2016-ban ünnepelte 20. születésnapját a finn Apocalyptica első nagylemeze, a Metallica-feldolgozásokat tartalmazó Plays Metallica by Four Cellos. A csellisták albuma elsőként hazájukban jelent meg (1996 júniusában), majd másfél év elteltével az egész világon elérhetővé vált. Olyannyira, hogy eddig több mint 1,3 millió példány kelt el belőle. Így aztán nem csoda, hogy a 20 éves jubileum alkalmával újra kiadásra került a korong. A Plays Metallica by Four Cellos dalai teljes egészében új keverést kaptak, ráadásul a 2016-os verziója három extra dalt is tartalmaz (Battery, Seek And Destroy, Nothing Else Matters). Az ünnepi album 2016. július 22-én jelent meg, CD-n, dupla-bakeliten és digitális letöltés formájában, emellett különböző merchandise-termékek is kaphatóak belőle.

Naná, hogy a turné sem maradt el, a banda elsőként Észak-Amerikában turnézott, utána pedig Európát és Dél-Amerikát is útba ejtették. Jó hír, hogy Európa alatt ezúttal Magyarországot is értjük, ugyanis 2017. október 27-én, a teljes ’96-os lemez anyagával Budapesten is felléptek a finn csellómetalosok. A koncert a MOM Sportközpontban volt.

December 7-én pedig élő verzióban jelennek meg a Metallica-átiratok. Az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos – A Live Performance című kiadvány 2 CD+DVD lemezeken lesz elérhető. A kiadvány a szeptemberben lezajlott három teltházas fellépés egyikét foglalja magába, melyet Helsinki ikonikus koncerthelyén, a Tavastia Clubban rögzítettek. A DVD-n látható filmet pedig a Savonlinnában található Olavinlinna Castle-ben vették fel. A jövő év elején, egészen pontosan február 8-án 3 LP+DVD variáció is kiadásra kerül. A tartalomból ismét tesztelhetünk egy részletet, a Nothing Else Matters után az Enter Sandman előadása lett publikus.