Mint bizonyára már sokan tudjátok, kényszerű csere történt az idei Fezen fesztivál külföldi előadóinak sorában. Az északír Therapy? kénytelen volt lemondani Székesfehérvárra tervezett fellépését a frontember Andy Cairns szemműtétje miatt. Az énekes-gitáros beavatkozását már korábban is tervezték, de csak augusztus elején derült ki, hogy szeptember 7. a pontos dátum, és nem lehet halasztani. A Therapy? 19 éves pályafutása alatt ez mindössze a második alkalom, hogy le kellett mondaniuk egy koncertet – írták közleményükben, és persze elnézést kérnek minden magyar rajongójuktól.

Helyettük szeptember 12-én, szombaton este 22.30-kor lép színpadra a fehérvári Fezen fesztiválon a brit Paradise Lost, a gótikus metal alapcsapat új albuma pedig szeptember 28-án lát napvilágot Faith Divides Us – Death Unites Us címmel. A fehérvári bulival induló új Lost turné egyik érdekessége, hogy ez lesz az első fullos körútja az új dobosnak, Adrian Erlandsson-nak (At The Gates, Cradle Of Filth, The Haunted, Tenet stb.). A friss album címadó dalához most készült el a klip.
Az immáron 12. alkalommal megrendezésre kerülő Fehérvári Zenei Napok fő fellépője a Paradise Lost. A rendezvény idén új helyszínre költözik, így a három napos buli ezúttal nem a Bregyó-közben lesz, hanem a Sóstói Ipari Parkba várják a látogatókat.

A Fehérvári Zenei Napokat először 1997-ben rendezték meg (akkor még Fehérvári Rockfesztivál néven), 2000-től lett FEZEN, idén pedig már annyira kinőtte magát a rendezvény, hogy az eddig jól bevált Bregyó-köz helyett új helyszínt kellett keresni a rendezőknek, egyrészt a környék nyugalmának a megóvása érdekében, másrészt pedig az egyre nagyobb számban érkező résztvevők miatt. Így a 2009-es FEZEN helyszíne a Sóstói Ipari Park lett.

A tavalyi évben már több mint húszezer látogatója volt a fesztiválnak (ebből ezren a határon túlról érkeztek) és a hazain túl olyan nemzetközi, élvonalbeli előadók is felléptek, mint a Helloween, vagy az Anathema.

A bérleteket augusztus 31-ig 7.500, szeptember 10-ig 8.400, a helyszínen pedig 9.000 forintért lehet beszerezni, a napijegyek ára 3.200 és 3.500 között mozog. A helyszínre folyamatosan indulnak buszjáratok Fehérvár központjából, a kempingezés pedig ingyenes.

Összesen 5 színpadon és egy alternatív helyszínen lesz kb. 120-130 koncert, de a tavalyihoz hasonlóan lesz dumaszínház, koncertek közti karaoke és a szokásos tehetségkutató sem marad el.

Az idei FEZEN felhozatala szinte minden műfajt átölel, a kemény rock zenétől egészen a popig. 5 színpadon és 1 alternatív helyszínen zajlanak majd a koncertek, a teljesség igénye nélkül olyan előadókkal, mint a Tankcsapda, Quimby, Edda, Republic, Lord, Ossian, Deák Bill, Bikini, Beatrice, Depresszió, Moby Dick, Első Emelet, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Pokolgép, Péterfy Bori, Zagar, Ladánybene 27, Animal Cannibals, P. Mobil, valamint még több tucat neves és amatőr banda is helyet kap.

A 3 nap alatt több, mint 100 koncert és egyéb program lesz, melyek között 2 külföldi sztár is helyet kap, a Paradise Lost és a német metal zene egyik alapkövének számító U.D.O.