Őrületes pogók, teremnyi tánc, túlfűtött hangulat és némi politikai felhang- ez jellemezte az idei Punk Karácsonyt a Dürer kertben leginkább. Három terem, tizennyolc zenekar és természetesen a sold out tábla, így aki későn érkezett bánkódhatott, hogy kint ragadt. 
Mivel mind a három terem hat-hat zenekart vonultatott fel, így szinte esélytelen volt, hogy mindenkit megnézek, de ezzel szerintem nem voltam egyedül. Az viszont tapasztalható volt, hogy nem volt olyan banda, akinek a koncertjén ne lett volna több tucat ember ezzel együtt remek hangulat is. Hiába tehát az egymással párhuzamosan futó bulik, semelyik zenekar nem panaszkodhatott.

Külön öröm, hogy habár Punk karácsony néven fut az esemény, azért nem feltétlen csak klasszikus punk zenekarok voltak az estén. Persze az olyan alapvetések mint a Prosectura vagy a PiCsa nem maradhatnak el, de voltak könnyedebb már-már SKA-s fellépők is, de helyett kapott a súlyosabb hard core vonal is. Ez utóbbit a Don Gatto képviselte remekül, akik már több ízben bizonyították, hogy mindegy milyen körítés van ők megállják a helyüket.
Ezzel együtt nem csak a zenei felhozatal volt vegyesebb, de a bulizók is elég széles skálán mozogtak. A kult tarajas punkokktól, a mezei kockás inges szolidabb punkokon át a teljesen hétköznapi póló plusz farmeros rockeren át mindenki jelen volt.  Köszönhetően ez annak, hogy  nem csak a tarajos lehet punk,hanem lehet olyan is aki csak belül rajong ezért a stílusért, meg annak is, hogy karácsony előtt jó áron ilyen sok zenekart nem nagyon láthat a közönség. A Dürer Kert pedig amúgy is híresen jó buli központ. Sokan nem is a zenéért, egyszerűen csak a hely hangulata miatt mennek le, kiereszteni a decemberi hajtás fáradt gőzét. Ez pedig tökéletesen sikerült.

A bevezetőben említettem, hogy szinte mindenhol volt pogó és tánc, ugrálás és éneklés, repülő söröspoharak meg minden ami egy túlfűtött bulihoz kell. Akarva akaratlanul azonban előkerült a politika is. Punk bulikon megszokott a szabadabb vélemény nyilvánítás, a zenekarok is gyakrabban hergelik a közönséget, hisz az egész műfaj egyfajta politikai önkifejezés. Most viszont a sorozatos tüntetések, a felkavart politikai állapot, hatványozottabban hozta ezt elő. A PiCsa koncerten már majdhogynem olyan volt az egész mintha a Kossuth téren lennénk az éppen aktuális kormányellenes megmozduláson.  Láttunk már ezt az, de ez most kivételesen erős volt, nem csak az italpultokban kimért finom italok fokozták a hangulatot. 

Az este hatos kezdéstől, a hajnali befejezésig azért rendesen el lehet fáradni, így én is haza indultam a buli vége felé, itt nincs szükség after partyra , a garantáltan végig bulizott este után úgy sem lenne rá már erőnk. De persze  már ilyenkor is azon jár az ember agya, hogy ugye jövőre is lesz Punk Karácsony? Hát persze, hogy lesz, szinte még véget sem ért  az este a szervezők már bejelentették, hogy 2019-ben is a hagyományoknak megfelelően folytatódik a tarajos ünnepsorozat. De aki most kimaradt, annak sem kell egy évet várni a következő  buliig, hiszen márciusban jön a szokásos Retro Punk este ahol hasonló hangulatra kell számítani. De aki addig sem bírná ki az már januárban találkozhat a Prosecturával, február elején pedig a PiCsával újra a Dürer falai között.

Köszönjük az estét a zenekaroknak és a Dürer  Kertnek!

Boldog Karácsonyt kívánunk:)