Az Alpha Tiger egy hazánkban kevésbé ismert, ám annál fülbarátabb heavy metált játszó német együttes. Éppen egy éve, január közepén jelent meg legutóbbi, harmadik albumuk iDentity néven, melyet megelőzően két dalhoz már videoklipet is forgattak. Azonban a sok újdonság után hirtelen változás következett be a zenekar életében: az egyik alapító tag, Stephan Dietrich kilépett, így helyébe új énekest kellett találni. A nyáron ez sikerrel meg is történt, az új frontembert Benjamin Jaino személyében üdvözölhetjük a zenekarban.

benjamin jaino 20160126A magyar közönség 2015. november 18-án találkozhatott az Alpha Tigerrel a Barba Negrában, mégpedig az Unholy Savior Tour keretein belül, ahol a finn Battle Beasttel és a kanadai The Order of Chaos-szal együtt léptek színpadra. A budapesti koncert további fellépője a Flood in the Desert volt. A turné novembertől decemberig tartott, és a négy hét alatt a három együttes bejárta Európát.

Fél év után ideje megtudni Benjamintól néhány dolgot, amik már biztosan izgatják a rajongókat vagy az ide tévedő olvasót. Íme a vele készült interjú:

Hogyan kerültél be az Alpha Tigerbe?

Már egy-két évvel azelőtt ismertem a bandát, és lájkoltam őket Facebookon. Egy nap közzétettek az oldalukon egy hirdetést, hogy új énekest keresnek. Ahogy megláttam, arra gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség, és eldöntöttem, hogy küldök nekik egy üzenetet néhány demómmal. Igencsak tetszett nekik, szóval meghívtak egy próbára, ami után elkezdtünk beszélgetni a zenekar jövőbeli terveiről, mint például az európai turné a Battle Beasttel, meg ehhez hasonlókról. Részemről ez mind rendben volt, és hát… Azt mondták, csináljuk!

Miért a Long way of redemptionre esett a választás a bemutatkozó videódban?

Mert a legutóbbi albumról szerettünk volna egy számot, és ez volt az, ami a leginkább passzolt a hangomhoz az összes közül. Egyébként ez valóban egy csodás dal! Bemutatja az életünket mint zenészeket, azt az életformát, melyet magunknak választunk, és hogy miért élünk és harcolunk. Ha jobban belemélyedsz a szövegbe, megérted. Így nem csak a zene, hanem a szöveg is tökéletesen megfelel egy bemutatkozó dalnak!

Szóval elmondhatod, hogy ez a kedvenced a legutóbbi albumról?

Még szép! Az egyik kedvencem az iDentityről!

Mikor és mi okból kezdtél el énekelni?

Körülbelül tizenhat vagy tizenhét évesen kezdtem énekelni, amikor belevágtunk egy thrash/heavy metál bandába az iskolatársaimmal. Az indok igazán egyszerű volt: nem találtunk énekest. Én nem akartam a posztot… Először úgy volt, én játszom a gitáron, de később sem tudtunk énekest keríteni, így a legjobb barátom (szintén gitáros) és én eldöntöttük, hogy majd éneklünk együtt, de az ő hangja nem volt éppen megfelelő, ő megmaradt háttérvokálosnak, és engem hagytak meg főénekesnek. Akkoriban még nem nagyon tudtam, hogy kell ezt művelni… Csak cseszettül ordibáltam. De a thrash metál ilyen! Viszont ténylegesen énekelni, amit most hallani, úgy két éve kezdtem, amikor beléptem a városombeli, Anisy nevű melodic metál bandába.

Hogy állsz a gitározással? Mostanában is játszol rajta?

Hát persze! Többnyire otthon játszom akusztikus gitáron. De néha nekiállok a próbatermünkben, vagy ahol éppen egy gitár a kezem ügyébe akad.

Kiket tartasz a példaképeidnek?

A legeslegelső példaképem mint énekes és frontember James Hetfield volt, mert a Metallica volt az első zenekar, ami megszerettette velem a metálzenét. Nagyon hálás vagyok érte! Továbbá akiket megemlítenék: Bruce Dickinson, Michael Kiske, Rob Halford, aztán Andi Deris és Tim Ripper Owens, ők a kedvenceim. És végül, de nem utolsó sorban a nagy Ronnie James Dio és Lemmy Kilmister (nyugodjanak békében)!

Milyen volt az első fellépésed az Alpha Tigerrel?

Nem volt könnyű! Iszonyú ideges és izgatott voltam! Ez volt a legelső nagyszabású fellépésem életemben. A legnagyobb show volt, amit akkoriban elértem! Nyilván nem volt tökéletes, ahogy mindenki várta, amit egy kissé sajnáltam is, de igyekeztem a legjobbat kihozni magamból. Amikor a közönség lassacskán “megértett” engem, végül remekül éreztük magunkat, és minden jóra fordult. Azt kell, hogy mondjam, egy igazán nagyszerű, életre szóló élmény volt, amit soha nem fogok elfelejteni.

Hogy látod, a közönség mennyire tudott elfogadni Téged? Itt értem főként azokat, akik régóta rajongói a bandának, hiszen egészen más jellem vagy, mint az előző énekes, Stephan Dietrich.

Nem igazán tudom elmagyarázni, milyen volt. De láttam az embereket velem énekelni és headbangelni. Néhányan csak álltak és nem csináltak semmit. Emlékszem egy hölgyre, aki az első sorban volt. Abszolút tétlenül állt ott a koncert elejétől a végéig. Szüntelenül engem bámult valami furcsa kifejezéssel az arcán, ami valami ilyesmit árult el: “Mi a fenét keres itt ez a kölyök???” Nem tudtam megállni, hogy ne nevessek rajta a színpadon! Nagyon vicces volt! Nos, hallottam embereket, akik olyasmit mondtak, hogy nem tetszett nekik. Mások odajöttek hozzám, hogy szívből  gratuláljanak, vagy hogy elmondják, bejött nekik az előadásom. Eléggé vegyesek voltak a visszajelzések, persze már a show előtt számítottunk erre.

Még nem túl rég vagy tagja az Alpha Tigernek, de hogy érzed, mennyire sikerült beilleszkedned a bandába?

A négyhetes turné alatt volt alkalmam jobban megismerni a többieket. Most már sokkal jobban ismerjük és megértjük egymást. Jó és rossz időket is átvészeltünk együtt, de minden problémát meg tudtunk oldani. Nagyszerű érzés együtt zenélni ezzel a négy sráccal, akikre mondhatni úgy tekintek, mint testvéreimre.

Ezt a színpadon is kimutatjátok, mintha egy nagy család lennétek. Észrevettem, és a koncertbeszámolómban is megemlítettem.

Vettél már részt ezelőtt olyan nagyszabású turnén, mint az Unholy Savior Tour a Battle Beasttel és a The Order of Chaos-szal? Mik a tapasztalataid, hogy érezted magad?

Nem, ez életem legelső turnéja volt. Egy életre szóló élményt szerzett nekem! Sokmindent megtanultam a zenészlétről, főként egy énekes szemével. Azelőtt nem énekeltem minden nap, szóval nagyon nehéz volt mindig tisztán énekelni és eltalálni a hangokat, főleg a magas hangokat! Megtanultam, hogy kell improvizálni olyan helyzetekben, amikor lehetetlen kiénekelni valamit a színpadon. Egyfajta felelősségtudatot is elsajátítottam a turné alatt, és ez nagyon fontos! De a legszebb élmény, amit ez a turné adhatott nekem, a sok kedves ember, akikkel találkoztam. Varázslatosnak éreztem. Úgy értem, hogy lehettek az emberek ilyen kedvesek hozzám, aki a világ egy teljesen más, ismeretlen tájáról érkezett? Szerintem ez a zene varázsa.

November 18-án jártatok Budapesten is. Hogyan tudnád jellemezni a koncertet és a magyar közönséget?

Mindenek előtt: a színpad és a szórakozóhely hatalmas nagy volt! Talán egy kicsikét túl nagy nekünk. De a koncert nagyszerű volt. Egész jó visszajelzéseket tapasztaltam a közönség felől. Lehet, azért, mert ezelőtt még nem játszottunk Magyarországon, így a közönség nem is ismert minket igazán. Vagyis első alkalom volt ez nekünk is, és a magyar közönségnek is! Amikor lejöttem a színpadról, hogy megnézzem a Battle Beast műsorát, szintén leszólítottak kedves emberek, hogy beszélgessenek velem. Végtére is, azt kell, hogy mondjam, hogy az első sor őrületes volt! Tomboló emberek hada! Nagyon elégedettek vagyunk, és reméljük, hamar visszatérhetünk.

Látod esélyét annak, hogy az idén újra eljöttök hozzánk?

Még nem. De őszintén remélem, hogy lesz lehetőségünk! És ha nem tudjuk összehozni ebben az évben, nincs ok aggodalomra! Megígérhetem, hogy hamarosan eljövünk újra. És talán még meglepetéssel is szolgálhatunk nektek! Csak hangolódjatok ránk!

Adódott időtök egy kis városnézésre Budapesten? Ha igen, hogy tetszett?

Én nem voltam, de Peter és Dirk igen. Készítettek néhány fotót és azt mondták, szép város, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Meglátásod szerint melyik állomás volt a legjobb tekintve magát a várost, a klubot, a koncertet és a közönséget?

Számomra a helyszín Magyarországon (Barba Negra) volt az egyik legjobb és legnagyobb a turné során. A backstage kellemes volt, az étel finom volt és friss. Nincs okunk panaszra! Csak azokat a városokat tudom megemlíteni, amelyeket láttam (mivel többnyire nem volt elég időnk városnézésre, vagy fel kellett készülnöm az esti koncertre), és ezek Barcelona és Valencia. A legszebb városok egyikei! És ha már Spanyolországról van szó… Azt kell, hogy mondjam, a legnagyobb közönségünk Madridban volt. DE a leghangosabb és legőrültebb tömeg Barcelonának tulajdonítható! Már nagyon várom, hogy oda is visszatérjek és felléphessek, reményeim szerint minél hamarabb.

Mi az az apróság, amit minden koncerten a nyakadban hordasz? Tudnál róla mesélni?

Ez egy tigrisfog. Egy régi barátomtól kaptam tizenhárom évesen. Az utolsó napom volt az iskolában Thaiföldön, aztán el kellett hagynom az országot, hogy Németországba költözzek az anyukámmal. Hát igen, visszagondolva ez az iskolatársam volt a legjobb barátom. Később, amikor bekerültem az Alpha Tigerbe, véletlenül ráakadtam újra erre a tigrisfogra, szóval azt gondoltam, ez nekem lett kitalálva. Azóta mindig hordom a színpadon.

A jövőben mikorra várható olyan Alpha Tiger lemez, melyen a Te hangod szerepel?

Erről még nem tudok nyilatkozni, mert fogalmam sincs. Viszont azt hallottam, még az idén elkezdünk munkálkodni az új albumon, és szerintem ha minden jól megy, a következő év közepe vagy vége felé megjelenésre kerül az új anyag. Csak hangolódjatok ránk!