A 2005-ös esztendő eddig sem volt szegényes extrem metal eseményekben, november 29-én pedig újabb egy erős este vár ránk az A38-on: az I. Anti X-mas kick off Festival keretében a Hypocrisy, az Exodus, a Khold, a Bloodrainbow és a Tremor koncertezik majd.

Az est headlinere a svéd Hypocrisy, mely zenekar ékes bizonyítéka annak, hogy lehet valaki kitűnő muzsikus, amellett, hogy kitűnő hangmérnök. Peter Tagtgren és fegyvertársai ezúttal új, Virus című albumukkal kanyarítanak egy Európa-turnét, amely 2005 decemberétől a kontinens nyugati felét érintő X-mass Festival sorozatban tetőzik. A több, mint tíz esztendeje tevékenykedő zenekar új anyaga (a banda elmondása szerint) megtartotta elődei hangzásvilágát, ugyanakkor kevésbé magától értetődő, fifikásabb dalszerkezetek alkalmazásával sikerült “egy lélegzetnyi friss levegőt” áramoltatni a zenébe. Gyertek & hallgassátok!

Legalább ekkora durranás lesz az amerikai Exodus színpadra lépése, akik meglovagolván a tradicionális ’80-as évekbeli trash reneszánszát, szintén új albummal jelentkeztek idén, szám szerint a hetedikkel. Címe: ‘Shovel Headed Kill Machine, s ehhez kapcsolódóan októberben még az USA színpadait szántják fel s vetik be sóval, novembertől pedig a Hypocrisy társaságában már Európában turnéznak. Az albumcím sokat sejtető, reméljük élőben is hasonló szellemben játszanak majd!

A plakátokon ugyan nem szerepel, de vendégként a norvég Khold is tiszteletét teszi nálunk, akik meglehetősen elborult, ortodoxnak legkevésbé sem nevezhető black metaljukkal igyekeznek majd elkápráztatni a nagyérdeműt. Aktuális albumuk: Krek, mely idén a norvég Tabu gondozásában jelent meg. Bár a műfajban nem tartoznak a legelső vonalba, a zenei szélsőségesség kedvelőinek mindenképp csemege lehet fellépésük, figyelembe véve, hogy meglehetősen keveset koncerteznek.

A buli felvezetéséről az est magyar fellépői, a death metal Bloodrainbow, és a 2000 novembere óta létező, ortodox trash-ben nyomuló Tremor gondoskodnak majd.

Tudnivalók a koncertről:

2005. november 29., kedd 18:30 óra
Budapest, A38 hajó
Hypocrisy, Exodus, Bloodrainbow, Tremor
Belépő: 4700 Ft, elővételben 4200 Ft.
Jegyek kaphatók:
-Budapest: Viking, Shark, Headbanger, Hammer Zenebarlang, CD Pince,
-Székesfehérvár: Káosz
-Szeged: Bahia
-Pécs: Mobidisc
-Debrecen: Rockness

Exodus (USA)

A thrash metál sokat próbált régi legendáját még 1982-ben alapította Tom Hunting, Kirk Hammett, és Gary Holt, Paul Baloff énekessel kiegészülve. A “legenda” szó ebben az esetben nem túlzás: az Exodusnál nagyobb befolyást talán egyik thrash metál-zenekar sem gyakorolt. Hammett rövid idő múlva a Metallicában kötött ki, és innentől kezdve az állandó tagcserék jellemezték az Exodus működését. Elsöprő sikerű korai lemezeik, a Slayerrel, a Panterával, a Megadeth-szel vagy az Anthrax-szal tartott turnéik megalapozták a zenekar hírnevét.

Az alapénekes Baloff 1987-ben lépett ki, majd 1992-ben úgy tűnt, hogy végleg megszakad az Exodus pályája. Négy évvel később azonban újra összeállt a zenekar, ezúttal az eredeti énekessel. Ám 2002-ben Baloff tragikus körülmények közt elhunyt, ezért újra énekelni hívták a korábban őt felváltó ex-Legacy-tag Steve Souzát.

Az Exodus mostani koncertjén már csak Holt játszik az eredeti felállásból. De nem lehet okunk panaszra: a dobok mögött a Slayerben játszott Bostaph, az énekes Dukes pedig méltó utóda Baloffnak.

A jelenlegi tagok

Rob Dukes: ének
Gary Holt: gitár
Lee Altus: gitár
Jack Gibson: basszusgitár
Paul Bostaph: dob

Albumok

Bonded by Blood, 1985
Pleasure of the Flesh, 1987
Fabulous Disaster, 1989
Impact Is Imminent, 1990
Good Friendly Violent Fun, 1991
Force of Habit, 1992
Another Lesson in Violence, 1997
Tempo of the Damned, 2004
Shovel Headed Kill Machine, 2005

Hypocrisy (S)

A Hypocrisy a fáradhatatlan producer-multiinstrumentalista-színész-zenész Peter Tägtgren projektje, és nem mellesleg a sokat emlegetett skandináv metal-színtér egyik legsokoldalúbb zenekara. A lemezeit meglehetősen szaporán megjelentető zenekar állandó színvonalú extrém metalt játszik, magabiztosan keverve az alműfajokat a death-től a gothicig. Most a legutóbbi, Virus című lemezét mutatja be, melyen az egyik szám szólóját az Exodus-gitáros Holt játssza – nem kizárt, hogy a közös turnén is beugrik egy kis húrnyűvésre.

A zenekar tagjai

Peter Tägtgren: ének, gitár
Andreas Holma: gitár
Mikael Hedlund: basszusgitár
Reidar Horghagen: dob

Albumok

Virus, 2005
The Arrival, 2004
Catch 22, 2002
10 Years of Chaos and Confusion, 2001
Into the Abyss, 2000
Live and Plugged, 1999
Hypocrisy, 1999
Hypocrisy Destroys Wacken, 1999
The Final Chapter, 1997
Maximum Abduction, 1996
Carved Up, 1996
Abducted, 1996
The Fourth Dimension, 1994
Inferior Devoties, 1994
Pleasure of Molestation, 1993
Osculum Obscenum, 1993
Penetralia, 1992

Khold (N)

A 2000-ben alapított norvég Khold az északi black metál-színtér egyik ígéretes zenekara. Lassú, hömpölygő riffek, tudatos puritanizmus és koncertkülsőségeik különlegessége már eddig is elismerést hoztak számára.

A zenekar tagjai
Sverre Stokland (Gard): guitar, vocals
Rinn: guitar
Thomas Brandt (Brander): bass
Sarke: drums 

Albumok
Krek, 2005
Morke Gravers Kammer, 2004
Phantom, 2002
Masterpiss of Pain, 2001