A 2010-ben alakult Isatha hörgéssel, szoprán női énekkel, fuvolával, hegedűvel tolja a folkos fémet, és olyan zenekarokat tart számon a fő hatásai közt, mint az Eluveitie, a Finntroll, a Korpiklaani, az Ensiferum, az Amon Amarth, vagy az Ásmegin. Első nagylemezük Erdei regék címmel 2013 júniusában jelent meg, most pedig itt a folytatás, a Tavaszi szél EP.  

„Hosszú, de nem kevésbé várakozással teli idő után jelent meg készülő második nagylemezünk hírhozója. A műfaj kedvelőinek egészen speciális formában tálaljuk a közismert népdalt, mely lemezünk címét is adta. A lemezen három teljesen saját dallal készültünk, a népzenei elemekhez hűen, de mégis egy kissé sajátos –régi Isatha stílus sokszínűségével megfűszerezve ajánljuk az EP-t az extrémebb zenék kedvelőinek.

Felcsendül a sokak által szeretett, újra kiadott Vérvörös ég alatt az első lemezről, megújult hangszereléssel, átmenetet képezve a régi és új lemezünk között, mégis kissé nosztalgikus hangulatot keltve a lemez hallgatása közben.

Új stílus felé bontogatjuk szárnyaink- az ősi, pogány kántálással egy teljesen más színt csalva a lemezre, mint az Erdei regék albumon, mely a két másik új dalunkban hallható. Mélyebb, struktúrában összetettebb hangzásvilágot kaptunk új formációinkban a billentyűs hangszer révén, melyet akár a dallamosabb zene kedvelői is könnyeden fogyaszthatnak.

Maradunk tisztelettel,

Isatha”