Húsz év szünet után, Inside Your Sun címmel idén májusban új lemezzel jelentkezett a Strong Deformity. A 2002-es Magic Syrup késői folytatására tíz friss dal került. A zenekar több mint két évig dolgozott az anyagon, közben négy stúdiót is megjártak. A hangszeres felvételeket és a keverést a Zengőkert Stúdiós Bánházi Gáborra bízták, aki a Lazarvs súlyos lemezeit is készítette. Az artwork Weiler Péter munkája.

Az új lemezt indító Dancing Flame nótára készült el a banda új klipje. A DIY mozgalommat erősítve, az előző, Manitou c. dalhoz forgatott videóhoz hasonlóan, ezt is Riba Márió operatőrrel forgatták, és a zenekar bassgitárosa, producere, Kováts Tibor vágta. Kováts Tibor egyébként az Anima Sound System oszlopos tagja is, ahol gitárosként és társ producerként is közreműködik.




A Strong Deformity sikeres visszatérő koncerteket adott a nyár folyamán. Pécsett és a Velencei-tónál a Tankcsapda vendégeiként léptek szinpadra. Az idei évhez egy jubileum is kapcsolódik, hiszen idén 20 éves a Magic Syrup, a zenekar harmadik  albuma. Ez egyben a zenekar eddigi legsikeresebb albuma is, amit az Anima Sound System két producerével, Prieger Zsolttal és Németh Gergővel készítettek 2002-ben, és ami a Warner/Hungary gondozásában jelent meg. 

A lemez születésnapját Budapesten, az Instantban ünneplik november 26-án szombaton, rengeteg vendéggel. Köztük Besnyő Gabriellával, a Nova Prospect énekesnőjével, aki a Strong állandó háttér vokalistája. Az ősz folyamán vidéken is el lehet csípni őket pár klub koncerten, amelyekről a banda Facebook oldalán tájékozódhatunk.