From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas) címmel egy karácsonyi albummal jelentkezik november 17-én az ex-Nightwish énekesnő Tarja Turunen. Az énekesnő új szólólemeze lemez 11 klasszikus karácsonyi éneket tartalmaz, eddig soha nem hallott formában, némi sötét, gótikus beütéssel. A dalokat nagyzenekar kíséretében adja elő Tarja – ennek, valamint az énekesnő jellegzetes, epikus hangjának köszönhetően az olyan nóták, mint az ‘O Tannenbaum’,  a ‘We Wish You A Merry Christmas’ és a ‘Feliz Navidad’ egyfajta dark-fantasy hangulatú filmzenét idéznek. Az egyedülálló karácsonyi énekek mellett egy exkluzív tétel is felkerült az albumra,: a bónusz szám Tarja vadonatúj, önálló dala, a ‘Together’, aminek sötét, borongós hangzása remekül passzol a teljes album atmoszférájához.

Az album producere maga Tarja volt, de a munkálatokba besegített az amerikai Emmy díj-győztes filmzene-szerző, Jim Dooley, és a legendás brit producer, Tim Palmer (Pearl Jam, U2, David Bowie, Lang Lang, The Cure, stb.) is. Ez utóbbi végezte el a hanganyag keverését, a texasi 62’ Stúdióban. A maszterizálás a New York City-beli Sterling Sound Stúdióban zajlott.

Az 1977-ben született Tarja (teljes nevén Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli) két évtizedes pályafutása alatt a népes finn rockzenei színtér egyik legismertebb képviselőjévé vált. Az énekesnő egy 500 lakosú karéliai faluból származik, és a zene már kisgyermek korában megérintette: szülei elmondása szerint már azelőtt énekelni kezdett a maga módján, hogy járni megtanult volna. 6 évesen már zenetagozatos iskolába járt, 15 évesen pedig elköltözött otthonról, hogy zenei tanulmányait folytathassa, méghozzá kiemelkedő eredményekkel. Ezt követően a Helsinki Képzőművészeti Egyetem zenei főiskoláján, a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait, ahol komolyzenei és egyházi éneklést tanult, és zongorázott – sőt, még orgonán is játszott.

Tarja a Nightwish énekesnőjeként vált világhírűvé, de immár több mint egy évtizede önállóan, saját zenekarral készíti a lemezeteket és indul turnékra. Tavaly nyáron jelent meg negyedik, The Shadow Self című szólólemeze.

Tarja – From Spirits And Ghosts
(Score For A Dark Christmas)
(November 17 – EarMusic)

01. O Come, O Come, Emmanuel
02. Together
03. We Three Kings
04. Deck The Halls
05. Pie Jesu
06. Amazing Grace
07. O Tannenbaum
08. Have Yourself A Merry Little Christmas
09. God Rest Ye
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You A Merry Christmas