Másfél év után, tavaly decemberben újra hallatott magáról a karcagi DECADENCE. A csapat visszatérő koncertjén debütált a Nyitott elmék című friss szerzemény, amelyhez videóklip is készült. A dal gyakorlatilag előfutára a TÉVESZMÉLET címmel idén érkező, kizárólag magyar nyelven íródott új DECADENCE nagylemeznek. Többek közt erről is beszélgettem Harsányi Gábor gitárossal.

Hosszú csendet törtetek meg azzal, hogy 2016. december 23-án saját terepen, a karcagi HEMO-ban újra színpadra álltatok. Gyakorlatilag másfél évet kellett várniuk a rajongóknak, hogy újra láthassanak Titeket élőben. Megmondom őszintén, a 2008-as Bitter Rain albumotok óta én is vajmi keveset hallottam felőletek. Mi volt a hosszú eltűnés oka és milyen fogadtatásban részesült a banda a visszatérő koncerten?

A 2008-as Bitter Rain után csak 3 dalt rögzítettünk 2012-ben a “Pain and absolution” mini lemezen. Ezek a dalok már kicsit más irányt vettek az előző lemezhez képest. A következő évben kiszállt a zenekarból Gaál Gabi gitáros, így új gitárost kellett keresni, melyet Nagy Peti (Brain Drain) személyében találtuk meg. Ezután vele kezdtük el a dalírást, és ennek a munkának a gyümölcse érik be és formálódik lemezzé manapság. 

Az igazat megvallva volt bennünk némi félelem a másfél év kihagyás miatt, de a visszatérő koncert igazán kiválóan sikerült. Nagyon sokan eljöttek és a hangulatra sem lehetett panaszunk. Az élő klip bemutatóval pedig egy kis karácsonyi meglepetéssel is igyekeztünk megajándékozni a karcagi “rock nagyérdeműt”

Ez alatt gondolom a Nyitott elmék című dalhoz készült klipet érted, melynek operatőre Vincze Sándor volt, a kisfilm megvágásáért Geszti Bence felelt, de egy barátotok, név szerint Németh Misi is statisztál a klipben. Miként jött össze a klipet készítő stáb? Illetve mesélj nekünk egy kicsit a forgatásról is.

Igen, erre gondoltam. Az új dalok készítése közben vetődött fel az ötlet, hogy egy videóval előkészíthetnénk a terepet az új lemezhez. Vincze Sanyi már tavaly csinált nekünk bandafotókat, ugyanazon a helyszínen ahol a klipet is felvettük. Bencét pedig ajánlották nekünk. Misivel kb. 15 éve vagyunk barátok, és mivel az érdeklődési köre is a METAL körül forog, valamint bevállalós figura, – amit a forgatás alatt minden kétséget kizárva be is bizonyított – kézenfekvő volt a dolog, hogy statisztáljon a kliphez, melynek témája jól lefesti a készülő TÉVESZMÉLET hangulatát, mondanivalóját, képi világát. 

A forgatást szept. 18. -án vasárnap, (egy szerencsésen túlélt Karcagi Motoros találkozó és Moby Dick koncert másnapján :)))) ) ejtettük meg a Kunmadarasi repülőtéren. Mivel már korábban fotózkodtunk ott, így ismertük a helyszínt. Összeszedtük a kellékeket és a már korábban megírt forgatókönyv alapján egy nap alatt leforgattuk a klipet, illetve a lemezborítóra is készítettünk fotókat. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a forgatás és a fotózás is igen-igen jó hangulatúra és mindannyiunk számára emlékezetesre sikeredett.

Akkor kanyarodjunk is rá a készülő lemezre. Az album Téveszmélet címmel jön ki. Ez, és a lemezt felvezető Nyitott elmék nóta azt sugallja, hogy ezúttal magyar nyelvű dalok születnek a műhelyetekben. Miért váltottatok angolról magyarra?

Annyiszor dobták már fel közeli, távoli ismerősök, koncertlátogatók, hogy miért nem magyar nyelvűek a dalok, hogy egyszer csak beérett a gondolat, hogy miért ne próbáljuk meg? Mikor elkezdődött a dalírás tényleg pusztán kísérleti jelleggel írtam meg az első magyar nyelvű szöveget, az előre kitalált témában. Aztán a többieknek is annyira megtetszett, hogy végül így maradt a dolog. 

Eddig csak angol szövegeket írtam, és azt éreztem, hogy jól ki tudom fejezni benne azt, amit szeretnék. Magyarul szöveget írni, nagyon nehéz feladat. Ez egy új kihívás számomra is. Azzal, hogy mindenki érti, a közönség részéről nagyobb hangsúly fog helyeződni szövegeinkre. Továbbá fontosnak tartom, hogy a gondolat és a mondanivaló ne kínrímekkel legyen összefogva. Ez alaposan feladja a leckét, de azért remélem, hogy ezt az akadályt is sikerül majd teljesíteni.

Pár mondattal ezelőtt említetted, hogy némileg zeneileg is változtok az előző albumhoz képest. Hogyan jellemeznéd a friss DECADENCE dalokat? Milyen körülmények között rögzítitek a lemezt? Avass be minket a műhelytitkokba.

Már a Bitter Rain után megkezdett dalok is kicsit komplexebbek, sötétebbek lettek, ezen Peti (Nagy Péter –gitáros) érkezése még tovább alakított. Az új dalok összetettebbek, változatosabbak, hangulatukban sötétebbek, de a DECADENCE ízes refrének továbbra is megmaradtak, illetve ami még plusz dolog a lemez vonatkozásában, hogy a TÉVESZMÉLET koncept album lesz, amely egy különleges, talán morbidnak is mondható témát jár körbe. A lemez tényleges felvételeihez még nem kezdtünk hozzá, jelenleg a demózás zajlik. A meglévő dalvázlatokat próbáljuk minél teljesebb és színesebb formába önteni. A felvételek elkészítésére van több elképzelésünk, sajnos nem sajnos ez anyagiak függvénye, még gondolkodunk a végső megoldáson. Sajnálatos módon tavaly két NKA-s lemez pályázatunk is sikertelen volt, ami nagyban meghatározza a mozgásterünket. Ezen kívül úgy látjuk, hogy a mai hazai rock/metal piacon, illetve a digitális formátumok világában egyre kisebb a jelentősége a CD-nek. Bár a polcon még mindig jól tud mutatni….. 😀

Lehet már tudni valamit erről a különleges, morbidnak is mondható történetről? Ha már publikus, akkor mesélj, kérlek róla. Ami pedig a CD fizikai formátumban való megjelentetését illeti, abszolút osztom a véleményedet. Az eddigi nagyobb kiadványaitok mind a NAIL Records gondozásában jelentek meg, számíthatnak a rajongók most is arra, hogy a TÉVESZMÉLET is felkerüljön otthon a polcra? Ha igen, akkor ezúttal is sa NAIL Records mellett döntötök, vagy esetleg folynak tárgyalások más kiadókkal is ez ügyben?

Igen. Eredetileg kicsit más lett volna a téma, azonban akkortájt mikor elkezdtem írni a szövegeket belefutottam az interneten egy nagyon érdekes cikkbe. Gyakorlatilag arról szól a cikk, hogy Amerikában volt egy “elmegyógyintézet” ahol a beutalt pácienseket különböző “gyógyítási” módszereknek (LSD terápia, inzulin sokk, szifilisszel történő megfertőzés, de ide kapcsolódik az MK Ultra projekt is) vetették alá, és bizonyos esetekben így szedtek ki belőlük információt. 

Ez a téma annyira magával ragadott, hogy egyből kipattant a fejemből jó pár ötlet ezzel kapcsolatosan. A konkrét téma egy ilyen létesítménybe zárt ember érzéseit, gondolatai írja körbe, néha kissé filozofikus síkon is mozogva (magány ,elszigetelődés, emlékek kontra valóság, stb). A lemez szövegei végig első szám második személyben íródnak, mintha az ember magához beszélne.

Az érzéseket a zene és a szövegek párhuzamosan festik alá, lesznek durvább dalok, “őrültebb” hangulatvételű szövegekkel, és lesznek könnyebb dalok, elmerengő múlt emlékeit idéző szövegekkel. Ezek már a címekben is megjelennek (Nyitott elmék, Néma ketrec, Vakok vagy szabadok, Nyomorult szimfónia…)

Az utolsó két nagyobb kiadványunk (When angels fall, Bitter Rain) a Nail Records (Hammer Kiadó) kiadásában jelent meg. Már felvettük velük a kapcsolatot, valószínű, hogy náluk fog megjelenni ez a lemez is valamilyen formátumban. A pontos részletekről majd várhatóan március környékén tudunk tárgyalni.

Akkor gyanítom a hétköznapjaitok mostanság a nagylemez készítésével zajlik. A jól sikerült visszatérő buli után számíthatnak a rajongók további élő fellépésekre, vagy inkább ezzel megvárjátok az album megjelenését?

Nos! Igen, most a próbák a lemezre kerülő utolsó dalok csiszolgatásáról szólnak. Reményeink szerint márciusban fel tudjuk venni az anyagot. Most egyenlőre nem tervezünk több koncertet, talán május körül lehet szó a lemezbemutatóról.

Összességében mit üzensz a rajongóitoknak és a Rockvilág olvasóinak. Mire számíthatnak 2017-ben a DECADENCE zenekartól?

2017-ben a mindenki részese lehet egy őrületes TÉVESZMÉLET-nek, aki DECADENCE-t hallgat! :D. Figyeljétek a Facebook oldalunkat, mert még a lemez megjelenés előtt lesz meglepetés!!! Márciusban stúdió, aztán reméljük májustól újra a deszkákra állhatunk és zúzhatjuk a lemez dalait. A koncert dátumokat szintén a facebook oldalon találhatjátok!! Trash’N’Roll!!! 

DECADENCE a Facebookon