A rockvilag.hu hallgatói számára bizonyára ismerősen csenghet a Ramones Mania zenekar neve. Február 24-én ugyanis a Rockpanoráma vendégei voltak egy órára, ekkor a jelenlegi formáció két új tagja is bemutatkozott nekünk.

Riki Church és Raga mellé 2013-ban csatlakozott Dan Dalton basszusgitáros és Zizzy Pear gitáros. Amit mindenképpen érdemes tudni a Ramones Maniáról, hogy a Ramones számokat egy kicsit „durvábban”, modernebb köntösbe bújtatva adják elő. Ez nem csak zeneileg, hanem az imidzsükben is tükröződik, éppen ezért nem kimondottan egy tribute bandáról van szó, sokkal inkább beszélhetünk cover zenekarról.

ramones-mania2 201404092014. április 4-én a budapesti ShowBarlangban koncerteztek a P. Iggy (Iggy Pop Tribute) és a Timebomb (Rancid Tribute) bandákkal. Némi csúszással indult a buli, így a Ramones Mania is a tervezett 10 órás kezdés helyett, 11 óra után került színpadra. Ez azonban egyáltalán nem befolyásolta a koncert hangulatát (és legalább mindenki garantáltan odaért).

A koncert bombaként robbant a Durango 95-val és a Teenage Lobotomy-val. Ha az egyik percben még esetleg csak álltál egy helyben és két beszélgetés között vártad, hogy történjen már valami, azt egyik pillanatról a másikra megkaptad. Én személy szerint átéreztem azt, ami az I wanna be sedated c. dalban van megírva: „I can’t control my fingers, I can’t control my toes”. (Nem, ez nem volt hallható aznap este, de egyből eszembe jutott. 🙂 ) A srácok in medias res csaptak a húrok (dobok, hangok) közé.

Talán az egyik legjobban várt dal az I wanna live volt, ehhez korábban már egy saját videót is leforgattak, itt meg is tekinthetitek:

Ez az egyik személyes kedvencem, de ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

A koncert közepén felcsendültek a dallamosabb Ramones dalok, köztük két, általam nagyon ramones-mania3 20140409szeretett szám is, az I believe in Miracles és a Blitzkrieg Bop. Ez után Zizzy-t láthattuk és hallhattuk a mikrofonnál a Commando és a R.A.M.O.N.E.S erejéig. Ez a kis átvezetés nagyon jól beleillett a koncert menetébe. Az utolsó harmadban történt egy „váltás”… Riki úgy döntött, hogy ő most abszolút átveszi az irányítást és keményebb számokkal lepi meg a közönséget. Hirtelen egy másik világban találtam magam, ezt az érzést csak erősítették a fényhatások és a kiváló hangosítás. Egy filmjelenethez hasonlítanám, amikor eljön a legizgalmasabb rész és tűkön ülve várod, hogy mi fog történni…

Az idő meg csak repül, és mire észbe kapnál, hogy hol vagy és mi történik, addigra megjelenik előtted a híres-neves „Vége!” felirat. Pont akkor, amikor már egészen átadtad magad a hangulatnak. Ez esetben azonban nem felirat volt, hanem Riki jelentette be, hogy itt a vége. ramones-mania4 20140409Mindenki azt hitte (illetve abban bízott), hogy csak viccel és vissza fog jönni, de nem így történt. Ő eltűnt, a banda többi tagja pedig elkezdte elpakolni a hangszereket. Tény, hogy nem szeretem a búcsúzkodást, de rájöttem, hogy az angolos távozást sem. Egy óra viszont nagyon kevés tud lenni ebből a szempontból. Talán, ha lenne egy 24 órás Ramones Mania-maraton… Ezen kívül csak egyetlen kis apróságot kifogásolnék, hogy nem hallottam egy „rendelt” számot, a Poison Heartot. Ez valahogy kimaradt, elfelejtődött, nem passzolt a többihez. A kedvem viszont ez sem szegte, még egy indok, hogy legközelebb is elmenjek a koncertjükre, hátha felcsendül. A közeljövőben Budapesten a Club 202-ben találkozhatunk a Ramones Maniával, vagy akinek útba esik, április 30-án, Debrecenben, a Kaptárban vagy május 1-én, Nyíregyházán, a Romkertben bulizhat velük. (A megjelenés erősen ajánlott! 😉 )

Sokat gondolkoztam rajta, hogy a koncert melyik részét szerettem jobban… De rá kellett jönnöm, ramones-mania5 20140409hogy sehogy sem tudok kedvenc pillanato(ka)t kiemelni. Egész idő alatt éreztem, ahogy fokozatosan felszabadul bennem az energia, ahogyan egyre jobban és jobban magával ragad a zene. Behálóz és nem enged… Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy az est fénypontja a Ramones Mania volt, a közönséget is ők mozgatták meg leginkább. Mondhatnám, feltették a pontot az i-re. 🙂 Az együttes tagjai is abszolút közvetlenek, és látszik rajtuk, hogy szeretik és élvezik, amit csinálnak. Az ő energiájuk (is) maximálisan átjött.

A setlist a következőképp alakult:

1. Durango 95
2. Teenage Lobotomy
3. Do You Remember Rock ’N’ Roll Radio?
4. I Wanna Live
5. Sheena Is A Punk Rocker
6. Cretin Hop
7. Rockaway Beach
8. I Believe In Miracles
9. She’s The One
10. Do You Wanna Dance?
11. Blitzkrieg Bop
12. Commando
13. R.A.M.O.N.E.S
14. Judy Is A Punk
15. Psycho Therapy
16. Ignorance Is Bliss
17. Zero Zero UFO

ramones-mania6 20140409A Ramones Mania Facebook oldala

A fotókért köszönet Dórinak és Robinak!