Június 14-én új albumával érkezett Budapestre az elmúlt évek egyik leginkább ünnepelt metal zenekara. A 17 éve működő atlantai Mastodonnak ez volt az első önálló hazai koncertje, amelyen a szinte egyöntetű lelkesedéssel fogadott új lemez, az Emperor Of Sand került bemutatásra. Érdekesség, hogy a Mastodon most először játszott a magyar fővárosban, első hazai koncertjük Gödöllőn volt 2003-ban, a High On Fire társaságában, a második pedig a tokaji Hegyalja Fesztiválon, 2011-ben. A banda továbbra sem pihen, Cold Dark Place címmel szeptember 22-én bocsájtja a nagyérdemű elé újdonsült EP-jét, mely 4 eddig kiadatlan nótát tartalmaz majd. Az új EP három nótája még a 2014-es Once More ‘Round The Sun lemez idejéből származik, ezeken Nick Raskulinecz producerrel dolgoztak, a Toe To Toes viszont az idei albumról, az Emperor Of Sandről maradt le, ezt pedig Brendan O’Brien segítségével rögzítették. A négy nóta közül elsőként a Toe To Toes került bemutatásra.

A vinyl gyűjtők is örülhetnek, hiszen az újdonság „picture disc” lemezen is megjelenik, igaz egy kicsivel később, ennek az üzletekbe kerülését október 27-re tűzték ki. A zenekar webes boltjában mindkét változat (ITT) megrendelhető.

A Mastodon novembertől ismét Európában turnézik, méghozzá különleges felállásban, ugyanis csatlakozik hozzájuk a koncerteken a Neurosis egyik főembere, Scott Kelly is, aki korábban többször is vendégszerepelt már az atlantaiak lemezein. Magyar koncert ezúttal nem lesz, de november 13-án, a bécsi Gasometerben, illetve november 24-én, a prágai Lucerna Music Barban könnyen el lehet csípni őket.

Mastodon – Cold Dark Place EP
(Szeptember 22 – Reprise)

01. Not Side Star
02. Blue Walsh
03. Toe To Toes
04. Cold Dark Place