Pár hete nagy port kavart az USA-ban előbb emberrablás gyanújával őrizetbe vett, majd csoportos nemi erőszakkal gyanúsított lengyel Decapitated esete. Történt ugyanis, hogy a csapat négy tagját a kaliforniai Santa Anában szeptember 8-án adott koncertet követően emberrablás vádjával letartóztatta a rendőrség. Az esetet állítólag a sértett, egy nő jelentette a hatóságok felé még szeptember 1-jén éjszaka. A szóban forgó személy a turné spokane-i koncertjén volt jelen, a nő, azt állította, hogy a zenekar az augusztus 31-i koncertet követően elrabolta őt. Az ügy később súlyosbodott! A The Spokesman-Review című lap a rendőrségi dokumentumok alapján úgy értesült, hogy a zenészek ellen már csoportos nemi erőszak a vád.

Pénteken pedig hivatalosan is vádat emeltek a Decapitated tagjaival szemben szeptemberi letartóztatásuk után nemi erőszak miatt. A vád szerint az augusztus 31-én Spokane-ben adott koncertjük után a turnébuszon mind a négyen megerőszakoltak egy nőt. Rafal Piotrowski énekes és Waclaw Kieltyka gitáros ellen súlyosabb a vád, a dobos Michal Lysejko és a basszer Hubert Wiecek ellen enyhébb, de mind a négyük esetben nemi erőszakról van szó. Waclaw Kieltyka gitáros és a dobos Michal Lysejko pénteken már bíróság elé is állt Spokane-ben, a másik két tagnak október 19-én lesz az első jelenése. Egyelőre ott tart az ügy, hogy Kieltyka és Lysejko 100-100 ezer dolláros óvadék ellenében védekezhetne szabadlábon. Mindenesetre továbbra is cáfolja bűnösségét a Decapitated négy tagja. Rafal Piotrowski énekes, Waclaw Kieltyka gitáros, Michal Lysejko dobos és Hubert Wiecek basszusgitáros friss közleményében hangsúlyozza: a vádemelés önmagában még semmit sem jelent.

„Szeretnénk hangsúlyozni: a spokane-i hatóságok eljárási formaságként kezelték a vádemelést, mert ha ez nem történik meg, szabadon kellett volna engedniük a zenekart. A vádemelés nem bizonyíték, és nem is a bűnösség vagy az ártatlanság jele. Még egyszer szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy várja ki a vallomásokat, illetve a bíróság döntését. Ezzel együtt, miközben minden fél az eljárásra készül, bizonyos tények már ezen a ponton is vitathatatlanok: a rendőrtiszt, aki először felvette a vádló panaszát, azt állította, nem áll fent alapos gyanú a nemi erőszakra nézve, és harminc teljes napot vett igénybe, mire vádat emeltek. Vagyis pont akkor tették ezt meg, amikor a vádlottakat ennek hiányában már szabadon kellett volna engedni. A zenekar továbbra is határozottan cáfolja a vádakat, és biztos benne, hogy amint előadhatják a tényeket és a bizonyítékokat, el fogják engedni őket, és hazatérhetnek.”

A Decapitated a történtek miatt értelemszerűen lemondta az összes közelgő koncertjét, így azt a komplett európai turnét is, amelyet a Kreator vendégeként nyomtak volna le 2018 elején. A francia Dagoba mellett végül a szintén lengyel Vader turnézik majd a Kreatorrel, így a január 26-ai budapesti koncerten is a The Ultimate Incantation album huszonötödik születésnapját ünneplő death metalosokat láthatjuk majd a Barba Negrában.

FACEBOOK ESEMÉNY

A Hammer Concerts bemutatja:
GODS OF VIOLENCE TOUR feat.
Kreator
Vader
Dagoba
Budapest, Barba Negra Music Club
2018.01.26.