2012. március 3-án a Crazy Mama music pub otthon adott az első –és lehetőleg nem utolsó- folk és metal éjszakának. Az este folyamán négy zenekar lépett fel, két román és két hazai. Régen nem voltam már ilyen buliban, így hát kíváncsian vártam mi is lesz ott. Hazafelé jövet már úgy gondoltam, hogy ok, jöhet bátran egy második.

isatha

Kis csúszással az Isatha lépet először színpadra. A 2010 elején alakult zenekar sok viszontagság után előző évben kezdett el komolyabban dolgozgatni, megtalálni saját stílusát. Zeneileg semmi problémám nem volt velük, lelkesek, fiatalok, ügyesek. Sajnos a dob túl hangosra sikeredett, ami miatt sok részlet elveszett belőlük, valamit mindig elnyomott, bár a végére lényegesebben jobb volt. A közönséggel való interakción sokat lendítene, ha nem hörögve tennék, de ha komolyan gondolják és foglalkoznak vele, képzik magukat még bármi kisülhet belőlük. Volt egy-két témájuk, ami kifejezetten tetszett. Ennek ellenére külön csalódásként értem meg, hogy búcsúnak felkonferáltak egy PaDöDö feldolgozást, de sajnos be kellett érnünk egy Eluveiti-vel. Jó, jó, az Inis Mona jól esett a cintányérok dominanciája miatt kissé technos beütéssel, de a PaDöDöre kíváncsi lettem volna. Szerintem nem egyedül. 

Második helyen az Interitus Dei nevű román formáció érkezett. Eredetileg doom gothic stílusbaninteritus játszó zenekar 1994-ben alakult, azóta négy albummal büszkélkedhetnek, s mint azt megtudhattuk hamarosan napvilágot lát az új korong is melyből jócskán kaptunk ízelítőt is. A hangzás itt már mérföldekkel jobb volt. Nagyon harapós kis riffeket hoztak nekünk a srácok. Bogdan Boeru énekes-basszusgitárosnak elképesztő erős hangja volt és zseniális összhangba hozták Adrian Galu magasabb énekhangjával és ezeket a zenével. Egyben volt az egész produkció. A „Cards Of Destiny”-nél egyszerűen csak ennyi jutott eszembe: „Hát bizony ez nagyon jó.” Az új albumról hozott ízelítőkben a gothic, a dark mellett már felfedezhető volt több folkos elem is, például a Straga című számukban, melyből már videóklipp is született. Ők is teljesebbé tették az estét egy feldolgozással, mégpedig az Amon Amarth Pursuit Of Vikings című dalával, amely már végképp megmozgatta a közönséget. 

ka gaia anUtánuk jött a másik román csapat, a Ka Gaia An. Megjelenésük alapján –harci dísz az megvolt-  már számítani lehetett arra, hogy itt már keményebb folkos témák kerülnek előtérbe. A tradicionális román folklórt más metal témákkal ízesítette a 2008-ban alakult bukaresti banda. Dalaikban sokat merítenek a dákok történeteiből, szelleméből. Románul énekeltek, így a dalszövegek számomra elvesztek, de zenéjükből sok mindent meg lehetett érteni, ami a műfajra jellemző epikusságnak köszönhető. Igaz, a szintetizátoros, Razvan magyartudása azért adott némi alapot egy-egy szám között. A fuvolával színesített jó kis zúzós dallamokat tovább színesítette még a női vokál és jó, pörgős, táncolós hangulatot varázsoltak a Crazy Mama falai közé. 

Végül a hazai Niburta vette kezelésbe az összegyűlt közönséget, akik úgy érzem elég bemelegítést kaphattak. No de most jött csak a java. A február 27-én a Rockvilág Live műsorában vendégeskedő zenekar igazi profizmusról adta tanújelét. Nyilván nem véletlenül hívták meg őket turnézni tavaszra a Trollfest és a Korpiklaani társaságában. Régóta meg niburta 091 600 x 450szerettem volna már őket lesni, kíváncsi voltam élőben hogyan boldogulnak kilencen majdnem tizenöt hangszerrel. Azt kell, mondjam szemrebbenés nélkül, mintha mi sem lenne egyszerűbb. A csúszás miatt csak éjfél körül kezdő zenekar tagjai, ha fáradtak és betegek is voltak, a színpadon ezt nem lehetett látni. Az énekesnőnek, Träger Lilinek csodálatos hangja van, ami remekül megfér Hormai Balázs hörgésével, aki előszeretettel szántotta fel a színpadot teljes lendületből. Hirtelen nem is tudom melyik hangszer tette legkülönlegesebbé a balkános hatásokat. Hallhattunk dudákat, hegedűt, kobozt, furulyákat, tilinkót és kavalt is. Mikor már épp azt hittem nincs több hangszerük, amivel meg tudnák még bolondítani zenéjüket megjelent még a doromb is. Sőt, hogy egyszerű legyen a történet egy szám erejéig még a dobost, Leindler Milánt is „kikergette” a dob mögül a „hörgőszekció ekéje”. Lenyűgözött ez a sokoldalúság, sokrétűség és főleg az, hogy mindettől egy cseppet sem lett kaotikus, összhangban maradtak. Teljesen lenyűgözve néztem a produkciójukat. Remélem, minél előbb elkapja őket valamelyik kiadó. Érdemes lenne. Ők is készültek az alkalomhoz illő meglepetéssel, mivel a tavaszhozó buli volt, a Tavaszi szél című népdalt adták elő a Ka Gaia An két tagjával karöltve. És természetesen ezúton szeretném megköszönni Hormai Balázsnak, hogy egy újabb nagyon rossz, fárasztó viccel gazdagította repertoáromat.

Nibura dallista: 
1: Bogorovice (intro)
2: Stho Kaszmete
3: Nap és Hold
4: Mashala
5: Forebear’s Dance
6: Dance of SatyrS
7: Lydia
8: Awakening
9: Tavaszi Szél
10: Ancestry
11: Forgotten Path
12: Keselyű
13: Rege
14: Fúvom az Énekem

Összességében nagyon jó, színes, pörgős kis este volt. Remélem lesz II. Folk&Metal éjszaka, ahol a határ már csak a csillagos ég. Addig is, pedig várunk Beltine Fest!