Első körben baráti ajánlás révén jutott hozzám a Kósza Band neve, nézzek esetleg utánuk. Mivel kíváncsi természet vagyok, a jó zenét tudom értékelni, gondoltam sokat nem veszíthetek, értek már kellemes meglepetések az elmúlt évek során. Hogy az adott zenekar éppen az élőzene melyik ágán tevékenykedik, részletkérdés, nem ettől függ, mennyire nyerik el tetszésem. Jelen esetben egy blues-folk-rock csapatról van szó (a nevük is ilyesmire engedett utalni számomra), melynek dalaiba bele is füleltem hamar (ha már könnyedén elérhető a világháló segítségével). Hamar fülbe másznak a dallamok, főleg ha nem idegen ez a fajta hangzás az ember fiának. Hol tempós, hol nyugodt, de főleg vidám, életérzéssel telített muzsika, melyben a pozitív látásmódot észlelni. Nem is tétováztam sokat, beszélni s egyeztetni velük, hogy kicsit mutatkozzanak be számunkra. A zenekar dobosával, Szabolcs Ákossal folytatott beszélgetést olvashatjátok a továbbiakban.

Szapy: Bemutatnád egy kicsit magatokat? Mit lehet elmondani a bandáról?
Ákos: A Kósza Band Már Rihárd, Sándorfi Zoltán és Kobza Vajk alapításával indult útnak 2006-ban. Az elmúlt néhány év alatt a felállás és a zene is változott. Bár utóbbi csak a hangszerelésben. A régi dalok nagy része lett átdolgozva a rockzene keretei közé. A zenekar maga így néz ki: gitár, basszus, dob, és – hogy a klasszikus trió felállás mégse legyen az – még egy hegedű is. Bluest és rockzenét játszunk, csak egy kicsit megfűszerezzük a folklór elemeivel.

Szapy: Nem egy szokványos felállás. Miért pont ilyen formában zenéltek együtt?
Ákos: Rihárd (ének, gitár) imádja a hegedű hangját. Kezdetben ugyan nem volt jelen a zenekar életében hegedű, de egy szerencsés találkozás Rossa Leventével, és onnantól fogva megkérdőjelezhetetlen része lett a Kósza Band munkáinak. Tényleg csodákat lehet művelni egy olyan hangszerrel, feltéve, ha tényleg tudnak is vele bánni. Ecseri Gábor (basszusgitár) hasonlóan gondol a hegedűre, mint Ricsi. Ráadásul az idejét sem tudják már, hogy Leventével mikor ismerkedtek meg. Több évtizede barátok. Korábban is játszottak együtt, így a hangszereik „összehangolása” nekik sem okozott gondot. Én személy szerint majdnem 10 évig néptáncoltam. A hegedűszó számomra is kedves, hiszen legtöbbször ennek a hangjára kellett táncolnom. A rockzenét már kisgyerekkorom óta szeretem, így a kettőt „összeboronálni” nekem sem okozott gondot.

Szapy: Hol lehet meghallgatni a számaitokat? Készültek felvételek a dalaitokról?
Ákos: Igen, készültek felvételek és meg is lehet őket hallgatni. Egyelőre közösségi oldalakon, mint ahttp://www.myspace.com/koszaband webhelyen lehet őket lejátszani. Ezek a számok egy DEMO lemez részét képzik. 7 dalt töltöttünk fel oda. 12 dal lesz a végleges verzión, amit valószínűleg tőlünk lehet majd beszerezni. Egyelőre így állunk felvételek terén, de bizakodunk, hogy ez hamarosan változni fog. Egy komplett és hivatalos albumra. Ezúton is jelezném, hogy szponzort és támogatót keresünk!

Szapy: Hol és mikor készült az előbb említett anyag?
Ákos: A felvételek 2011. januárjában kezdődtek el a Rolebo Music stúdióban és tartanak még most is. Bizonyára felmerül a kérdés, hogy miért tart egy demo elkészítése ennyi időbe? Rengeteg más elfoglaltságunk is akad a stúdiózáson kívül, ráadásul a felvételeket nem kapkodjuk el, megadjuk a módját. Ennyi luxust megengedhetünk magunknak, hiszen az említett stúdió Levente keze alá tartozik, így nem kerül egy vagyonba, hogy dolgozni tudjunk. Ugyanakkor, aki hallotta már az eddigi eredményt, bizonyára észrevette, hogy demohoz képest sokkal jobban és átgondoltabban szól, mint ahogy az manapság szokás. Tehát nem csak a lábunkat lógatjuk odabent. Jó munkához meg ugye idő kell!

Szapy: Mi a célotok az anyaggal? Mit szeretnétek elérni vele?
Ákos: Azt hiszem, hogy ez egyértelmű. Szeretnénk megismertetni magunkat minél szélesebb körben. Szeretnénk, ha egyre többen jönnének el a bulijainkra, és egyre nagyobb lenne a visszatérő közönség. Továbbá szeretnénk eljutni minél több helyre, ehhez viszont elengedhetetlen a promóció. Promóciós anyagnak pedig tökéletesen megfelel az, amiről beszéltünk az imént… egyelőre. A körülményektől függően, de a lehető leghamarabb lemezt készítenénk. A mi részünkről ennek a feltételei teljesíthetőek, egyedül az anyagi vonzatú kérdésekben akadnak problémák. Úgyhogy ismételném önmagam: Szponzorokat, támogatókat, lemezkiadót és minden épeszű ötletet szívesen fogadunk!

Szapy: Mi a helyzet a kritikusokkal? Elkülditek valahova értékelésre?
Ákos: Ez egy érdekes dolog. Mi úgy gondoljuk, hogy maga a közönség a leginkább kritikus közeg. Ebből azt hiszem ki is derült, hogy nem küldjük el senkinek, hogy véleményt formáljon az eddigiekről. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem vagyunk kíváncsiak mások észrevételeire. Örömmel fogadunk minden hozzászólást. Tehát a kritikának örülünk, ha ér minket, de nem szakadunk meg, hogy elemezzenek bennünket. Szerintem ez így van rendjén.

Szapy: Ha már a közönségnél tartunk… hogy álltok dátumokkal?
Ákos: Szerencsére egyre jobban! Pontos dátumokat viszont fölösleges mondanom. A honlapunkon (koszaband.hu) és a közösségi oldalakon (facebook – myspace) mindig időben értesítünk mindenkit!

Szapy: A fővároson kívül is felléptek?
Ákos: Ez nem is kérdés. Természetesen fellépünk bárhol, ahová hívnak bennünket! Nekem kifejezetten jólesik, ha kimozdulhatok Budapestről. Mindig olyan érzésem van, mintha kirándulnék egyet – fizikálisan és mentálisan is. A következő három buli pont Pesten kívül lesz. Legközelebb Mór jön, utána Pusztaszabolcs, majd pedig Érd. A pontos dátumokat a korábban említett oldalakon lehet megtekinteni.

Szapy: Összességében mi a célotok a zenétekkel?
Ákos: Jól érezni magunkat, miközben csináljuk! A számok szerintem egy elég tág körbe tartoznak. Akad lassú és gyors, dögös és szép, technikás és egyszerű. Lehet mellette nyugisan sörözni vagy beszélgetni, de lehet rá bulizni is, ha az embernek olyan kedve van. Ezt én magam is megerősítem, hiszen mielőtt bekerültem volna a csapatba, a bulijaikra lejártam, mert jók voltak. Aztán egyszer csak belecsöppentem! Azt hittem, hogy majd megváltozik a véleményem, ha már „belülről” is látni fogom, hogy mi hogy megy, de nem. Ugyanúgy jó e dalokat játszani, mint közönségként hallgatni. Visszakanyarodva a kérdésre: mi akkor érezzük jól magunkat igazán, amikor a közönség is jól érzi magát. Ez a zene pedig erre egy kiváló dolog! Úgyhogy a célunk a zenénkkel az, hogy minél több helyen, minél nagyobb közönségnek csináljunk, minél nagyobb bulikat!

Szapy: Köszönöm az időd Ákos!
Ákos: Én köszönöm a beszélgetést!

http://www.myspace.com/koszaband
Kósza Band a Facebook-on