Csaknem 18 év után Johan Langell dobos kilépett a Magyarországon lassan kultikus népszerűségnek örvendő svéd Pain Of Salvation kötelékéből. Langell 1989-ben érkezett a bandába Mikael Pettersson helyére és ezidáig volt a zenekar tagja. A Pain Of Salvation nagylemezein is az ő játéka hallható, döntése mögött pedig a család áll, akikkel többet szeretne törődni a következő időszakban.

“Több mint 17 évig voltam a Pain Of Salvation dobosa, és most úgy döntöttem, hogy kilépek. Lehet, hogy meglepő, de egy pár éve már úgy érzem, hogy egyre jobban csökken nálam a dobolás élvezete. Most eljött az az idő, amikor rádöbbentem: nem tudom tovább folytatni. Az egész öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor apa lettem. Azóta egyre inkább kezdtem elfordulni a zenétől, féltékeny voltam azokra a barátaimra, akik normális családi életet éltek. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy miért lépek ki egy olyan bandából, amely éppen most éli a legjobb korszakát. A válaszom az, hogy pont ezért. Minél magasabbra jut a zenekar, annál több időt, energiát kell rá fordítanom. Biztos vagyok benne, hogy úgy tönkre ment volna a családom. Azt még hagy szögezzem le, a bandával ezt megbeszéltem, sajnálják persze, de teljesen megértettek engem, és továbbra is haverok maradunk.”

Langell távozására természetesen Daniel Gildenlöw, a zenekar frontembere és motorja is reagált. Közölte, hogy a 17 éves, közös zenei múlt és a barátság továbbra is összeköti őket és mind ő, mind pedig a zenekar tiszteletben tartja társuk döntését, egyben sok sikert kí­vánva a továbbiakhoz!

„Johan-t sem lesz egyszerű pótolni, bár van még “pár” jó zenész Skandináviában! De ki játszik a másfél hónap múlva esedékes “Fields Of Rock”-on? Majd meglátjuk!”

A skandináv prograsszív metal egyik vezető zenekara, a Magyarországon lassan kultikus népszerűségnek örvendő svéd Pain Of Salvation története már a kezdetektől összeforrott az alapító, dalszerző és szövegíró énekes-gitáros, Daniel Gildenlöw életével. Mi sem szemlélteti ezt jobban, mint hogy a zenekar még 1984-ben alakult Reality néven, Daniel pedig ekkor mindössze 11 éves volt. A kilencvenes évek közepére kissé átalakult felállás (Gustav Hielm basszusgitáros a Meshuggah-ba távozott, helyét Daniel öccse, Kristoffer vette át), immár Pain of Salvation néven vette fel első lemezét. A csapat arculata albumról albumra változik, éppen úgy ahogy Daniel élete is, és egyedül a változatosság, a kiváló hangszeres tudás, valamint a fantáziadús, progresszív rockzene tekinthető biztos pontnak egy-egy új lemez esetében. A 2000-es években megjelent Remedy Lane, BE és Scarsick című lemezeket követően az együttes világszerte ismertté vált. Ez utóbbi lemez megjelenése előtt Kristoffer elhagyta a zenekart, azóta Simon Andersson játszik basszusgitáron az albumot pedig február 22-én az A38 Hajón élőben is bemutatták. A koncerten még Johan Langell ült a dobcucc mögött, most a banda lázasan keresi megfelelő utódját.