a Goblin volt, akikre főleg horrorfilmekhez írt zenéik miatt emlékezünk (ezek közül a Sóhajok című kultikus olasz ponyvahorror soundtrackje a lejgobb, de ők csinálták a Holtak hajnala című George A. Romero film kíséretét is), a másik legnagyobb név pedig a Premiata Fornerica Marconi (akiket PRM-ként is ismernek), ők Angliában és az Egyesült Államokban is sikeresen turnéztak.

A Premiata Forneria Marconi 1970-ben alakult meg Milánóban, amikor is Pagani csatlakozott az I Quelli tagságához. Eleinte King Crimson és Jethro Tull feldolgozásokat játszottak, majd 1971-ben jelent meg első kislemezük, melyen az “Impressioni di settembre” és a “La carrozza di Hans” című szerzemények szerepeltek.

1972-ben jelent meg első nagylemezük, “Storia di un minuto” címmel, mellyel azonnal az olasz slágerlista élére kerültek. A lemezre a korábbi kislemezen megjelent két szám is felkerült újra felvett változatban. A zene a klasszikus és a rock szép keveredése, hosszabb kompozíciókkal. Az ének olasz nyelvű, bár az È Festa refrénje egy angol szó: “Celebration”. Ez lett az addigi legsikeresebb olasz progresszív rock alkotás.

Még ugyanabban az évben, 1972 végén jelent meg második nagylemezük, “Per Un Amico” címmel. Az album elődjénél is komplexebb lett, és az angol producerek érdeklődését is felkeltette. Az Emerson Lake and Palmer (ELP) angol zenekar olaszországi koncertkörútján a PFM szerződést kötött a Manticore Records kiadóval, és ezzel pályafutásuk új korszakába léptek.

A Manticore Records kiadócég az angol ELP tagjai által lett alapítva. Ők a King Crimson egyik alapító tagját, Pete Sinfieldet bízták meg azzal, hogy a Premiata Forneria Marconi angol nyelvű lemezének elkészítését irányítsa. A lemez nagyrészt a PFM második lemezének angol nyelvű változata lett, de egy szám rákerült az első lemezről is. Címe “Photos of Ghosts”. A dalok nagy része nem lett újra felvéve, csak újra lett keverve, illetve természetesen angol nyelvű szöveget énekeltek rá. Ezzel a lemezzel felkerültek a Billboard-listára; Japánban pedig aranylemez státuszra tettek szert, miközben hazájukban a mai napig előkelő helyezéseket érnek el a toplistákon. A brit Classic Rock magazin 50. helyre rangsorolta őket a világ 100 legjelentősebb előadóját felvonultató listáján.

A banda most új lemezzel jelentkezik, az október 27-én megjelenő Emotional Tattoos album kiadásáért az InsideOut Music felel. A PFM 2016 közepén látott neki az album munkálatainak, és 2017 elejére végzett a dalok angol és olasz nyelvű változatának rögzítésével. Az utólagos hangtechnikai munkákat idén júliusban végezték el a Metropolis Recording stúdióban, Alessandro Marcantoni hangmérnök közreműködésében. Azalbum borítóját Stefano Bonora (Artkademy) tervezte.

A PFM szeptember és december között fellép néhány neves olasz klubban / színházban; 2018 elején pedig Japánban folytatják a körutat. A jövőbeni koncert-dátumok és -állomások listája a www.pfmworld.com oldalon érhetők el.

A zenekar jelenlegi felállása így néz ki:

Alessandro Scaglione – billentyűk, Hammond, Moog
Lucio Fabbri – hegedű
Patrick Djivas – basszusgitár
Franz Di Cioccio – ének, dobok
Marco Sfogli – gitár
Roberto Gualdi – dobok
Alberto Bravin – billentyűk, háttér-vokál

PFM – Emotional Tattoos
(október 27 – InsideOut)

Angol nyelvű tracklista:
1. We’re Not An Island (7:12)
2. Morning Freedom (6:06)
3. The Lesson (5:08)
4. So Long (5:56)
5. A Day We Share (6:03)
6. There’s A Fire In Me (4:55)
7. Central District (5:27)
8. Freedom Square – instrumental (4:47)
9. I’m Just A Sound (5:57)
10. Hannah (5:16)
11. It’s My Road (5:07)

Olasz nyelvű tracklista:
1. Il Regno (7:12)
2. Oniro (6:06)
3. La lezione (5:08)
4. Mayday (5:56)
5. La danza degli specchi (6:03)
6. Il cielo che c’è (4:55)
7. Quartiere generale (5:27)
8. Freedom Square – instrumental (4:47)
9. Dalla Terra alla Luna (5:57)
10. Le cose belle (5:16)
11. Big Bang (5:07)