Tavaly év elején foglalta el Dave Otero producer coloradói stúdióját a szélsőséges death-grind zenét játszó San Diego-i Cattle Decapitation, hogy elkészítsék új nagylemezüket. Travis Ryanék 2015. augusztus 7-én jelentették meg a 2012-es Monolith Of Inhumanity mestermű folytatását, a The Anthropocene Extinction címet viselő anyagot. Ezt a lemezt ma este élőben is bemutatják nálunk. A Dürer Kertes koncerten két hazai brigád, a Kill With Hate és a Nadir melegíti be a közönséget.

A tervezett menetrend:
(Az időpontok tájékoztató jellegűek!)

20.00 – kapunyitás
20.30 – Nadir
21.30 – Kill With Hate
22.30 – Cattle Decapitation

A koncert Facebook oldala

Ma estére mészárszékké változik a Dürer Kert! Három év után ugyanis visszatér Budapestre a brutális death metált dallamosabb megoldásokkal keverő Cattle Decapitation. A zenekar tavaly adta ki eddigi legsúlyosabb, legsötétebb albumát, a The Anthropocene Extinctiont, mellyel ismét bebizonyították, hogy ebben a stílusban nincs még egy hozzájuk fogható zenekar. Erről pedig július 24-én a hazai közönség is meggyőződhet, a lemezhez kapcsolódó turné ugyanis érinti a fővárost.

A Cattle Decapitation lényegében az énekes Travis Ryan zenekara. Nem csak azért, mert már csak ő maradt az alapító tagok közül, hanem mert az állatvédelemmel, stílusokkal kapcsolatos nézetei, illetve amire vokalistaként képes, alapjaiban határozzák meg a banda világát. A csapat ugyanis nem véletlenül érdemelte ki a ‘vegagrind’ jelzőt: Travis nem csak büszke vegetáriánus, de a Cannibal Corpse-féle toposzokat kiforgató szövegeinek is visszatérő témája az állatvédelem, illetve ehhez kapcsolódóan az emberek lemészárlása. Amelyek ráadásul tökéletesen idomulnak a rájuk jellemző, egyszerre technikás és brutális, grindcore-death metal ötvözethez. Ahogy egy kritikus találóan megjegyezte: ‘§mintha a kilencvenes évekbeli Suffocation találkozna a Carcass-szal’.

Ez azonban nem volt mindig így. A zenekar első, az ezredfordulón megjelent lemeze még egy önmagát nem, az ideológiáját viszont már akkor is véresen komolyan vevő gore-grind csapatot mutat. Nem is zavart túl sok vizet, ellenben a két évvel később érkező folytatással, valamint a négy évvel későbbi Humanure lemezzel, amiken a hangsúly fokozatosan tolódott a death metal, valamint a későbbiekben rájuk jellemző eszköztár felé: szélvész-gyorsaságú, technikás riffelés, blastbeatek, penge tempóváltások, mészárszéken felvett hangminták és Travis átütő erejű előadásmódja. A fejlődés azonban itt nem állt meg, a Cattle Decapitation lemezről lemezről tolta ki mind a saját, mind a műfaj határait.

A zenekar pedig tavaly feltette eddigi húsz éves pályafutására a koronát a The Anthropocene Extinctionnel, az eddigi legerősebb lemezükkel, mely egyfajta szintézise a Cattle Decapitation világának. Ugyanúgy megvannak benne az előző lemez dallamos megoldásai és tiszta éneke, mint a korai idők ultrasúlyos, technikás játéka és a szélsőségesen embergyűlölő, állatpárti szövegek. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy karriere csúcsán láthatjuk majd júliusban a kurrens death metal színtér egyik legegyedibb zenekarát.

Nemrég egy újabb brutális klipet készített Mitch Masse (akinek a Your Disposal videóját is köszönhetjük) a Cattle Decapitationnek. A tavaly nyáron kiadott The Anthropocene Extinction album Clandestine Ways (Krokodil Rot) dalához készült a kisfilm, amelynek egyelőre csak a ‘cenzúrázott’ verzióját tette közzé a csapat.