Winter’s Gate címmel szeptember 23-án jelenik meg a melodikus death metal vonalon jól ismert finn Insomnium hetedik nagylemeze, a 2014-es Shadows Of The Dying Sun album folytatása. A veterán Dan Swanö által kevert Winter’s Gate egy koncept-album, ami egyetlen 40 perces dalból áll. A történetet (aminek finn címe: ‘Talven portti’) Niilo Sevänen énekes-basszusgitáros írta. A Winter’s Gate egy csapat vikingről szól, akik rátalálnak egy mesés szigetre Írország nyugati partjainál, de a csalóka időjárás rövid időn belül teljesen elzordul, és lecsap rájuk a kőkemény tél. Érdekesség, hogy a Winter’s Gate megjelenik könyv formájában is – angol, finn és német fordításban, Teemu Tähkänen illusztrációival.

Tavaly ősszel a komplett turnéját lemondani kényszerült a Niilo Sevänen vezette Imsomnium, így a magyar bulijuk is elmaradt. A 2017. január 11-én startoló európai körút minden állomásán teljes egészében előadja az új ópuszt a banda, fájdalom azonban, hogy a 2017-es kanyar sem fogja érinteni Magyarországot.

Shadows Of The Dying Sun címmel a Century Media gondozásában hivatalosan 2014. április 28-án jelent meg a melodikus death metal vonalon mozgó finn Insomnium hatodik nagylemeze. Ezen az albumon mutatkozott be a 2011-es One For Sorrow lemez után érkezett Markus Vanhala gitáros (Omnium Gatherum), aki Ville Vänni helyére érkezett. Az új album dob-témáit Kimmo Perkkiö-val vették fel az SF Sound Stúdióban; minden mást Teemu Aalto-val, Kotka-beli a Korkeakoski Stúdióban. A keverést és maszterizálást André Alvinzi és Jens Bogren végezte a svéd Fascination Street Stúdióban. A lemez borítója ezúttal is Wille Naukkarinen nevéhez fűződik. A lemez első klipje a While We Sleep című dalhoz készült. A klipet a lengyelországi Wroclawban forgatták a finn srácok, méghozzá azzal a Grupa 13 stábbal, akik a legutóbbi Behemoth klipet is készítették.