13 év közös munka után távozik az IDEAS zenekarból Kun Anita énekesnő. 

A búcsú teljesen baráti, és a tervek szerint a jelenlegi felállás még három alkalommal lesz élőben látható. A srácok természetesen nem fejezik be a zenélést, keresik Anita utódját és ő maga is azt ígéri, hogy folytatja az éneklést és a dalírást.

Kun Anita közleménye:
 
„Kedveseim!

Szeretném nektek bejelenteni, hogy 13 év után befejezem az Ideas zenekarral való közös zenélést. Az okokat nem szeretném mélyen szántva ecsetelni. 13 év alatt sok olyan esemény történik egy ember életében, ami kihatással lehet az élete különböző területeire és felülírhatja a dolgokat. Viszont tudnotok kell, hogy ez a búcsú a zenekar és közöttem baráti hangulatban zajlik le. A „méltó” szó jellemzi az elválást. Köszönöm nektek a sok szeretetet, kitartást és a sok-sok jó szót, amit tőletek kaptam! Köszönöm a zenekarnak jelenlegi felállásban és a volt zenekari tagoknak – akiket mindenképpen szeretnék név szerint isfelsorolni – Hamburger Ferencnek, Takács Tamásnak, Zelizi Lászlónak, Schlick Attilának, Molnár Zoltánnak és Gallay Lajosnak tehetségüket és tudásukat, a felejthetetlen éveket, koncerteket! Köszönöm Hartmann Kristófnak a sok év támogatást és barátságot! Személy szerint nem fogom letenni a mikrofont és a tollat. 🙂 A zenekar sem teszi le a hangszert! Égni fog tovább az a tűz! 
A zenekar március 23-i tatabányai és április 13-i szombathelyi koncerteken, ezután várhatóan ősszel egy nagyobb rendezvény keretein belül lép fel utoljára a jelenlegi felállásban. A további tervekről a zenekar Facebook oldalán keresztül számolunk be.

Égjen még! 🙂 ”
 
 
A zenekar közleménye:
 
„Szeretnénk mindenkivel tudatni, hogy Kun Anita és az Ideas útjai külön válnak egymástól. Egy meghatározó szakasz zárul most le a zenekar életében. Köszönetünket fejezzük ki Anitának, hogy 13 éven keresztül megajándékozott minket a tehetségével, gyönyörű hangjával, illetve hálásak vagyunk a közösen készített ÉbredésFőnixŐrizd a szívedEgység c. remek albumokért, a koncertekért és a rengeteg közös élményért! 
A legjobbakat kívánjuk a folytatásban az élet minden területén! 
Ami minket illet, szeretnénk folytatni az Ideas pályafutását, jelenleg ehhez keressük Anita utódját. Legközelebb március 23-án Tatabányán, a Moby Dick előtt, illetve április 13-án Szombathelyen, a Dying Wish és a Nemzeti Hang zenekarokkal közös buli keretében találkozhattok még velünk ebben a felállásban. 
További hírekkel a későbbiekben jelentkezünk.”

A tatabányai koncert facebook eseménye

 
Az Ideas 1994-ben alakult Tatabányán. A ‘98-as, mára kultikussá érett Maze album a hazai női énekes gothic metal korai klasszikusa. Az ezredfordulón két további album készült férfi énekkel, majd a csapat rövid időre szüneteltette működését. 
Kun Anita 2005-ben csatlakozott az újjáalakult csapathoz. Az első közös Ébredés / Revival(2006) anyagon a saját dalok mellett az Operaház Fantomja magyar és angol feldolgozása is hallható, Kalapács József és Andy B. Franck (Brainstorm) közreműködésével. 
A 13 év alatt további három stúdióalbumot adtak ki Főnix / Phoenix (2008) Őrizd a szíved / Hide Your Heart (2011) Egység / Oneness (2017), magyar és angol nyelven egyaránt. 
A klasszikus női énekkel készült szimfonikus metal korongok nem csak itthon, de a nemzetközi színtéren is pozitív fogadtatásra találtak. A csapat ott volt az összes fontos hazai rock / metal eseményen, a Sziget Hammer színpadán, a magyarországi és székelyföldi Rockmaratonokon, Gothica feszitválokon, valamint a Within Temptation előzenekaraként is felléptek.