Az Újhold versmegzenésítő együttes legutóbb megjelent Weöres-hold című kislemezéhez készült klipet kizárólag telefonnal forgatták egy lakásban a karantén alatt. A frontember, Krasznahorkai László Weöres Sándor: A paprikajancsi szerenádja című közismert versét adja elő egy sajátos értelmezésben. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a verseket és az indie/alternatív zenei világot.
2011 márciusában alakult meg Budapesten az Újhold zenekar. A két tagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó van, aki kiválóan zenésít meg verseket. Az Újhold tagjai (mindketten rockzenekarokban játszanak) azonban az ún. alternatív-underground közegből jönnek, ezért más zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Ezért az Újhold egy színfolt lehet a hazai verszenekarok palettáján.

A zenekar első nagylemeze 2011 októberében jelent meg Bájoló címmel.

Az együttes tisztában van azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak. Mégis úgy érzi, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.
A névnek több irodalmi vonatkozása is van: Az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat. Szerkesztői: Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós. Ők az Újhold-nemzedék. Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének, amely 1935-ben jelent meg.

Krasznahorkai László mint magyartanár és zenész számtalan felkérést kapott iskolájában, ahol tanít, hogy bizonyos ünnepségekre zenésítsen meg verseket. A megzenésített versek száma egyre csak nőtt. Úgy érezte, hogy ezeket a dalokat el fogja felejteni, ha nem hoz létre előadásukra egy külön formációt. Mindenképpen egy billentyűt szeretett volna a gitár mellé, ezért nagyon megörült, mikor Hellenpárt György elfogadta a felkérését, hogy szintetizátoron kísérje. Az Újhold koncertjein időnként Takács Márton (dobok) működött közre mint vendégzenész.
Krasznahorkai László 1998-2008 között a Holt Költők Társasága (dark-wave) zenekar szövegírója, énekes-gitárosa volt. Négy nagylemezt készítettek az évek során. 2004-től 2012-ig a Szabad Európa Rádió (indie-alter) együttes szólógitárosa és egyik énekese volt.

2013-tól Takács Márton dobos állandó tag lett. Vendégzenészként időnként Lakner Ádám basszusgitáros is közreműködik a zenekar koncertjein. Ők ketten a fent említett Szabad Európa Rádió tagjai is voltak.