Az Owls Are Watching nevű budapesti alternatív rock / punk zenekar 2014 októberében debütált az első videó klipjükkel és az öt dalos First Hoot című demójukkal. A banda 4 Szellem címmel tegnap jelentette meg új EP-jét, mely teljes egészében meghallgatható.

Az Owls Are Watching budapesti alternatív rock/punk zenekar 2012-ben alakult, akkor műszaki egyetemista barátokból. Az első demójukat 2014-ben adták ki, a második lemezüket a New World Order-t, pedig 2015 november 19-én mutatták be egy album bemutató koncert keretében a Dürer kisteremében. Az album az első demóról ismert dalokat részben újrakeverve tartalmazza, és négy új dallal bővítve. A régi és az új dalokat már a Zsiráf Szand stúdióban Bodnár Péterrel „Bogyó”-val vették fel és keverték meg (www.facebook.com/zsirafszand/). A New Word Order albumhoz az artworköt Kokai Barnabás készítette (http://barbersart.tumblr.com/). A zenekar két videó klipet készített eddig az évek alatt, és több budapesti és vidéki klubban is fellépett már.

2015 májusától Nagy „BIG” Gábor (Newborn, Idoru, Ghostchant, Positive Mental Attitude) időt kezdett szentelni a zenekarra, mint zenei producer, hogy segítsen a baglyoknak kezdeti zenekaros gyermekbetegségek leküzdésében. Big ott volt a próbák nagy részén és onnantól az új dalok születésében is iránymutatást adott. Sok dolgot köszönhet a zenekar Gábornak technikában és attitűdben, viszont a dalok írásában mindenki részt vett és a zenekaros menedzseri munkát az OAW énekese vitte Gábor jelenléte mellett is.

2017 februárjában az új dalokkal a zenekar meglátogatta Botlik Mátyást a Grenma Studióban (www.grenmastudio.hu), ahol felvették az új immár magyar nyelvű dalaikat. Egy intró mellett négy dalt sikerült rögzíteni, amelyek témái az atyai hagyatékok továbbvitelét, a felelősséget, a szerelmi hülyítést, a társadalmi és gazdasági mókuskereket valamint a magány pozitív oldalait célozták meg. A „4 Szellem” címmel elnevezett EP 2017 augusztusában készült el. Általános végkicsengése pozitív és előremutató egy erősen megfogalmazott társadalomkritika mellett. A dalok zenei stílusát tekintve merítenek a mindenkori post-hardcore/punk rock vonalból gyors pörgős témáival és dallam szerkezetével, a Világítótorony című daluk klasszikusabb AFI-os /Foo Fighters-es rádióbarát daluk közé tartozik klasszikus dalszerkezettel és gitárszólóval. A többi dalban felfedezhető Iron Maiden-es tercelős téma, TurboNegro-s rock n roll, és Ghost B.C.-s hangulat is. Az EP Artworkjét a zenekar énekese készítette, amelyből látszódik, hogy „a baglyok nem azok, aminek látszanak”…

Idén májusban a ritmusgitáros Bundics Kornél lehetőséget kapott, hogy Bostonba dolgozhasson, ő élt a lehetőséggel és kiköltözött az USA-ba több évre, így az Owls Are Watching ritmusgitáros nélkül maradt. Ennek és más behatásoknak köszönhetően, nem sikerült már az eredeti tagokkal videó klipet készítenie a zenekarnak a lemezbemutatóra, de céljuk, hogy a jövőben videók is készüljenek az új dalokhoz.

Kornél kiutazása előtt viszont még Barczi Andrással (Kötelező Közhelyek, Counter Clockwise) készített fotókat a zenekar, így az lemez artwork-höz a képek a Mechanical Melon-nél készültek (http://mechanicalmelon.com/).

A zenekar idén nyáron ideiglenesen megszakította a kapcsolatot Nagy Gáborral, és ezúton is ritmus gitárost keresnek a további új dalaikhoz és koncertjeikhez. A zenekar a jövőben szeretné ezt a magyar vonalas dark punk rock stílust tovább vinni, és már az új dalaikon dolgoznak azóta…

Az Owls Are Watching zenekar „4 Szellem” EP-je már Youtube-on, Bandcamp-en és Soundcloud-on is ingyenesen meghallgatható.

A zenekar hivatalos oldalai:

https://owlsarewatching.bandcamp.com
https://www.facebook.com/OwlsAreWatching
https://www.youtube.com/channel/UCXiizt-VinwL42obr9mmK2Q
https://soundcloud.com/owlsarewatching_band
https://www.instagram.com/owlsarewatching_band/

A Gasman videóklip linkje

Az első videó klip linkje (Solitude):