Volt szerencsénk a Fezen fesztiválon, az egykori Nightwish torokkal, Tarja Turunennel beszélgetni egy kicsit a családról, a turnézásról és a nemrég megjelent albumról, na meg a jövőbeni tervekről. Az énekesnő nagyon kedves  és közvetlen volt velünk a röpke interjú alatt, amit most veletek is megosztunk.

Kieron: Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy beszélgethetek Veled egy kicsit. Mesélnél kicsit arról, hogy hogyan tudod összeegyeztetni a zenész életedet az anyai teendőiddel?

Tarja: Uuuu ez hosszú lesz (nevet). Igazából nehezebbnek hangzik, mint amilyen valójában. Úgy értem, a lányom végig itt van velünk, a férjem velem dolgozik, így egészen idáig hála az égnek ezzel nem volt gond. Ugyanúgy megy a munka, ahogy mindig, még akkor is, ha valójában sokkal több dolgom van. De a lányom csodálatos, ő egy igazi kis táborozó, egy boldog világutazó, aki örül, hogy ennyi mindent láthat, és ennyi mindenkivel találkozhat, noha csak két éves. Ami a legfontosabb, hogy egészséges és soha semmi rossz nem történik vele.   Természetesen van, hogy segítenek nekem, vannak dadusaink, akik ha kell, jönnek velünk bárhová. Észak és Dél-Amerikába rendszeresen visszük őket, mert olyan hosszú utakon mi is fáradtabbak vagyunk, kell a plusz erő, aki vigyáz a lányomra. Jelenleg azonban nincs velünk senki, így minden feladat az enyém, de ezt most így szerveztük és nagyon élvezem az állandó pörgést.

Kieron: Hogyan éli meg a lányod ezeket a turnékat, nem fárad el nagyon hamar, hiszen még csak két éves?

Tarja: Pont ma történt, hogy hallotta, ahogy valaki épp dobol a színpadon, és ő is egyből DSCF4383 600 x 450oda akart rohanni. Kiabálta, hogy üsd a dobokat, játssz még, majd elkezdte csapkodni a levegőt, mint ha dobolna, szóval nagyon tudja élvezni az egészet. Azt is élvezi, hogy több nyelven tud beszélni, hiszen finnül és spanyolul is megtanult már, és angolul is ért egy kicsit, így nincs gondja a kommunikációval akármerre is járunk. Egyébként nagyon szeret repülni. Ha mondom neki, hogy indulunk a reptérre, elkezd ugrálni, és ujjongani, hogy „juhéé menjünk repülni!” ( Itt Tarja, úgy ütögette a lábamat, mint ahogy a lánya szokta az övét repülés előtt. :)) Viszont sokszor van olyan, ha otthon vagyunk és én gyakorlok, énekelek, hogy jön oda hozzám, csúnyán néz, és kéri, hogy hagyjam abba és inkább játsszak vele. Lehet-e egy ilyen tüneménynek ellenállni? Muszáj naponta gyakorolnom, de ebben sokszor próbál megakadályozni. 🙂

Kieron: Kicsit kérdeznélek a legutóbbi albumodról. Tavaly jelent meg Colours in the Dark címmel lemezed. Van olyan dal róla, ami közelebb áll a szívedhez, mint a többi esetleg?

Tarja: Uh ez nehéz kérdés. Mindegyiket szeretem, hiszen magaménak érzem az összeset, de talán a nyitó Victim of Ritual áll hozzám a legközelebb.  Van egy fajta mély tartalma, amit, ha nem is értesz meg elsőre, mindenképpen magával ragad. A története az egésznek egy utazás során született meg, épp svéd barátokkal róttuk a kilométereket egy turnén, és a különböző hagyományokról beszéltünk, főképp olyanokról, amik az ősi Afrikában voltak elterjedtek. Rájöttem, hogy nagyon jó téma lehet ebből, még akkor is, ha az egész amúgy borzasztó. Hihetetlen, az emberek mi mindenre képesek azért, hogy a saját, már rég elavult és durva hagyományaikat megtartsák. Valahol szép is ez a ragaszkodás, de ugyanakkor a bennük rejlő kegyetlenség miatt szörnyű, hogy ilyenek még létezhetnek. A Victim of Ritual pont erről szól, a világ ilyen alig ismert, de mégis létező borzalmairól, amit megpróbáltunk egy kicsit érthetőbb köntösbe rakni. Talán őt választom, de mondom, az egész lemezt nagyon szeretem, minden dalhoz másért ragaszkodom.

Kieron: Tudom, hogy még nagyban turnén vagytok, de tervezed-e már a következő albumot, vagy ha vége a világjárásnak, inkább a családoddal pihennél egy kicsit?

Tarja: Ó, hogyne tervezném. Már nagyban írjuk együtt a dalokat, elkezdtem a produkciós munkákat is. De most egy nagyon hosszú turnén vagyunk a Colours in the Dark lemezzel, így mindenképpen várni kell még rá. Ha jól emlékszem, az utolsó koncertünk ezen a turnén valamikor 2015 végén lesz, talán novemberben, de nem akarok hülyeséget mondani. Leghamarabb 2016 elején lesz kész az új lemez, de mindenképpen megéri rá ennyit várni.

Köszönöm, hogy szakítottál ránk időt!

Tarja: Én köszönöm a lehetőséget. 🙂