Mostanában rendesen beleszaladok a szar filmekbe. Legutóbb a The Quick and the Undead című filmről írtam, akkor meg is jegyeztem, hogy annál talán nincs lejjebb. Hát kis híján van. Itt van példának okáért ez a Reeker – A halál szaga című förmedvény. Mentségemre legyen mondva, a KépsoRock mostani írása nem az én trehányságom miatt csúszik. A késésnek roppant prózai oka van: három napon át aludtam el ezen a filmen, míg a végére jutottam, miközben az agysejtjeim millió részecskére hullottak. Semmi túlzás nincs abban, a Reeker pusztítása felért egy szellemi Hirosimával. Ezek után még van kedved tovább olvasni a véleményemet? Tedd azt, legalább megkíméllek attól, hogy rászánd magad erre a borzalomra.

Dave Payne rendező 2005-ben úgy döntött, nem kíméli a nézőket és rájuk szabadítja kisköltségvetésű moziját. Azóta – bár nem hinném, hogy az első rész sikere miatt – elkészült a folytatás is (No Man’s Land – The Rise Of Reeker, 2008), amelyhez eddig hála Istennek nem volt reeker2 20140506szerencsém. A történet a szokásos tinihorror. Fiatalok vágnak neki a hosszú sivatagi útnak, hogy részt vehessenek egy ígéretes buliban. Náluk van minden, ami egy tinédzser kelléke: óvszer, kábszer, stb.  Öten indulnak: Gretchen (Tina Illman), Süti (Arielle Kebbel), aki a Hívatlan vendégben is megmutatja „domborzatát”, Nelson (Derek Richardson), ő a Motel két részében volt látható, Trip (Scott Whyte) és a vak Jack (Devon Gummersall). Ez az öt fő gyakorlatilag ki is meríti a sablon karaktereket. A reeker3 20140506színészi játékokat nézve mostantól egy szavam nem lehet Steven Seagal szobrokat idéző arcjátékára,és a Barátok közt szereplői Robert De Nirok és Jodie Fosterek. Na és miről szól a film? A rendező egyben forgatókönyvíró Dave Payne a sztorit sem vitte túlzásba. Van ugyebár a már említett öt ifjú titán, akik útra kelésük nyomán egy kihalt pihenőhelyen rekednek. Pár órával előtte még ott kajáltak, ment a nyüzsgés rendesen, visszatérésük után azonban egy kihalt településsé vált. Hozzá sem kell tennem, ahogy ilyenkor lenni szokott, se térerő, se telefonvonal. Kisvártatva megjelennek a gyanús alakok, hőseink pedig szép fokozatosan fűbe harapnak. Ennyi, nem több.

Olvastam olyanokról, hogy állítólag a film végén van egy csavart csattanó, de az olyan jól el van rejtve, hogy észre sem vettem. Olyasmiről is olvastam,. hogy ez elméletileg a Zsákutca című film amerikai változata. Egyetlen ajánlatom marad a végére: ha kezetekbe kerül a DVD, karcoljátok meg alaposan, aztán dobjátok ki a kukába.

Pontszám: 2/10

Reeker – A halál szaga (Reeker) /2005/
Bemutató: 2005. március 13.
Forgalmazó: Primal Pictures
Hazai dvd megjelenés: 2007. november 28. (SPI International)
Rendező: Dave Payne
Forgatókönyvíró: Dave Payne
Zeneszerző: Dave Payne
Operatőr: Mike Mickens
Vágó: Daniel Barone
Szereplők: 
Devon Gummersall (Jack)
Derek Richardson (Nelson)
Tina Illman (Gretchen)
Scott Whyte (Trip)
Arielle Kebbel (Süti)