Az izlandi Sólstafirból két éve kirúgott alapító dobos, Guðmundur Óli Pálmason új projektje a Katla nevet viseli. Bemutatkozó albumuk Móðurástin címmel október 27-én lát napvilágot a Prophecy gondozásában. A Katla felállását Pálmason mellett Einar Thorberg Guðmundsson (Fortíð, Potentiam) énekes / gitáros / basszer / multi-instrumentalista alkotja. Az Izland egyik legnagyobb, jelenleg is aktív vulkánja után elnevezett Katla erőteljes, atmoszférikus metalzenét játszik.

Bemutatkozó lemezük (melyről már három dalt is tudunk villantani), megjelenik digipak CD-n (24 oldalas szövegkönyvvel), gatefold LP-n (limitált, fekete és sötétzöld színekben), valamint gyűjtői, dupla CD-s artbook változatban (28×28 cm-es pakkban, 72 oldallal és Gu∂mundur Óli Pálmason lenyűgöző fotóival, illetve egy teljes értékű bónusz CD-vel kiegészítve – ezen az album egyes dalainak remixei hallhatók).

Guðmundur Óli Pálmason, azaz Gummi nemcsak alapítótagja volt az 1995-ben elindult Sólstafirnak, de a korai időkben, még jóval az első nagylemez előtt, volt két év, amikor Aðalbjörn Tryggvason énekes/gitárossal ketten alkották a bandát. Épp ezért is volt furcsa. hogy 2015 nyarán, az Ótta albumuk turnéjának közepette, a dobos kapott egy mailt Additól és a többiektől, hogy nem tartanak igényt a szolgálataira. Lehet, hogy a többiek kicsit elhamarkodottan döntöttek, ugyanis Gummi kirakása óta már a negyedik dobost „fogyasztják” el. A Sólstafir idén májusban Berdreyminn címmel megjelenő lemezét Hallgrímur Jón Hallgrímsson dobolta fel.

Katla – Móðurástin
(Október 27 – Prophecy Records)

01. Aska
02. Hyldýpi
03. Nátthagi
04. Hvila
05. Hreggur
06. Kul
07. Móðurástin
08. Dulsmál