2016-ban újabb fejezet kezdődött az In Flames életében ugyanis a banda visszatért korábbi kiadójához, a német Nuclear Blast-hoz. A “göteborg-metal” műfaj egyik zászlóvivőjének számító banda eddig összesen 11 stúdióalbumot adott ki, megszámlálhatatlan világkörüli turnét bonyolított le, és az 1994-es debütáló, Lunar Strain albumtól kezdve, egészen a 2014-es Siren Charms korongig többmillió lemezt adott el. A november 11-én, Battles címmel megjelent albumon egy új felállás mutatkozott be; lévén Daniel Svensson dobos 2015 novemberében, 17 év után kilépett a bandából. Daniel azzal indokolta döntését, hogy szeretne több időt tölteni a családjával, feleségével és három lányával, illetve nyit egy sörfőzdét is. Így a Battles albumot Joe Rickard dobolta fel, aki egyben állandó tagként is csatlakozott hozzájuk. Rickard a Grammy-jelölt amerikai Red muzsikusa volt, az In Flames figyelmébe pedig Howard Benson producer ajánlotta. A tavalyi Battles album Save Me dalához most egy klip készült:

Tavaly év végén Peter Iwers basszer is lefarolt, utódja – legalábbis a mostani amerikai turnén – Bryce Paul a kaliforniai pop-rocker Ives-ből. Egyelőre nem tudni, ő lesz-e a végleges megoldás is Anders Fridénék számára, de valószínűleg a teljes fesztiválszezont vele nyomja majd le a zenekar. Ami a koncertezést illeti, a héten derült ki, hogy november közepétől közös Európa-turnéra indul a Five Finger Death Punch és az In Flames, az első öt bulit leszámítva pedig az Of Mice & Men is csatlakozik hozzájuk. A turné állomásai között sajnos nincs magyar buli. Prágába november 26-án ér el a turné, a bécsi Stadthalléban pedig december 8-án lesz koncert.

FIVE FINGER DEATH PUNCH – IN FLAMES
Europe 2017

Nov. 16 – Gothenburg, Sweden @ Scandinavium
Nov. 17 – Stockholm, Sweden @ Ericsson Globe
Nov. 21 – Hamburg, Germany @ Sportshalle
Nov. 22 – Berlin, Germany @ Velodrome
Nov. 24 – Oberhausen, Germany @ KP Arena
Nov. 26 – Prague, Czech Republic @ Forum Karlin*
Nov. 28 – Zurich, Switzerland @ Hallenstadion*
Nov. 29 – Munich, Germany @ Olympiahalle
Nov. 30 – Padova, Italy @ Geox Theatre*
Dec. 02 – Stuttgart, Germany @ HMH Schleyerhalle
Dec. 04 – Paris, France @ Olympia*
Dec. 05 – Luxembourg, Luxembourg @ Rockhal*
Dec. 06 – Frankfurt, Germany @ Festhalle
Dec. 08 – Vienna, Austria @ Stadthalle*
Dec. 14 – Antwerp, Belgium @ Lotto*
Dec. 15 – Amsterdam, The Netherlands @ AFAS Live*
Dec. 17 – Birmingham, UK @ BCA*
Dec. 18 – Glasgow, Scotland @ Hydro*
Dec. 20 – Leeds, UK @ 2Leeds Arena*
Dec. 21 – London, UK @ Wembley Arena*

* az OF MICE & MEN is játszik

Az In Flames tavalyi Battles előtti nagylemeze a Siren Charms volt, amely 2014. szeptember 9-én került kiadásra, az Epic kiadó jóvoltából. A Hansa Tonstudios (Depeche Mode, U2) falai között rögzített lemez – melyről bővebben itt írtunk – az első heti eladási mutatók alapján, az észak-amerikai toplista (Billboard) 26. helyén debütált, miután több mint 9,000 példány talált gazdára.