Egy kis késéssel ugyan, de mi is meghallgattuk a hazai Overcast zenekar legújabb EP-jét,  A.K.A.R.A.T.L.A.N. címmel. A május óta ismét öttagúvá kibővült formáció által rögzített kiadvány négy friss nótát tartalmaz és már végighallgatható és akár le is tölthető.
A sorban ezelőtti Mérged című EP-nél azt írtam, hogy a banda a klasszikus Dirty Rock n’ Roll vonalról kicsit elmerészkedett, egy sötétebb, groove-osabb, letisztultabb, karcosabb irány felé, amivel engem akkor- annak ellenére, hogy nem igazán fogyasztok magyar zenét- megvettek kilóra.  Most, ha lehet ilyet ezt még inkább kitolta a csapat. Halkan jegyezném meg, már nem is beszélhetünk arról a Dirty RnR érzésről amivel az Overcast a hírnevét szerezte.  Ugyan, akik követték a banda pályafutását, könnyen meg tudták jósolni, hogy az irányvonal idevezet, de aki csak most kapcsolódik be a zenekar életébe, és meghallgat egy-két régebbi szerzeményt is, bizony fülelhet, hogy mennyit változott, és mennyit érett a munkásságuk. Mert azt nem lehet elvitatni, hogy az Overcast zenéje, ahogy sötétedik, úgy érik meg egy igazán komoly, masszív művé. Már nem csak tinilány-horgászatra van predesztinálva, de komolyabb háttértartalma van, mint azt első hallgatásra gondolnánk.

Ahogy hallgattam a négy dalt, sorrendben Akaratlan, Üres Tárgymező, Legyen, Érző Állat, egyre inkább az az érzés fogott el, hogy a kilencvenes évek ködös Albionjában vagyok, ahol a szókimondó szövegek és a súlyos gitár-riffek kéz a kézben járnak, miközben valami nehéz üli meg a levegőt körülöttem. Első hallgatásra, még az tűnik fel, hogy ez és ez a téma, honnan olyan ismerős, de többször végigpörgetve, már összeáll az egész úgy, hogy a fülem is abszolút Overcastosként kezeli a dallamokat.

A Mérged EP megjelenése után én úgy gondoltam, a csapat megtalálta az irányát és jöhet egy teljes album, viszont úgy tűnik maradt a kísérletezés és keresik még a tökéletes ízt. Ha anno azt írtam, hogy a Mérged a Kurvára Mindegy lemez folytatása egy kis groove ízzel, akkor most azt írhatom, hogy a csapat még jobban belevájta magát felfedezésekbe. Nekem, aki mindenevő a sötétebb dallamosabb zenék világában, kifejezetten tetszik ez az irány, bár kíváncsi lennék, hogy az Overcast klasszikusabb gyökereit kedvelők, hogyan vélekednek a négy friss dal hallatán. Mindenestre az  érződik, hogy a csapat nem adja fel, keresi a tökéletes hangzást, a tökéletes mondanivalót, amit aztán végre egy teljes album formájában elénk tárhat, és amiben a zenekar jövőjét láthatjuk.

Van még mit csiszolni, de kíváncsian várom a folytatást. Ugyan, ha csak a négy dalt veszem alapul, akkor  Mérged EP egységesebb képet alkot nálam, mint az A.K.A.R.A.T.L.A.N., de a zene és a hangzás itt jóval letisztultabb és finomabb mint elődjénél.
Nem egy hallgatás kellett, hogy befogadjam, de így túl a tizediken, már nem is akarom elengedni a lejátszási listámról.

7,5/10

Zenekari Fotó: Korinna’s Vision- További képek ITT!