Július 19-én a Budapest Parkban lép színpadra a tavalyi Szigeten is megfordult Anti-Flag a Less Than Jake, a Skindred és további vendégek társaságában. A Budapest Park idén is bekeményít, és fesztiválokat megszégyenítő neveket szervezett le a nyári szezonra. A remek koncertsorozatot a május 26-án American Spring címmel új lemezzel jelentkezett Anti-Flag-gel folytatták, akik a Less Than Jake mellett a tavalyazAkváriumban fellépett Skindred társaságában szórakoztatják majd a Park látogatóit. Az eseményre július 19-én kerül sor, belépőt pedig elővételes áron (500 db-ig) 4 500 Ft-ért, július 5-től 5 500 Ft-ért, a helyszínen pedig 6 500 Ft-ért lehet majd váltani. A buli kapcsán Humel kollégánk kérdéseire a banda basszusgitárosa, Chris#2 (Chris Barker) válaszolt:

Az Egyesült Államokban turnéztok az új anyaggal, milyen érzés játszani az új dalokat? Milyenek az első reakciók?

Lenyűgözőek! Jelenleg olyan helyeken játszunk, ahol korábban még sosem, vagy már nagyon régen jártunk. Hatalmas érzés első alkalommal, vagy hosszabb kihagyás után kapcsolatba lépni valakivel a zene segítségével.

Tavaly turnéztatok a Terror State album évfordulója alkalmából. Egy nemrég publikált interjúdban az új albumot a The Terror State és a For Blood and Empire albumok közé helyezted el. Jól látom a kapcsolatot? A Terror State “leporolása” ekkora hatással volt az American Spring megírására?

Igen, teljes mértékben! Vissza akartunk kanyarodni ahhoz a korszakhoz. Egy banda, amelyik egy célra összpontosít. Egy banda, amelyik éjjel és nappal azon dolgozik, hogy minden apró részlet a helyén legyen. A dalok. A szövegek. Tudatosan azon dolgoztunk, hogy az American Spring egy meghatározó album legyen az Anti-Flag történetében, úgy érzem sikerült is teljesíteni ezt.

Három év telt el a The Genral Strike kiadása óta, mik voltak azok a főbb események amiketez alatt átéltetek és amelyek a legjobban befolyásolták American Spring-et?

Az életem elég kaotikus volt ebben az időszakban. A saját személyiségem utáni kutatás, megérteni mennyit érek, ezek a témák hatalmas részét képezik az albumnak. Az American Spring a punk rock színtéren megtalált együttérzésről szól. Beszüntetni a rendőri túlkapásokat. Megállítani a bolygó és a környezetünk szétbarmolását… Egyszerűen hogytörődjünk  saját magunknál többel is!

Mi az album legfőbb üzenete?

Ahogy az előbb kifejtettem, rávenni az embereket, hogy együttérzőbbek legyenek. Intellektuális imperializmus.

Van valami konkrét célotok az album kapcsán? Hogyan méritek, illetve definiáljátok egy album sikerét?

Úgy érezzük, hogy ez az eddigi legjobb lemezünk. Keményebben dolgoztunk rajta, mint eddig bármelyik lemezünkön, még ki sem jött, de számunkra már most az eddigi legsikeresebb album!

Hogyan zajlottak a felvételek? Mit csináltatok ez alkalommal másképp?

Nagyon másképp csináltunk mindent. A két legutóbbi albumot a lehető legkellemesebb környezetben vettük vel, a saját stúdiónkban. Ez sajnos hatással volt a munkamorálra is… Hogy kicsit felrázzuk magunkat ez alkalommal Kenny Carkeet-tel és Jim Kaufman-nal dolgoztunk Los Angelesben. Együtt ettünk, aludtunk, ugyanazt a levegőt szívva izzadtuk ki ezt a lemezt. És ezt csakis magunkért csináltuk, hogy 10 album és 20 évnyi zenélés után is bebizionyíthassuk hogy a punk rock-nál nincsen jobb eszköze a változás eléréséhez!

A napokban jelent meg az új videótok a Brandenburg Gate című dalhoz amit a Rancid-es Tim Armstrong-gal vettetek fel. Honnan jött Tim bevonásának az ötlete? Egyáltalán hogyan látjátok manapság a videoklippek szerepét?

Tim nagyon jó barátunk. Amikor megírtuk a dalt egyből arra gondoltunk, hogy fel kellene kérni őt vendégszerepelni, a hangja nagyon jól illik hozzá. Ez egy ilyen Clash, Rancid, Billy Bragg típusú dal. Ki akartuk belőle hozni a maximumot, amit Tim segítségével sikerült is elérnünk. Rengeteg olyan ember van, aki csak a YouTube-on keresztül hallgat zenét. Szeretnénk ezeket az embereket is elérni.

Személy szerint egyre kevesebb olyan zenével találkozom, ami nyíltan felvállalja a markáns társadalmi vagy politikai üzenetközvetítést. Egyetértesz ezzel? Mi lehet ennek az oka?

Szerintem az emberek képmutatóak azokkal szemben, akik mernek állást foglalni valami mellett. Szerintem ez riaszt el sokakat, félnek attól, hogy tévedhetnek. Mi nem hagyjuk, hogy a félelem befolyásoljon minket.

Húsz éve zenéltek, hogyan látod a punk rock színteret 2015-ben? Milyen zenekarokat emelnél ki a mai mezőnyből?

Homeless Gospel Choir, War On Women, éppen most játszottunk velük. Hihetetlenül inspirálóak. A punk rock mindig élni fog, nem feltétlenül mint a legnépszerűbb műfaj, de ezzel nincs is semmi baj. Mindig lesznek olyanok akik többet akarnak majd az élettől, akik megváltoztatják az aktuális állapotot.

A-F Records néven van egy saját kiadótok, van valami tipped vagy javaslatod a mostani kezdő zenekaroknak? Hogyan lehet ma egy sikerest karriert indítani?

Hahahaha, nincs semmi tippemJ Az egyetlen tanácsom hogy akkor zenéljen valaki ha szeret zenélni. Ne a pénz vagy a karrier miatt csinálja. Akkor inkább menjen el lottózni. Azt csináld amit szeretsz!

A nyáron ismét felléptek Magyarországon, hogyan emlékszel vissza a korábbi magyar koncertekre? Mi a benyomásod az országról?

Mindig jól érezzük magunkat nálatok, legyen szó klubkoncertről vagy akár fesztiválról. A magyar színtér és maga a kultúra hihetetlenül pozitív.

Érzel bármi különbséget azzal kapcsolatban ahogy az Államokban illetve Európában értelmezik a szövegeiteket és a mondanivalótokat?

Szerintem Európában az emberek jobban értenek a politikához. Az oktatás erősebb ezen a téren. Az emberek komolyabb mondanivalót várnak el a zenétől is. Ezért is dolgozunk olyan sokat Európában, nagyon kényelmesen és biztonságban érezzük ott magunkat.

Mi a helyzet ANTIFest ügyben? Lesz következő fesztivál?

Igen! Mégpedig idén, a legtöbb barátunk fellép majd.

Fesztivált szervezni és lebonyolítani komoly feladat, mi a legfontosabb amit tanultatok az eddigi ANTIFest-ek szercezése kapcsán?

Hogy miként lehet egy egész közösséget felépíteni. Hatalmas élmény!

Mik a tervek 2015re és 2016ra? Merre lehet majd látni benneteket az új albummal?

Minden olyan városban fel akarunk lépni ahol korábban jártunk már! Mindenkihez el akarjuk jutattni az American Spring-et aki hajlandó meghallgatni!