13 év után, 20220-ban újra csatasorba állt a brutal death metalt játszó zalaegerszegi Monastery. A zalaegerszegi Monastery zenekar 1989 évben alakult. A csapat eleinte trióban működött, Kovács „Billy” Róbert dobossaL, Németh Zoltánnal, és Kovács Krisztiánnal. A kötelező demo körök után 1992-ben került kiadásra a Far from Christ album, a Trottel Records gondozásában. Jópár koncert és néhány év után Tóth „Hufi” Ferenc került a gitáros posztjára. 1994 évben került kiadásra a második Monastery-album, a Postmortem Aggressive.

A banda ezidőtájt a Moby Dick előzenekaraként is fellépett. Valamikor ekkor, tagcserék és kiválások után a csapat működése jóidőre megszűnt. 2003-ban Frytz-cel a mikrofon mögött készült a Fuck This World EP, majd egy évre rá a Misanthrope album. 2020-tól újra aktiválták magukat és december közepén új minialbumot rögzítettek a Moby Dick stúdióban. A kiadvány Chimera címmel jelent meg, és alább meghallgatható, mire jutott a banda. Innen le is tölthető az EP.

Az új EP megjelenésével együtt újra kiadták a 2003-as Fuck This World anyagot is. A master munkálatai most is a soproni MD stúdióban Smici segítségével zajlottak. Tavaly nyáron azonban kiderült, hogy a Monastery vokalistája, Frytz magánéleti okokból kifolyólag nem tud részt venni a csapat aktív munkájában, a helyét pedig Lédeczi Zsolt vette át, aki már jó néhány zenekarból ismerhető (Türböwitch, Paragon Zero). Egy éven belül aztán a második tagcsere történt az 1989-ben létrejött zalaegerszegi death metal banda életében, a nyáron érkezett Lédeczi Zsolt (Türböwitch, Paragon Zero) váltotta elődjét, Frytzet, az ő helyére pedig Kovács Billy Róbert dobos fia, Kovács Roland érkezett. 

Az újjáéledt csapat 2022-ben adta ki a bivalyerős Divine Damnation című albumát a hazai Hammerworld Recordings kiadónál. A nagylemez Szanati Szabolcs – basszus, Tóth Krisztán – ritmusgitár, Tóth „Hufi” Ferenc – szólógitár, Kovács „Billy” Róbert – dobos és Kovács Roland – énekes felállással készült, majd a csapat hazai és nemzetközi turnéállomásokra indult a dalokkal. Most pedig Continue to Suffer címmel jelent meg a zalaegerszegi death metalos Monastery új dala, mely a banda 2023 tavaszának végén, nyarának elején megjelenő új albumról ad ízelítőt.
A bandát januártól jó néhány helyen el lehet  csípni, a budapesti koncert pedig a februári ‘Catatonic Night Fest’ keretében február 10-én lesz a Kék Lyukban, három határontúli és egy hazai banda társaságában!