Néhány rock/metal rajongóval karöltve az egyik közösségi oldalon létrehoztunk egy csoportot, célunk pedig az volt, hogy összegyűjtsük hazánk zenekarainak hanganyagait. Mivel nem akartunk illegális letöltő oldalt, ezért szigorúan csak a mára már kereskedelmi forgalomban nem kapható kiadványok kerülhettek fel. Erről az útról nem térünk le, így megy napjainkban is. Akkor talán egyikünk sem gondolta, hogy ilyen remek közösséget alakítunk ki, a rockzene szeretete összehozott mindenkit, több barátság is született a csoport tagjai közt. Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy azóta a világ winchestere nem elég a megszámlálhatatlan, ma már kuriózumnak számító hanganyag eltárolására. Azok is kedvükre szörfözhetnek a napi bejegyzések közt, akik kizárólag az eredeti kópiákat gyűjtik, mert ha néha a zsebbe is kell nyúlni, azért fel-fel bukkannak eladásra szánt relikviák. Én is begyűjtöttem jó néhány olyan albumot, amik anno csak kazettán, vagy esetleg bakelitlemezen jelentek meg. Mivel utóbbi lejátszóval sajnos egyelőre nem rendelkezem, így műsoros kazettán vásároltam meg a Telegram zenekar 1989-ben kiadott Rossz hírek című debütáló albumát. Láttátok volna azt a boldogságot az arcomon, amint kibontottam a csomagot. Naná, hogy első utam a deckemhez vezetett…

A Telegram születése Hirleman Bertalanhoz kapcsolódik, aki korábban olyan neves zenekarokban dobolt, mint az Edda, a Bikini és a Beatrice. Miután megunta a „beosztott” szerepet, úgy döntött önálló útra lép, és létrehoz egy saját zenekart. Ekkor 1988-at írtunk. Kezdetben Makovics Dénes basszusgitárossal, aki a Bikiniben szaxofonozott, írtak közösen dalokat. Elsőként a Marathon nevet vették fel, de mivel már létezett ilyen névre hallgató banda. maradt a Telegram. A kezdeti időkben még Vertig Józsi (Griff) énekelt, Kovács Tamás basszusgitározott, Hirleman Berci dobolt, Makovics Dénes szaxofonozott és gitározott, és Szűcs János szintén gitározott. Itt játszott még Patai Tamás gitáros is, aki rövid időn belül átnyergelt a Republicba.  Mivel Vertig József és Kovács Tamás is kilépett, így Tamás helyett Makovics Dénes a hathúrost letéve lett a basszeros, de sürgősen énekes, illetve gitáros után kellett nézniük. Szűcs Janinak eszébe jutott Mr. Basary (Babári József), akit olyan bandákban látott korábban énekelni, mint a Hit, a Missió, a Sybille, vagy a P.Box utódjának számító Metal Company. Gitárosnak a Jimi Hendrix-mániákus váci Balogh Mihály (ex-East) került, és,miután 1988 végén Vedres József kiszállt a Bikiniből, így ő lett a másik gitáros. Ezzel el is érkeztünk a Rossz hírek albumot elkészítő tagsághoz.

telegram 20151009

Elsőként saját pénzen elkészítettek egy meglehetősen jó minőségű három dalt tartalmazó demót, amit el is küldtek Wilpert Imrének, az MHV (később a Hungaroton, majd az EMI-Quint) szerkesztőjének. A kazetta meghallgatása után Wilpert kezdetben annyit ígért a bandának, hogy ötezer példányban kiadják a debütáló nagylemezt, szigorúan csak kazettán. Ez végül 15 ezer példányra módosult, és mivel Szurcsik József dizájnos borítótervet készített, így a vezetőség 25 ezer példányszámos bakelitlemez legyártására is rábólintott. A lemezt a Dorozsmai-féle Tom Tom stúdióban készítették, mindössze hét nap alatt minden munkával végeztek. Sokakat váratlanul ért az album megjelenése, mert a Telegram előtte nagyon kevés koncertet adott, így nem sokan tudtak a létezésükről. Zenéjük vérbeli hard rock, amiből a dallamok sem hiányoznak. Elsőként azonban a megszólalás fogott meg. 1989-et írtunk ugyebár, márpedig az akkori hazai produkciók igen „magyaros” hangzással jelentek meg. A Rossz hírek azonban talán az első olyan magyar hard rock nagylemez volt, amelynek a hangzásába nem lehetett belekötni. Szépek a gitártónusok, élő a dobhangzás és az ének hangszíneit is kellemesen eltalálták. Két dalban billentyűt is használtak,de a koncerteken a gitároké volt a főszerep. A dalok szövegét külsős emberre, bizonyos Angyal Tivadarra bízták, aki a Beatrice technikusaként szerzett hírnevet magának a hazai rock mezőnyében, de írt szöveget a Bikininek, Varga Miklósnak, sőt még Metal Ladynek is. A lemezen hallatszik a profizmus és a sok évi munka,ami a tagok mögött áll. Sajnos a banda nem volt hosszú életű, így csupán ez a Telegram album maradt meg az utókornak. A történethez hozzátartozik, ha már nem is ebben a felállásban, de 1991-ben a Telegram ismét nekirugaszkodott. El is készítettek egy öt dalt tartalmazó lemezelőzetes demót, a nagylemez azonban a fiatalon elhunyt Ádok József billentyűs halála miatt meghiúsult, majd a zenekar is megszűnt.

Pontszám: 7/10