A Nyitott Műhely falai között vette fel első videóklipjét az Ónodi Eszter & The Open Pub zenekar, ami Kirschner Péter kezdeményezésére állt össze a közelmúltban, és elsőként Karafiáth Orsolya egyik versét dolgozták fel. A napokban debütált dalt hamarosan egy teljes nagylemez is követi.

Karafiáth Orsolya Pókok című verséből, és Kirschner Péter (Európa Kiadó, Sziámi AndFriends, Bródy János) zenészi és produceri erőfeszítésének köszönhetően született meg az Én úgy alszom című dal, ami a napokban debütált a Youtube-on, méghozzá egy új zenekar előadásában:

Eredetileg csak egyetlen dal erejéig állt össze Ónodi Eszter és a négy zenész, de a felvétel olyan jó hangulatban készült, hogy végül közfelkiáltással döntötték el: megalakítják az Ónodi Eszter & The Open Pub zenekart, és az első dal után egy egész albumot készítenek el közösen.

Kirschner és Karafiáth évekkel korábban, a Takáts Eszter Beat Band kapcsán dolgozott először együtt, és Péter azóta szerette volna ismét zenés keretbe foglalni a költő szövegeit. „Azóta foglalkoztatott az a kérdés, hogy lehet-e tényleg úgy popdalokat írni, hogy nem csak a dalokat igazítjuk a versekhez, de a kész verseket is szerkesztjük a dalokhoz. Nem a klasszikus vers-megzenésítés szabályai szerint haladunk, hanem a verset dalszövegként fogadjuk be, szerkezeti módosításokat hajtunk rajta végre, és ha a DAL – ami egy önálló lény – úgy kívánja, akkor kérünk a költőtől szócseréket, akár új sorokat is. Ebben Orsi partner volt, de Bródy János is erre bíztatott: bátran adjunk a DAL-nak, mint nagy kerek egésznek elsőbbséget, amikor csűrjük, csavarjuk, kalapáljuk, babusgatjuk, szeretgetjük, – szóval készítjük.” – mesélt Péter az Én úgy alszom születéséről.

Ónodi Eszter feltűnése az énekesi poszton természetesen nem véletlen: Péter elmondása szerint ez a dal már úgy íródott, hogy a Katona József Színház színésznőjének hangján szólalt meg a fejében. Nem volt ez másképp a zenekar többi tagja esetében is: Kirschner céltudatosan kérte fel Mózsik Imrét dobosnak, Szeifert Bálintot nagybőgősnek és Bakos Zitát zongoristának, hogy tegyék be a maguk részét a dal kialakításába és a felvételekbe is.

Ónodi Eszter így mesélt a videóról: „A klip némi szándékos Twin Peaks áthallással igyekszik megfogni Karafiáth Orsi verseinek talányos hangulatát. A forgatáson pedig olyan jó volt a hangulat, hogy abszolút spontán felvetődött: mi lenne, ha folytatnánk? Hipp-hopp, és már ott tartunk, hogy alakulóban van vagy 8-10 dal, próbáljuk őket. Én ezt egy nagyon izgalmas kalandként élem meg; nem tervezek pályát módosítani, keresem a hangom, és érdekel, hogy milyen formát fog ez az egész ölteni. Addig fogjuk csinálni, amíg mindenkinek jólesik.”

Karafiáth Orsolya elmondta: a most debütáló dal alapját képező, Pókok című vers egy nagyobb, Otthon éjjel című versciklus része, és a mostanában született írásai közül ez egyike a kevés dallamos, ritmusos verseknek. A videóklipről pedig a Cure Lullaby című régi videója jutott az eszébe.

az Ónodi Eszter & The Open Pub tagjai:

  • Ónodi Eszter – ének
  • Kirschner Péter – gitár, vokál
  • Bakos Zita – zongora
  • Szeifert Jason Bálint – nagybőgő
  • Mózsik Imre – dob