35 éve zakatol lankadatlan hévvel a Tudás, az Őrület és a Kacaj örök intergalaktikus dadaista hullámvasútján a Tudósok diszkó-zenekar, s adja az útmutatást zenei és más jellegű túlélési csomagjaival a jóembereknek, amire az igény úgy látszik egyre nagyobb, a korszellem követelményeinek megfelelően, ugyanis a Tudósok eddigi legsikeresebb évüket zárják egy minden jójukat atommaggá sűrűsítő koncertjükön december 29-én a Dürerben.

2021 minden nehézség és betegség ellenére frenetikus Tudósok koncerteket hozott. A sort két online koncert indította, januárban a Főzzünk embert és együnk tudományt! – a Tudósok ökumenikus csodadiéta-konyhakoncertje, majd márciusban a Tudományos Tavaszi Ördögűzés!, amelyek megdöbbentően nagy érdeklődést és pozitív visszajelzést hoztak. Júniusban jött a szabadtéri Arena Garden nagyszabású plázaellenes örömkoncert, majd a cserkész-otthonukként szeretett szentendrei Barlangban az első vidéki felütés, hogy azután a nyári fesztiválok sorjázzanak csodálatos örömhirdetésekkel: a Mini Fishing, majd a balatoni Garten, aztán a mátrai Fekete Zaj, a kiállítással bővített Ördögkatlan, az apokaliptikus Malomfesztivál, majd a hatalmas Nagy Fishing, a természetölelő Ubikeklektik, hogy aztán az ősz az A38-on adott Úttörőkoncertjükkel tetőzzön.

Utóbbi lemezbemutató is volt, hiszen a Buta szeretnék lenni! című válogatáslemez, amely a Tudósok három és fél évtizednyi terméséből csemegéz, olyan kiváló újrakeverésben tálalja a Jótékony Szabad Őrületet, hogy az már önmagában aranylemez kategóriát előlegez a kiadványnak, amelyet kizárólag koncerten lehet beszerezni.

Erre sajnos egyrészt technikai, másrészt szerzői jogi nehézségek miatt nem kerülhetett rá egy-két reá szánt szám, például az Apa kocsit hat, de a 93-as Ne aggyad az agyad! Badával közös Mi a tudomány című örökzöldjétől a legújabb stúdiólemez, az Akkor is nevetek! legszebb szerzeményeiig van a repertoárján éppen elég szépség, hogy az egy éves tananyagnak is elég legyen.

Minderre a sok vidámságra egy igazi agykatapultáló kollektív-őrület teszi majd fel a koronát december 29-én a minden hülyeségre és gonoszságra egyaránt életveszélyes fellépésük, a Feltámadt Hóemberek Harakikiriki KOrgiája Örömkoncert, ahol vendégük a nagyszerű fiatal Dirty Canvas formáció lesz. A banda brutálőszinte rock ‘n’ rollt játszik, amelyben Szilágyi Zsombor zenekaralapító gitározik, Tóth Márk dobol, Nagy Gergely bőgőzik, Huff Zalán énekel és gitározik, Kiss Norbert pedig billentyűzik, míg Pap Janka és Jolis Carmen vokáloznak.

Ott légy te légy! Még akkor is, ha hóember vagy!