A 2011-ben alakult progos, groove-os, djentes vonalon mozgó budapesti Omega Diatribe 2013-ban megjelent Iapetus című debütáló lemezével valósággal berobbant a köztudatba, ezt bizonyítja, hogy az album második lett az Apey & The Pea mögött a HangSúly debütlemez kategóriájában. A zenekarból később távozott Metzger Dávid dobos, viszont volt egy friss daluk, amit fel akartak venni, így aztán egy jól ismert amerikai dobost, Kevin Talley-rt (Suffocation, ex-Daath, ex-Misery Index, ex-Six Feet Under, ex-Chimaira, ex-Dying Fetus stb.) kérték meg, hogy dobolja fel a dalt. A közös munka végül olyan jól sikerült, hogy Kevinnel egy teljes EP felvételre került, és az Abstract Ritual címet kapott anyag egy ausztrál kiadó, a Twin Peak Records gondozásában látott napvilágot. Az EP itt letölthető, itt pedig olvashattok róla. A bandát most az a megtiszteltetés érte,, hogy meghívást kaptak  a modern, progos metal zenék legnagyobb európai fesztiváljára, a 2008 óta Kölnben megrendezésre kerülő Euroblastre.

Az idei Euroblast szeptember 30 és október 2 között kerül megrendezésre a kölni Essigfabrikban, a magyar zenekart pedig a fesztivál szervezői keresték meg a fellépési lehetőséggel. Az Omega Diatribe olyan zenekarok társaságában lép majd fel, mint az Enslaved, a Born Of Osiris, az Animals As Leaders, a Jinjer, az Oceans Of Slumber vagy a Veil Of Maya.

Az Omega Diatribe tavaszi magyar turnéja a napokban ért véget, de a két év után újra Budapesten fellépő marylandi death/grind csapat, a Misery Index vendégeként is elcsípheted majd a Barba Negra Trackben július 26-án!