Szeptemberben jelenteti meg első nagylemezét a Giraffe Tongue Orchestra, ahol a mastodonos Brent Hinds zenél együtt a The Dillinger Escape Planből ismert Ben Weinmannel, illetve William DuVall-lal, az Alice In Chains frontemberével. Ez még nem hátráltatja azt, hogy a háttérben új Mastodon album is formálódjon. Ráadásul egyből kettő, ugyanis Brent Hinds a minap a Guitar World magazinnak arról mesélt, hogy a leghamarabb az év végére, de inkább 2017-re várható Mastodon lemez dupla album lesz.

A dupla album egyik felét egyedül Brent Hinds, és rajta kívül még Brann Dailor dobos és Sanders játszik rajta. A másik albumot pedig a többiek rakták össze hárman, ő vélhetően csak szólózik majd itt-ott a dalokban, de még nem is hallotta az anyagot. Hinds részének amúgy Cold Dark Place a címe, és egy csúnya szakítás ihlette. Azt mondja a gitáros, hogy egyszerre lesz gyönyörű és félelmetes, sőt, funkys, meg Bee Gees-es is.

„Jelenleg úgy fest, hogy dupla album lesz. Az egyik részét én írtam, és még a Once More ’Round The Sun-időszakban vettem fel Brann-nel és Troyjal. Az album címe Cold Dark Place lesz, és arról a kellemetlen szakításról szól, amin akkoriban átéltem. Elég sötét, de szépséges, ijesztő, dögös, melankolikus muzsika vár majd a rajongókra. A többiek pedig összeraktak egy másik teljes nagylemezt is, de ezt még nem is hallottam, szóval nem tudom, hogy milyen lesz. De ahhoz is hozzáadok majd néhány szólót itt-ott.”

Once More Round The Sun címmel 2014. június 24-én a Reprise kiadó gondozásában jelent meg az atlantai Mastodon hatodik nagylemeze. A Grammy-díjas Nick Raskulinecz producerrel (Rush, Alice In Chains, Foo Fighters stb.) felvett lemezre 11 felvétel került. Az albumon található Diamonds In The Witch House című dalban a Neurosisból Scott Kelly a vendég, de az albumon felbukkannak más vendégek is.

A Mastodon 2014-es dublini koncertjéről ITT olvashattok.