Mókus Master ma este egyébként is beszámolót tart majd a tegnap (2009.04.21.) meglátogatott Scorpions koncert tapasztalatairól. Mivel a zenekar által előadott művek listáját többé-kevésbé sikerült jegyzetelnem, hiányosságaim miatt egyébként is egyeztetnem kell majd Vele – már csak annál is fogva, mivel tudatlanságom miatt nem ismertem fel egy-két (na jó, 4-5) dalt. Ennél fogva a listát inkább nem itt, hanem egy hozzászólásban fogom majd prezentálni.


 

A helyszínre érve volt némi érdekesség abból adódóan, hogy a Syma egyszerre több rendezvényt bonyolít. Ergo épp velünk, RÖF csapattal fordult elő, hogy a bejárathoz érve a másik rendezvény egy távozója majd’ elütött minket. Aztán hirtelen elindult egy sor, amely végére csapódva végül 10 percen belül bejutottunk. A vendéglátás mellett – a rockerek körében nem ritka – dohányzás kérdése sem volt igazán kitalálva. Mókus érdeklődésére közölték, hogy a küzdőtéren élhetünk e szokásunkkal. Ebben csak az volt érdekes, hogy hamutartó sehol sem volt elhelyezve, viszont dohányzást tiltó feliratok annál inkább. Nem mondom, hogy olyan szinten kellene gondolkodniuk, mint PeCsa vezetőségének, de van mit tanulnia a szervezőségnek.

Az előzenekar,melynek neve Arthur Matos Band, teljesen ismeretlen volt előttem, s ahogy észleltem a körülöttem levők reakcióit, ezzel nem voltam egyedül. Nagyon pörgős, számomra Dream Theatert idéző progresszív rock műveik a közönség nagyobb részét megmozgatták ugyan, de a dél-amerikai csapatot jobban el tudtam volna képzelni a már említett Álomszínház júliusi fellépésén.A hangosítás néhol hagyott némi kellemetlen disszonanciát, annak ellenére, hogy kb. a 3. dal közepén értem a színpaddal szemben a küzdőtér végére. Mindkét fellépő esetén fordult elő gerjedés, s volt olyan szinten torzított hangzás, hogy Scorpions esetében a dob és ének párosából képzelhettem el a gitárok hangját – szerencsémre, azt a művet ismertem.

Kilenc óra után nem sokkal lekapcsolódtak a villanyok az addigra ha szellősen is, de megtelt teremben és elkezdődött a Scorpions újabb budapesti koncertje, amire most a szokásosnál sokkal többet vártunk. Ahogy azt tőlük megszoktuk, hatalmas vehemenciával érkeztek a szí­npadra. A banda teljesen profi kezdéssel vezette be a fellépését, s ennél fogva nagyjából 5-6 dalból állt az első blokk – egyik végéből indítva a következő művet. A blokk után kissé megkésve ugyan, de beköszönjön Klaus Meine egy “Jó estét Budapest” és “Hógy Vágytók?” kérdéssel. Ezután egy melankolikusabb blokk következett, ahol a Send Me An Angel vagy a Holiday alatt ismét meggyőződhettünk arról, hogy Meine még mindig a világ egyik legjobb rock énekese.  Rudolf Schenker amellett, hogy majd leugrott a szí­npadról egy-egy póznál, időnként hatalmas ordí­tással bí­ztatta saját magát és csapatát, valamint az első sorokban állókat. Egyszerű, de impozáns szí­npadkép és a régi nagy koncertekre emlékeztető altmann lámpafalak adták a látványt a show-hoz. Menet közben a kivetítő adott látványkiegészítést, kb. 2 perccel azután, hogy Ria Hugi ezt hiányolta. Ebben fordult elő színpadkép kinagyítása, animáció és kliprészlet egyaránt.

Azt előre tudtuk, hogy gesztusként a Scorpions csapata visszahí­vta az Omega két tagját vendégként erre a koncertre, de hogy ez a ráadásban történik, arra szerintem senki nem számí­tott. Sajnos í­gy lett. Pedig sokan várták az Omega jelenlétét, s a koncert vége felé az is bekövetkezett két tagjuk által. Sajnos, nevekkel gondban vagyok, Omega gitárosának neve nem jut eszembe, de az egyértelmű volt, hogy Kóbor János színpadon lesz. A Wind Of Change alatt érkeztek hőseink a szí­npadra, majd egy rövid köszöntő után következett a White Dove, vagyis a Gyöngyhajú Lány. Azon viszont meglepődtem, mikor Big City Nights-ot is kooprodukcióvá változtatták. Remélem, lesz még alkalmam Scorpionst is újra látni, valamint a hangosítás is e zenekarhoz méltóan profi lesz.

Scorpions setlist:

Hour 1
Coming Home
Loving You Sunday Morning
Make It Real
Is There Anybody There?
Lovedrive
The Zoo
Coast To Coast
Send Me An Angel
Holiday
You And I
321
Tease Me, Please Me
Rhythm Of Love
Bad Boys Running Wild
Hit Between The Eyes
Kottak Attack
Alien Nation
Blackout
Dynamite

Still Loving You
Wind Of Change (Omega)
White Dove (Omega)
Big City Nights (Omega)
Rock You Like A Hurricane

When The Smoke Is Going Down