God Damn Evil címmel 2018. április 20-án jelent meg a Stryper új stúdióalbuma, a 2015-ös Fallen lemez folytatása, egyben az első albumuk a Tim Gaines helyét 2017-ben átvevő Perry Richardson basszusgitárossal, akit a legtöbben a Firehouse-ból ismerhetnek. Perry a Firehouse elődjének számító Maxx Warrior zenekarral már 1985-ben zenélt a Stryper előtt, és mindig is nagy rajongó volt. Az új Stryper lemezre azonban mégsem ő, hanem a Michael Sweet szólólemezein is pengető John O’Boyle tolta fel a basszustémákat. Az új album nyitódalában még hörgés is hallható, mégpedig a Shadows Fall gitáros Matt Bachand jóvoltából, de az Act Of Defiance basszusgitárosa is közreműködik a nótában. A lemezen található Lost című dalhoz most egy szöveges videó is született.

A Stryper története 1981-ben kezdődött, amikoris a két Sweet fivér, Michael és Robert megalapította Roxx Regime nevű zenekarát, amihez két évvel később csatlakozott Richard Martinez. Utóbbi fiatalembert a középiskolából (Pioneer High School, Whittier, California állam) ismerte a testvérpár, a nagyvilág pedig a Stryper révén ismerhette meg, de már Oz Fox-ként. Nem sokkal Oz Fox érkezése után a csapat neve megváltozott, ekkor jött létre valójában a Stryper. A ’Stryper’ név egyrészt utalt a már akkor meglévő sárga-fekete csíkos image-re, másrészt rövidítésként is hivatkoztak rá: ’Strength Through Redemption Yields Pure Everlasting Righteousness’ (’Erő a megváltás által, ami tiszta, örök igazságosságot eredményez’), majd később: ’Salvation Through Redemption Yielding Peace, Encouragement and Righteousness’ (’Üdvösség a megváltás révén, ami békességet, bátorítást, és igazságosságot eredményez’).

A csapat akkor vált teljessé, amikor 1983 augusztusában csatlakozott hozzá a portlandi származású basszusgitáros, Tim Gaines, aki korábban olyan zenekarok tagja volt, mint a White Lace, a Yankee Rose, vagy a Stryper előtti utolsó bandája, a Stormer. A banda pályafutásában mindig Gaines volt a leggyengébb láncszem. Az első problémák vele kapcsolatban még második nagylemezük, az 1985-ös Soldiers Under Command megjelenése után kezdődtek. A történetet ma már nehéz pontosan rekonstruálni a hozzá kötődő pletykák miatt, de az tény, hogy néhány hónapra Matt Hurich vette át Tim Gaines szerepét. Előbbi a Leatherwolfban betöltött pozícióját adta fel a váltásért, de nem biztos, hogy megérte neki, hiszen Tim Gaines kis idő múlva visszakerült a csapatba. És hogy egy kis csámcsognivalóval is szolgáljunk: a pletykák között szerepelt az is, hogy Tim Gainest eredetileg ittas vezetési ügye miatt rúgták ki a többiek. Hogy mi az igazság, azt stílszerűen csak az Isten tudja. Mindenesetre érdekes, hogy jóllehet Tim Gaines szerepel a következő nagylemez, a később platinává ért To Hell With The Devil (megjelent 1986 októberében, producerek: Stephan Gelfas, Michael Sweet, Robert Sweet, Oz Fox) borítófotóján, valójában nem basszusgitározott az albumon, ahogy Matt Hurich sem. A számokat egy azonosítatlan session-zenész (talán Brad Cobb?) játszotta fel.

Michael Sweet végül visszahívta Gaines-t, de az 1988-as In God We Trust albumon csak mint session-zenész van feltüntetve. Az 1990-es Against The Law albumon a zenekar szakított az addigi vizuális hagyományokkal és a radikálisan keresztény szövegvilággal, sokan nem is tudták mire vélni a dolgot a régi rajongók közül. Így talán nem is meglepő, hogy a Stryper már nem húzta sokáig, 1993-ban a frontember, Michael Sweet távozott, a banda pedig feloszlott. Próbálkoztak ugyan a helyettesítésével, például a Bride énekese, az amúgy ’szemtelenül jó’ torkú Dal Thompson is fellépett velük, de a dolog valahogy nem volt az igazi, úgyhogy a zenekarnak vége lett.

A feloszlás után Robert Sweet együtt muzsikált Tim Gaines-szel az ex-Whitecross gitáros Rex Carroll új bandájában, a King James-ben, annak első lemezén (’King James’, 1994). Tim Gaines a King Jamesen kívül olyan társulatokban játszott, mint a No Stranger, a Danger Animal, és az Inertia. Játszott pár hangot a Tourniquet 1997-es lemezének, a ’Crawl To China’-nak az elején fretless basszusgitáron, emellett együtt zenélt régi ’harcostársával’, Oz Fox-szal a Sin Dizzy nevű projectben. 2000-ben jelent meg Tim feleségének, Irene Kelly-nek a debütalbuma is ’If You Were Here’ címmel. A lemez producere természetesen Tim Gaines volt, aki a basszusgitározás mellett szájharmonikázott is. A CD-n mellesleg Oz Fox is gitározott. 2004-ben jelent meg Chris Burgan ’Love, Hope, Faith’ című CD-je, amin Tim Gaines is basszusgitározott. Ugyancsak 2004 áprilisában rögzítették Bryan Duncan és a The Nehosoul Band koncertjét, amelyen Tim Gaines közreműködött a ’Blue Skies’ című dalban basszusgitáron. A koncert CD-n és DVD-n is megjelent.

2000-ben a Stryper adott egy ’reunion’ koncertet New Jerseyben, ami olyan sikert hozott, hogy a szervező Rich Serpa összehozott egy újabb ‘Stryper Expo’-t 2001 májusában a kaliforniai Azusa-ban. Az eseményen fellépett még az Oil, a Joshua, az Ultimatum, a Priesthood, a Solid Mind, az East West, és a Disciple, csupa keresztény rock/metal társulat. Rajtuk kívül játszott a Sin Dizzy Oz Fox-szal a fedélzeten, és Tim Gaines is vállalt ’másodállást’ Irene Kelly zenekarában.

2003 januárjában az eredeti Stryper formáció fogta magát, és stúdióba vonult, hogy felvegyen két vadonatúj nótát – ’Something’, ’For You’ – egy vadonatúj ’best of’ albumhoz (’Seven – The Best Of Stryper’, Hollywood Records). A kvartett ismét lendületbe jött, és 2003-ban nekiállt komolyan turnézni, aminek az lett a vége, hogy egyrészt 2004-ben megjelent egy koncertalbum ‘7 Weeks: Live In America 2003’ címmel a Fifty-Three Five Records gondozásában, másrészt a banda 2004-ben is tovább turnézott. Szeptemberben a Stryper is újra akcióba lendült, a floridai Magic Kingdom Park ‘Night Of Joy’ fesztiválján lépett fel (a hely a Disney birodalom része egyébként). Ugyanebben a hónapban a banda közölte, hogy Tim Gaines nem tagja többé. A döntésre ’sok ima, mély megfontolás, beszélgetések, tanakodás’ eredményeképpen jutottak el négyesben. Helyére Tracy Ferrie érkezett, aki korábban a Whitecross tagja volt. Mindez főleg azért érdekes, mert Tim Gaines meg a Whitecross tagja lett, ahova közben visszatért az a Rex Carroll, akivel Tim a King Jamesben már játszott együtt.

Így aztán a 2005-ös Reborn és az azt követő 2009-es Murder By Pride című Stryper albumokon Tim Gaines nem játszott. A basszusgitáros visszatérésére 2011-ig kellett várni, a feldolgozásokkal telepakolt The Covering albumon már újfent az ő basszusfutamai hallhatóak. Onnantól számítva 2017 őszéig tagja is volt a bandának, tavalyi kirúgása szerinte azért következett be, mert elvált a feleségétől, a keresztényeknél pedig ez főben járó bűnnek számít. A Stryper tagjai természetesen azonnal cáfolták Gaines szavait. Szerintük a legfőbb ok Tim és az új felesége, Brandee kiszámíthatatlan és ellenséges viselkedése volt, amely kárt okozott a Strypernek és a zenekar professzionális működésének.

Stryper – God Damn Evil
(Április 20 – Frontiers)

01. Take It To The Cross
02. Sorry
03. Lost
04. God Damn Evil
05. You Don’t Even Know Me
06. The Valley
07. Sea Of Thieves
08. Beautiful
09. Can’t Live Without Your Love
10. Own Up
11. The Devil Doesn’t Live Here