A Kényes Foltok zenekarral – szerintem rekordidőnek számító gyorsasággal – sikerült egy röpke interjút készítenem az internet segítségével. A zenekar szabados szövegeiről, kellemes muzsikájáról, és fergetegesen jó hangulatban telő koncertjeiről híres-hírhedt. A baráti társulás tagjai: Nagy Dávid (gitár, ének), Csányi Szabolcs (gitár, ének), Roboz Réka (ének), Kálló Péter (basszusgitár), és végül, de nem utolsósorban Bánfalvi Sándor (dob). Eme interjú nem jöhetett volna létre Csányi-Dienes Andrea nélkül, akinek ezúton is, ismételten köszönöm a részvételét, közvetítését.

rika_junkiena: Mikor és hogyan alakultatok?

Nagy Dávid: Volt két dal, a Sanzon Izé, és a Részegen, amiket még egyedül raktam össze (illetve vendégzenészekkel), ezek miatt érkezett egy visszautasíthatatlan koncertmeghívás, ehhez már zenekar kellett. Telefon a barátoknak, és 10 perc alatt megvolt a banda.

rika_junkiena: Miért pont Kényes Foltok lett a zenekar neve?

Nagy Dávid: A név egy filmből van (Nő előttem, nő utánam), de a jelentése fogott meg. Mindenkinek mást jelent.knyesfoltok1

rika_junkiena: Pár szót magatokról, zenei pályafutásotokról? Mióta zenéltek?

Roboz Réka: 8 évesen lettem tagja a Magyar Rádió Gyermekkórusának, minden itt kezdődött nekem. A klasszikus zene azóta is része az életemnek. Tagja vagyok egy női a-capella csapatnak 2004 óta, klasszikus zene, pop zene, gospel, van minden a palettánkon.

Csányi Szabolcs: 16 évesen kezdtem el zenélni, tehát 24 éve. Amatőr zenekaraim: Salétrom, Szilánkok, majd a legfontosabb zenekar az életemben: a Black-Out, lassan két évtizede. Számos lemez, DVD, klip és vendégszereplések jellemzik munkásságomat. Lehetetlen pár szóban mindenről beszélni.

rika_junkiena: Az első koncertetek mikor volt?

Roboz Réka: Életem első koncertje? 1989. Hogy hol, nem tudom. Valószínűleg a Vigadóban, ahol akkoriban a gyermekkórus évente egyszer fellépett.

Csányi Szabolcs: A Salétrommal Békéscsabán valami farsangon – hatalmas izgalmat hatalmas siker követett.

rika_junkiena: Zenekari szinten melyik a kedvenc együttesetek?

Roboz Réka: Nehéz kérdés. Nincs egy, viszont van sok. Az Avenged Sevenfold-ot nagyon szeretem, ez ugrott be elsőnek, de millió van, ráadásul sokféle stílusban.

Nagy Dávid: Mindenkinek más. Érdekes, hogy a Kényes Foltok mellett szinte mindenki vérivós rock/metal zenekarokban szerepel, talán pont ezért esik jól az akusztikus (soft-rock) megszólalás.

Csányi Szabolcs: TOTO, most és mindörökké, ámen!

rika_junkiena: Zenei hatások?

Roboz Réka: Ez olyan megfoghatatlan! Kodály, Bartók és Debussy, no meg a The King’s Singers elég nagy hatással voltak rám, a zenei fejlődésemben legalábbis bazi nagy szerepük volt. Viszont az énekesnők közül is sokan voltam rám hatással. Ilyen például Jennifer Hudson, vagy Christina Aguilera. Vagy, hogy ne menjünk messzire, Zséda és a Tóth Vera – Tóth Gabi testvérpár. Imádom őket, de a közelükbe sem érek. 🙂

Csányi Szabolcs: Az AOR műfaj képviselői: TOTO, YES, Journey, Kansas, majd számos rock zenekar: Iron Maiden, Metallica, Scorpions, később a Pantera. Grunge korszakból: AIC, Sound Garden, Pearl Jam, aztán System of a Down, Avanged Sevenfold, és jelenleg az Oasis és a Stereophonics.

rika_junkiena: Más zenekaraitok vannak-e esetleg?

Roboz Réka: Egy női a-capella csapat, a neve: Glamour Singers.

Csányi Szabolcs: Black-Out, most és mindörökké, és a SISAO – Oasis Tribute Band.

rika_junkiena: Hogyan készültök egy koncertre?

Roboz Réka: Én hangképzéssel.

Csányi Szabolcs: mentális ráhangolódással, minél több pihenéssel, és némi gitározgatással. A helyszínen pedig megiszom egy-két sört.knyesfoltok2

rika_junkiena: A rajongótáborról tudtok valamit?

Nagy Dávid: Alakul. Először csak a barátok jöttek, aztán a barátok barátai is. Most már elég sokan járnak a koncertjeinkre. Van egy fix első sor, akiket nem ismerünk, viszont tudják a szövegeket, pedig nincsenek rögzítve semmilyen formában…

rika_junkiena: Hivatalos lemezt terveztek?

Nagy Dávid: Csinálgatjuk, ráérünk. Már szponzor is jött, karácsonyra talán meglesz.

rika_junkiena: Esetleg hivatalos videó?

Nagy Dávid: Mi a hivatalos? A Részegen-hez készült egy hangulat-klip, a tagság fele szerepel csak, ekkor még szó nem volt zenekarról. A Youtube-on meg gyűlnek a kalózvideók. Pont ez a jó benne.

rika_junkiena: Dalírás, szövegszerzés hogyan történik?

Nagy Dávid: A szövegekért egyedül én felelek, engem kell perelni. A zenét vagy én, vagy Szabi írja, vagy ketten leülünk, és két perc alatt megírunk egy dalt. A hangszerelés közös, mindenki kreatív, jó ízlésű ember, nincsenek nagy viták.

Csányi Szabolcs: Az eddigiekben a Black-Out-nak mindig megírtam a zenei alapokat, az énekdallamot, és arra dolgozta ki Kowa a szöveget. Ez, hogy általában a kész szövegre kell zenét szerezni, újdonság számomra, de érdekes kihívás. És úgy érzem, tök jó eredményeket szül – szóval bejön.

rika_junkiena: Számotokra a zenétek mit jelent?

Nagy Dávid: Hobby, kikapcsolódás. Szabinak „osztálykirándulás”. Semmi véresen komoly.

Roboz Réka: Jó hangulatot.

Csányi Szabolcs: Osztálykirándulás – bitang jó hangulat.

rika_junkiena: Zenekari kabala?

Nagy Dávid: A Réka!

Roboz Réka: A Petya!

Csányi Szabolcs: A kalapos, nagyorrú, szabad szájú blues gitáros.

rika_junkiena: Hogyan tudjátok összeegyeztetni a munkát/családot/barátokat/zenét?

Nagy Dávid: Ami fontos, arra az embernek jut ideje. Esetleg a kocsmázás, vagy a tévénézés helyett kell csinálni. Egyeztetni nehéz, mert öten körülbelül tíz produkcióban dolgozunk.

Roboz Réka: Simán. Munka után koncertezünk, és jönnek a barátok, és a család is.

Csányi Szabolcs: Válassz, vagy alakíts megfelelő zeneszerető családot – és akkor könnyedén működik.

rika_junkiena: Kérnétek valami extra dolgot az öltözőbe koncert előtt?

Nagy Dávid: Rendes öltözőt! Tudod, asztal, szék, tükör. A zenésznek igazából csak taps kell. A többi majomság.

Roboz Réka: Nekem már az öltöző is extra dolog. Ha meg van benne egy tükör, az álmaim netovábbja.

Csányi Szabolcs: Kaja-pia-olimpia!

Aki élőben is kíváncsi eme remek zenekarra, az csütörtökön, 2010. szeptember 2-án megtekintheti őket a Morrison’s Operában, potom 400 forintos beugró áráért!