“Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi sem sikerül. Nem számit, a lényeg az hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubbért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsájtva. Ilyen egyszerű!”
(Simon Tibi)

A mai napon lenne 45 éves Simon Tibor, becenevén Simi. Simon a ’90-es évek Ferencvárosának emblematikus alakja, meghatározó játékosegyénisége volt. Példamutató küzdőszellem, bámulatos akaraterő jellemezte. Számára nem volt elveszett labda, reménytelen meccshelyzet. Ő volt a csapat szíve és lelke. Rá emlékezünk.

2002. április 24-e volt. Tisztán emlékszem arra a napra. Délelőtt nem voltam otthon, így nem tudtam a legfrissebb híreket Simi állapotáról. Amikor kora délután hazaértem és beléptem a bejárati ajtón, már láttam, hogy a konyhaasztalon egy cetli pihen. Talán soha azelőtt és azóta sem tettem meg olyan hosszú idő alatt azt a rövid utat az ajtó és a konyhaasztal között, mint akkor. Szinte megéreztem, hogy az asztalon pihenő üzenet Simivel kapcsolatos és ami rajta lesz fájni fog. A megérzésem nem csalt. Ez állt a papírdarabon: Az éjszaka meghalt a Simon Tibi. Csak fogtam a papírt és nem akartam elhinni, ami rajta állt. Fájdalomittas és mélyen szomorú percek voltak ezek. Tudtam, mindenki tudta, hogy nincs jól. De mégis sokkoló volt a halálhíre mindenki számára. Nagyságát, elismertségét bizonyítja, hogy nemcsak a Fradi híveket rendítette meg halála, hanem az egész magyar futballtársadalmat klubhovatartozástól függetlenül.

simon_palyafutasSokan szorítottunk-szorítottak neki. Mindannyian bíztunk abban, hogy hamar felépül majd, hisz legendás volt a küzdeni akarásáról, akaraterejéről. Ő volt, aki képes volt testével védeni játékostársait és a Fradi szurkolókat. Más volt ő számunkra, mint más játékosok, ő volt a mi “Simink”, egy igazi szívember. Hittünk benne, hogy nemsokára jó híreket kapunk róla, azt olvashatjuk az újságban, hogy jobban van, azt láthatjuk a tv-ben, ahogy éppen kilép a kórház ajtaján. Hisz kinek sikerülhetne a gyógyulás, ha nem neki. Neki, aki törött kézzel is Bajnokok Ligája és válogatott mérkőzéseket játszott, neki aki minden meccsen kiadta magából a maximumot, űzte-hajtotta csapattársait, neki aki mindig ezer fokon égett és mindig győzni akart. Bíztunk abban, hogy úgy ahogy leszerelte az ellenfél csatárait, a sebeket is legyőzi és ez az egész szomorú eset csak rossz emlék marad számunkra és legfőképpen számára.

Bíztunk abban, hogy felépülve és újra felerősödve visszatér a Sopron kispadjára és kidolgozza a csapattal a taktikát a következő mérkőzésükre. Titkon reméltük és vágytunk arra, hogy nemsokára aztán ugyanezt teszi, de már a Fradi vezetőedzőjeként. Csodálatos Fradi-edző lett volna. Sajnos nem élhette meg az álmát és mi sem élhettük meg, hogy ez megtörténjen. Simit április 23-án, kedden késő este elragadta a halál. Olyan súlyosak voltak a sebei, hogy még ő sem tudott felülemelkedni rajtuk és április 23-án éjjel 22 óra 35 perckor belehalt súlyos sérüléseibe .Pedig biztosan küzdött, amennyire csak egy ember küzdhet. De ezt a csatát nem sikerült megnyernie. Simi az égi futballpályákra költözött.

Simi 2-es mezét a Ferencváros visszavonultatta.

 

Négy és fél év Simiért

A Simon Tibor meggyilkolása miatt indult büntetőperben a Fővárosi Bíróság (FB) első fokon négy évre és hat hónapra ítélte galambos jános elsőrendű vádlottat, halált okozó testi sértés miatt, a másodrendű vádlott egy évet és hat hónapot, a harmadik és a negyedik rendű vádlott pedig egy évet és négy hónapot kapott garázdaság miatt.
Korábban galambos jánost és három társát tizenkét és nyolc év közötti szabadságvesztésre ítélte első fokon az FB, ám a Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt másodfokon hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárást rendelt el. Ebben a megismételt eljárásban hozott most határozatot az FB.

Forrás: http://www.ftcbaratikor.hu http://www.simontibi.gportal.hu/