Az elmúlt két év kétségkívül a Batushkáról szól az európai extrémzenei világban, hiszen a közép-keleti térképen a Behemoth óta nem volt képes zenekar ennyire magára irányítani a rajongók, a szakma és a világi szempárak figyelmét. Az eddig egyetlen nagylemez, a Litourgiya nemcsak zeneileg, hanem formai szempontból is egy kiforrott nyilatkozat: a pravoszláv énekeket megidéző dalszövegek óegyházi stilizáltsággal minden isteni kinyilatkoztatásban kicserélték az alanyt az énre, miközben a zenei eszközökben is tetten érhető a szakralitás a kórusoknak és az epikus dalszerkezeteknek köszönhetően. Ez épp elég volt ahhoz, hogy orosz ortodox radikálisok ellehetetlenítsék a Batushka tervezett – elővételben teltházas – oroszországi koncertjeit, és ez csak még nagyobb figyelmet irányított a koncertjein is az ortodox rituálét imitáló produkcióra, ami hamar Európa vezető metalfesztiváljainak plakátjain találhatta magát.

Az utóbbi hetekben azonban egyre kuszább hírek érkeztek a lengyel csapat háztájáról. A jelek szerint két részre szakadt a csapat, és nagyon úgy fest, hogy a helyzet tisztázása csakis jogi úton lehetséges. A Batushka alapítója, kitalálója, Krzysztof “Derph” Drabikowski egy videóüzenetben foglalta össze az álláspontját, miközben az énekes, Bartłomiej Krysiuk nélküle, új tagok toborozásával igyekszik továbbvinni a Batushka nevet.

Az utóbbi évek legizgalmasabb európai black metal zenekara, az ortodox szakralitást extrém hangzásvilágban újraértelmező Batushka a Rockmaraton és a teltházas düreres bemutatkozás után 2017. január 22-én az A38 Hajó fedélzetén is adott egy felejthetetlen koncertet.