Még a nyár folyamán kerestük meg a Dublinban élő Bartha Tibor Attilát és Kuczogi Boglárkát, akik igen magas színvonalon készítik/ szerkesztik az Impact Metal Channel csatornát. Fő irányuk a Dublinban koncertező metal zenekarokat mikrofonvégre kapni, de terveik közt szerepel, hogy az itthon kiválóan teljesítő bandákat is megmutassák az (nem csak) ír közönségnek. A Metal Impact YouTube csatornáján az összes interjút megtalálod, mi viszont írásos változatban elsőként a Trivium gitárosával, Corey Beauliue-vel jónius közepén Dublinban készült interjút közöljük. Fogadjátok szeretettel itt a Rockvilág oldalán az Impact Metal Channel készítőit.

impact2 20141014Ismét átjöttetek Európába, főleg a fesztivál fellépések végett. Melyik bulit várjátok a leginkább?

Mindegyik nagyon zorall volt. Letaroltuk a Download fesztet. Fantasztikus volt főzenekarként ott lenni a második színpadon. A Download remek volt, de tulajdonképpen mindegyik fesztivál állati jó volt, a közönség is jó volt. Jól érezzük magunkat. Mindegyik fellépés baró volt. 

Van esetleg kedvenc helyetek?

Nos, úgy gondolom az egész zenekar számára az egyik legemlékezetesebb Japán volt. Tulajdonképpen, mindenhol állati jók a bulik, ahol játszunk. A németeknél mindig nagyszerű. Anglia mindig is erős bázisunk volt az elmúlt években. Japán meg egy egészen más élmény. Nem jutunk el oda túl gyakran, akkor is többnyire csak egy napra egy fesztivál fellépés erejéig. Szóval rendesen kihasználjuk azt a kis időt, mivel Matt is imád ott lenni. Japán egyértelműen egy olyan hely ahová mindig szívesen megyünk vissza, ha van rá lehetőség. 

Mely országokat szeretnétek leginkább felfedezni?

Leginkább Japánt. Kicsit több szabadidőnk van ott a repülés miatt, általában egy teljes nap. Olyankor szeretjük felfedezni a várost. Van lehetőségünk, hogy mászkáljunk kicsit. A többi hely esetében meg ez függ a beosztástól és az érkezéstől, és magától a helyszíntől. Itt például kisétálsz az ajtón és egyből a belvárosban találod magad. De amikor a külvárosban van a buli, nincs lehetőség városnézésre, mert nincs semmi a környéken. Egyszóval attól függ, hogy hol játszol, és hogy van-e aznap kedved felfedezőútra menni. 

Európa után visszatértek az Államokba, ahol a Mayhem-fesztiválturnén léptek fel.  Mik a terveitek ezután?

Kicsit pihenünk, lesz pár szabad hónapunk. Ezután ott leszünk a KnotFesten, Japánban. Ezt követően remélhetőleg be tudjuk fejezni a következő lemez anyagának megírását az ausztrál turné előtt. Mindezek után, turnézunk egy darabig és az új lemezen dolgozunk. Szerintem a következő évben nem fogunk túl sokat játszani. 

Ez idő alatt mik a személyes terveid? Beindítasz egy mellékzenekart?

Nem, a Trivium anyagán dolgozunk, és február óta szinte szünet nélkül turnéztunk. Úgyhogy amikor augusztusban hazamegyünk a turné után, nem fogunk dolgozni egy darabig. Kiélvezzük az otthonlétet és kieresztjük a gőzt. Február óta összesen egy hetet töltöttünk otthon, úgyhogy ki fogjuk használni a szünetet és pihenünk, feltöltődünk. Otthon aztán egy idő után mindannyiunknál előkerül a gitár, és elkezdünk a témákon dolgozni. Sok új témánk van, azokat fogjuk finomítgatni a szabadidőnkben, de kell egy kis idő, amikor nem a zenekarral foglalkozunk, mert ez egy nagyon sűrű év.

Hm, cool. 🙂 Történt némi változás a zenekari felállásban, Nick nincs már a tagok között. Mi történt? 

Tudod, ebbe nem nagyon mennék bele, személyes dolgok voltak a háttérben. Úgy éreztük, már nem működik a dolog, és  hogy jobb, ha most válnak el útjaink, mint megkockáztatni, hogy olyan dolgok  történjenek, amik hatással lennének a bulik színvonalára. Nyugodt és békés volt az elválás, de így kellett lennie. Néha a dolgok egy idő után más irányt vesznek, mint amit reméltél, és olyankor nincs mese, változtatni kell. Kemény dolog a tagcsere és egy új bandatag felkészítése, de Mat nagyon jól helytáll. Mondhatni, felnőtt a szerephez, remekül tolja a dalokat és a bulikat. Szóval elég simán ment a váltás a körülményekhez képest. Egy turné közepén történt az egész, és az új dobosnak 24 órája volt felkészülni. De muszáj volt lépni, bebiztosítani a dolgokat,  hogy minden tip-top legyen és továbbra is 100%-on pörögjön a turné. 

Mat marad az állandó dobos, vagy csak kisegít a turné alatt?

Egy ideig biztos, hogy ő marad a dobos, legalább amíg albumon dolgozunk, nagyjából decemberig. Utána majd meglátjuk, hogy állunk. Nem fogunk hirtelen döntést hozni, hagyjuk, hogy [Mat] belerázódjon a helyzetbe. Eddig csak kb 20 bulin játszott nálunk, és azelőtt nem is dobolt még emberek előtt. Úgyhogy egyelőre hagyjuk, hogy barátkozzon a helyzettel, hogy magabiztosan tudja és játssza dalokat, és rutint szerezzen a bulikon. Aztán később meglátjuk, hogy alakul. Amellett, hogy játszik a bulikon, még mindig tagja a technikus csapatnak, hiszen eddig is ő volt a dobtechnikusunk és most saját magának csinálja a beállást. Tehát most a két oldal között egyensúlyoz. Egyelőre minden jól megy, baró volt minden koncert és Mat remekül dobol. Úgyhogy minden marad, ahogy van, amíg végzünk a lekötött bulikkal, aztán később meglátjuk, mi lesz. Felvesszük az új albumot, és majd meglátjuk, hogy ő lesz-e a mi emberünk. Meglehet, hogy ő az, de ki tudja. Ezt a döntést csak hónapok múlva fogjuk meghozni. Ráérünk, nem hamarkodjuk el, hogy biztos döntést hozhassunk, amikor itt lesz az ideje. Ez így helyes és így fair mindenkivel szemben, senki sem lesz megvezetve. Egyelőre az a lényeg, hogy toljuk a bulikat és jól érezzük magunkat, a többivel még nem foglalkozunk.

Sok király bandával turnéztatok már, köztük a Slayer-rel. Májusban múlt egy éve, hogy elhunyt Jeff Hanneman. Vannak róla emlékeid? Hogy emlékszel rá?

Nagy Slayer rajongó vagyok. De amikor velük turnéztunk, Jeff-et nem sokat láttam. A bulijaik után többnyire csak Kerry-t lehetett látni, vele lógtunk. Nem tudom, hova mentek a többiek, talán vissza a buszra, vagy ki tudja. Jeff-et a színpadon kívül talán csak az öltözőben láttam, egyszer beugrott. Az egész turné alatt csak egyszer csatlakozott hozzánk, amikor ott lógtunk a többiekkel. Úgyhogy nincs igazán személyes történetem vele. A legjobb sztori talán az volt, amikor a Mayhem-en játszottunk a Slayerrel, és Lombardo és Hanneman egy csapat bulizó emberrel a mi buszunkon kötött ki, és mind jól berúgtunk. De akkor is csak annyi történt, hogy sokan együtt ittunk meg ordibáltunk, nem volt személyes beszélgetésem Jeff-fel. Inkább arról szólt, hogy ‘hé, a Slayer-es srácok a mi buszunkon őrjöngenek, ez mekkora királyság’. De amúgy főleg Kerry-vel és Lombardo-val  dumáltam a legtöbbet akkoriban és azóta is. De meg kell hagyni, hogy Jeff zseniális dalszerző és a Slayer király zenekar.

Egyetértünk!

Így van. 🙂

impact3 20141014Jövőre lesz az Ascendancy 10. évfordulója. Ez volt az első album, amin szerepeltél. Nagyon jó kritikákat kapott a lemez, és elnyerte a Kerrang! magazin Év Albuma díját is. Gondoltatok arra, hogy megünneplitek valamilyen formában ezt az évfordulót?

Mivel az új lemezen dolgozunk, nem lesz Ascendancy turné vagy hasonlók. Szóval nem hinném. Most az új zenékre koncentrálunk. Egy dolgot tervezünk az évfordulóval kapcsolatban. Erről már beszéltünk is a többiekkel. Az akkori turné óta nem igazán kaphatók már Ascendancy-s termékek. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy jövőre piacra dobunk új Ascendancy pólókat és ilyesmiket, és hogy megjelentetjük bakeliten a lemezt. Azt hiszem, ez az egyetlen albumunk, ami nem jelent meg bakelit formában. Akárhányszor egy Ascendancy pólót látunk a tömegben, mindig kitűnik, hogy milyen régi és halvány. Úgyhogy újra nyomunk Ascendancy-s pólókat, és nem a régi desing-nal, hanem újakkal, hogy beszerezhessenek párat a rajongók. De az új lemez munkálatainak a közepén leszünk, és amúgy is sokat játszunk élőben arról az anyagról… De semmiképpen sem fogjuk megturnéztatni és lejátszani az egészet elejétől a végéig. Egyrészt nem is igazán kedveljük az ilyesmit, másrészt olyan sok rajta a hörgős rész, hogy a hangszálaknak nagyon megterhelő lenne mindig végignyomni az egész lemezt egy turnén. Szóval csak némi merch-et tervezünk. Vasárnap a Download-on beiktattunk egy kis Ascendancy tribute szakaszt a műsorba, mivel egy ideig most nem fogunk Angliában játszani. Így azért ott volt egy kis ünneplés. És majd kiposztoljuk a facebook-on, hogy boldog évfordulót 🙂

Milyen volt az első benyomásod, amikor először hallottad a Trivium-ot?

Az egy helyi bárban történt, amikor még háromtagú volt a zenekar. Akkoriban eléggé thrash-es volt a zenéjük, ami nekem nagyon bejött. Metallica és Megadeth inspirálta zene volt, ami amúgy is közel áll hozzám. Ebből alakult ki a mai stílusunk, amikor elkezdtünk Matt-tel közösen dalokat írni. Amikor két gitáros van egy zenekarban, akkor sokkal több lehetőség van gazdagítani a zenédet, mint egy gitárossal, gondolok itt pl a harmóniákra és ilyesmikre. Ha meghallgatod az Ember-t és utána az Ascendancy-t, akkor hallani fogod a fejlődést és a különbséget az egy, illetve két gitárra írt dalok között. Igen, tehát amikor új albumon dolgozunk, mindig megpróbálunk fejlődni és új dolgokat belevinni, ahelyett, hogy csak felmelegítenénk és újra tálalnánk valami múltbéli dolgot. Mindig előre tekintünk és próbálunk újítani, minden albumnak egyedi érzésvilágot adni, új elemeket beépíteni a zenénkbe, hogy ne unjuk meg 🙂 

Milyen volt az első próbád a zenekarral?

Az első próba -vagy valami olyasmi-, úgy zajlott, hogy Matt meg én ketten nekiálltunk zenélni. Minden jól ment, és Matt odaadta az Ember to Inferno albumot másolt cd-n, mert akkor még nem jelent meg hivatalosan. Aztán megtanultam az összes dalt pár nap alatt, majd jammeltem együtt a bandával, eljátszottuk az összes számot, és utána megkérdezték, hogy szeretnék-e belépni a zenekarba. Szóval elég simán ment. Le tudtam játszani a dalokat, minden jól működött, úgyhogy egyszerű és nagyszerű volt a dolog. Nem volt többlépcsős felvételi, telefonok, hogy “gyere át megint, vegyük át újra”… Én voltam az első, akit kipróbáltak, és szerencsére jól alakultak a dolgok. 

Rendben, utolsó kérdések. Mi az 5 kedvenc albumod?

Huh, hát a Rust in Peace mindenképpen…nehéz csak ötöt kiválasztani…… következőnek az Appetite for Destruction-re szavazok, Master of Puppets, Iron Maiden – Somewhere in Time, és talán a Reign in Blood, mondjuk. Nehéz a választás, mert nagyon sok lemezt szeretek. Azokat soroltam fel, amik hatással voltak rám, mialatt felnőttem. 

Üzensz valamit a rajongóknak?

Kösz, hogy eljöttök a koncertre, nem játszottunk Írországban vagy 6 éve, úgyhogy kösz, hogy ennyit vártatok. Nagyon ütős műsort kaptok tőlünk ma este. Aki itt van, az remélem, jól fogja érezni magát, aki nincs itt, annak üzenem, hogy reméljük, nem kell újabb 6 évet várni, amíg visszajövünk. 

Tervben van esetleg egy magyarországi buli?

Nem mostanában, több mint egy évig nem fogunk most Európában turnézni. 

Jártál mar ott “civilben”, mármint turistaként?

Nem, még soha. Jártam a környéken, de Magyarországon még sosem. Szóval nem turnézunk errefelé jó ideig. Talán egy vagy két buli erejéig jövőre, ez minden. De 2016-ig nem lesz teljes turné. Úgyhogy várnotok kell 🙂

Megpróbálunk türelmesek lenni. 🙂 Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál!

Remek! Én is köszönöm!