Végleg távozik a Deep Purple soraiból Steve Morse. A legendás gitáros még tavaly jelentette be, hogy ideiglenesen nem tud koncertezni a zenekarral, mert feleségénél súlyos rákbetegséget diagnosztizáltak, ezért idejét az Ő ápolására fogja fordítani. Az elmúlt majdnem egy évben  sajnos elkerülhetetlenné vált, hogy Morse végleg ott hagyja a bandát, melynek 28 éve volt már a tagja, és minden idejét feleségével Janine-nel töltse és segítse a mindennapi életben és a kemoterápiával való együttélésben.  „Tavaly ősszel hirtelen ott kellett hagynom a Purple németországi dalszerzési sessionjét, mert a feleségemnek komoly egészségügyi gondjai támadtak – indokolta döntését Morse. – Csaknem egy évvel később épp tanulunk együtt élni a negyedik stádiumú, agresszív rákkal, illetve azzal, hogy Janine élete végéig kemoterápiára szorul majd. Mindkettőnknek hiányoznak a koncertek, de egyszerűen nem kötelezhetem el magam túl hosszú vagy távoli turnékra, mivel otthon nagyon gyorsan változhatnak a dolgok.”

A Deep Purple tagjai természetesen tiszteletben tartják Morse döntését, hiszen mint ahogy közleményükben  is említik, a család az első: „Steve más környezetből érkezett, mint a Deep Purple többi tagja, de zenei zsenialitása valahogy mégis kompatibilisnek bizonyult a zenekarral, és óriási szerepet játszott a friss irányvonalban, amikor csatlakozott hozzánk, és elkészítettük együtt az első közös lemezünket 1996-ban, majd utána is – mondja Ian Gillan. – Több mint negyed évszázadon át zenéltünk közösen, és alaposan kiélveztük, hogy tovább szolgált bármely Purple-gitárosnál, miközben rengeteget tett hozzá a leghosszabb változatlan felállásunkhoz.  „Amikor Steve csatlakozott hozzánk, egyből nyilvánvaló volt, hogy új zenei lehetőségeket nyitott meg előttünk – teszi hozzá Ian Paice. – Mint a legtöbb kiváló kreatív zenész, ő is rendelkezik a képességgel, hogy olyan ötletekkel rukkoljon elő, amik senki másnak nem jutnának eszébe. Mindig skatulyákon kívül gondolkodik, és erre nem sokan képesek. Közben persze az is kiderült, hogy hihetetlenül kedves ember, aki megbékélt vele, hogy abszolút nem ismerjük az amerikai sportcsapatokat és sportolókat, meg persze azt is nagy türelemmel viselte, hogy folyamatosan angol fociról dumálunk. De itt és most egyetlen igazság számít, mégpedig az, hogy a család az első.”

A Deep Purple az elmúlt idpszakban Simon McBride-dal koncertezett, és most is vele fojtatják majd. Azt, hogy állandó tagként is számítanak e rá, azt egyelőre nem tudni.