Családias körülmények között, de annál nagyobb hangulatban zajlott le péntek este a Developed Rock Fesztivál a Cinema Rock Café koncert termében. A hazai progresszív zenei élet legangyobb reménysége a Paradigm Shift, az alternatív metálban utazó Tool de Danton, és a saját és feldolgozás dalokkal is egyaránt operáló heavy metál zenekar a Semmi Pán(i)k is hatalmas bulit csinált azoknak, akik pénteken ezt a koncertet választották.

DSCF9038 filteredA bulit a fertőszentmiklósi Paradigm Shift zenekar nyitotta, akik tavaly utcahosszal nyerték meg a  Zúzda tehetségkutató második kiírását. Az instrumentális négyes a legkomplexebb, legjobban kidolgozott progresszív muzsikával próbál berobbanni a köztudatba. A magas fokú zenei képzettséghez páratlan tehetség és akarás párosul.  Ez az a zene, amire minden zenész  és zenét szerető ember elismerően bólogat, még akkor is ha magát a stílust nem szereti. A szűk célközönségnek íródott zene mindent tartalmaz, amitől többé válik egy átlagos zenekarnál, a technikailag a legtökéletesebben kidolgozott, érzelem gazdag gitárszólóktól kezdve, a már-már bravur számba menő dob témákon át, a szólógitár futamnak is beillő basszus dallamokig.  Szépen megtelt a Cinema koncertterme, és mindenki elismerően tapsolta megy a csapat szűk háromnegyed órás produkcióját. A Markó József, Folyi Krisztián, Tóth Krisztián, Ifj. Gosztola Tibor által alkotott négyest nagyon remélem előbb-utóbb hamarosan külföldön is láthatjuk, mert nyelvi korlátok nélküli zenéjüket, szinte biztos, hogy bárhol a világban elismernék. Addig viszont, hamarosan jön a The Intermediate Space EP, amit mi is igyekszünk majd egy élő interjú keretében bemutatni Nektek.

Miután a rövid átszerelés megtörtént, a színpadot, (és annak előterét is, mivel nagyon picike az emelvény) a Tool de Danton foglalta el. Az általunk nagyon jól ismert zenekar, a tavaly megjelent The Legend of the Mothman albumának nyitó dalával az Sexual Desire-el kezde a buli felpörgetését.  Az ötös fogat zenéje egyszerre tartalmazza a manapság egyre jobban előtérbe keveredő alternatív metál témákat, és a progresszív matekozást is.  A lanykeresTool de Danton nagy hangsúlyt helyez, a líraiabb világ kifejezésére is, így egy-két lágyabb dal is előtérbe került a tavalyi lemezről, amik rengeteget tettek az est hangulatához, hiszen mint kiderült, nem csak a zenében képes a csapat, és frontembere Szemerics „Samy” Ádám érzelmesebbet, érzékibbet alkotni. A Rising Sun című dal előtt ugyanis Samy beváltotta gyerekkori álmát, felhívta párját, Szilvit a színpadra, és lágy aláfestő zene mellett, a közönség és barátai előtt megkérte élete szerelme kezét, amire természetesen néhány elmorzsolt könnycsepp, és a közönség hangos tapshulláma mellett egy halk, de annál őszintébb és szebb „igent” kapott válaszul Szivitől. Ezután folytatódott a buli, amit a hamarosan megjelenő, új magyar nyelvű EP egyik dalával a Parfüm és Mámorral zártak a srácok. Nagyon jó és különleges buli volt. A csapat legközelebb a RockPart fesztiválon lép fel július 25-én olyan nevek társaságában, mint a Behemoth vagy az Ensiferum. Szilvinek és Samynek pedig ezúton is kívánunk magam és a teljes Rockvilág közösség nevében sok boldogságot, hátralevő életükhöz.

 

DSCF9076Az est sorban az utolsó fellépője a Semmi Pán(i)k zenekar volt, akiket szintén nem kell bemutatnunk, hiszen Magyar Csaba „Pater”  énekes, és  Schäffer János „Fuckkezű” gitáros is stábunk tagja.  Az új dobossal felálló csapat, hozta azt amit már megszoktunk tőlük az elmúlt időkben. Saját dalok, és világslágerek feldolgozásaival tették felejthetetlenné az estét, a heavy metál tolmácsolásában. Széles terpesz, bőrnadrág, és gitárszólók. Lehet, hogy már nem a legújabb téma, de mindig és mindenkor üt, és bulizásra késztet, főleg ha az egész olyan jól van prezentálva, mint ahogy azt a Semmi Pán(i)k tette.
Időérzékemet ugyan itt már leveszítettem (a jó koncertek és a vodkák hatására), de ha jól emlékszem, ez volt az est legrövidebb koncertje, persze ez mit sem von le a csapat érdemeiből.  Jó volt látni az energiát a színpadon, és a közönséget, ahogy éneklik az ismert slágerek sorait. Lehet stílusban három teljesen különböző zenekart láttunk az este folyamán, de pont ez a sokszínűség varázsolta nagyon jóvá a bulit.

Nagyon jó este volt, tele meglepetésekkel, akik lemaradtak bánhatják, de Semmi Pánik, lesz még ilyen!