Nyolc év után, Hardwired… To Self-Destruct címmel november 18-án jelenik meg a Grammy-díjas Metallica tizenegyedik soralbuma. A 12 dalt tartalmazó dupla lemez producere Lars Ulrich és James Hetfield mellett az a Greg Fidelman volt, akivel a banda eddigi legutolsó nagylemeze, a 2008-as Death Magnetic is készült. Az új lemezről a Hardwired című számot augusztus 18-án már be is mutatta a minneapolisi 93X rádióban a zenekar, ehhez a dalhoz klip is készült. A második klipes nóta a Moth Into Flame volt, melyhez most egy werkfilm is érkezett:

Az album 3CD-s Deluxe verziójának harmadik lemezén a korábban beharangozottaktól eltérően nem az új dalok eredeti riffjei kerülnek majd fel, hanem a Lords Of Summer címmel tavaly bemutatott dal 2016-os verziója mellé az évek során készített feldolgozások, a Rasputin Music lemezboltos speciális koncert anyaga, illetve a Hardwired dal élő premierjének felvétele kerül majd fel. A módosított dallistát lejjebb meg is találod.

Október 26-án pedig már el is indul a friss turné – öt latin- és dél-amerikai koncerttel. A miniturné október 26-án indul Puerto Ricóban és november 5-én ér majd véget Costa Ricán. Ezeket valószínűleg első körben Észak-Amerika, majd pedig Ausztrália fogja követni, így a nyári nagy rockfesztiválok idejére érhetnek át Európába, ahol elsősorban a Rock am Ring, a Download, a Hellfest, a Nova Rock, a Pinkpop, a Rock in Vienna és a Rock Werchter versenghet majd értük, de szinte borítékolható, hogy lesznek stadionkoncertek is. Már az is borítékolható, hogy az év elején négy bulit is lenyomnak Koppenhágában, A dán fővárosban február 3., 5., 7., és 9-én lépnek majd fel. Mindenesetre a kezdő löket már megvan, várjuk a további fejleményeket!

Metallica – Hardwired… To Self-Destruct
(November 18 – Blackened)

CD1
01. Hardwired
02. Atlas, Rise!
03. Now That We’re Dead
04. Moth Into Flame
05. Am I Savage?
06. Halo On Fire

CD2
01. Confusion
02. Dream No More
03. ManUNkind
04. Here Comes Revenge
05. Murder One
06. Spit Out The Bone

CD3 (Deluxe edition)
01. Lords of Summer (2016)
02. Ronnie Rising Medley (Rainbow egyveleg)
03. When A Blind Man Cries (Deep Purple)
04. Remember Tomorrow (Iron Maiden)
05. Helpless (Live at Rasputin Music)
06. Hit The Lights (Live at Rasputin Music)
07. The Four Horsemen (Live at Rasputin Music)
08. Ride The Lightning (Live at Rasputin Music)
09. Fade To Black (Live at Rasputin Music)
10. Jump In The Fire (Live at Rasputin Music)
11. For Whom The Bell Tolls (Live at Rasputin Music)
12. Creeping Death (Live at Rasputin Music)
13. Metal Militia (Live at Rasputin Music)
14. Hardwired (Live in Minneapolis)