A fiús Barlang. Pontosítva, a lányok-fiúk vegyesen Barlang. 2005 környékén, ha egy társaság beszélgetett a filmekről, akkor a The Cave esetében ezt a megkülönböztető jelzőt kellett használni. Erre azért volt szükség, mert a hazai filmforgalmazók „jóvoltából” a The Cave filmmel szinte egy időben moziba került The Descent is a Barlang címet kapta. Ha a normál fordítást vesszük alapul, akkor a The Cave esetében helytállóbb a fordítás, de mint tudjuk, az Idegenből is volt már Nyolcadik utas: a Halál, tehát ebbe a szabad fordításokba most ne menjünk bele. Amúgy pedig abszolút találó mindkét filmre a Barlang-cím, végtére is mindként mű alap sztorijában kis létszámú csapat ereszkedik le a mélybe, elvannak zárva a külvilágtól, nyakukban pedig mindenféle húszabáló szörnyek nyüzsögnek. Nekem személy szerint jobban bejött a The Descent (nem csak azért, mert ott kifejezetten csajok másznak le a sötét, titokzatos mélybe). Egy alkalommal tuti, hogy arról a filmről is írok majd (sőt a folytatásáról is), de most nézzük mi történt a The Cave-ben.

A „csajos” The Descent előtt jöjjön a „pasis” The Cave. Itt azonban némileg pontosításra szorul a dolog, mert bár a forgatókönyv abszolút férfi személyekre íródott, Bruce Hunt rendező, az utolsó pillanatban két karaktert átformált a szebbik nemre. Állítása szerint a forgatások alatt nagy élményt jelentett a stábnak Piper Perabo (Sakáltanya) színésznőt sziklamászás közben forgatni. Hát igen, a feszülő ruci sejtet egysmást. Mászásban amúgy sincs hiány a filmben, de a Descent-barlang2 20131115el ellentétben itt a búvárkodás is előtérbe kerül. A sztori Románia szép tájain harminc évvel korábbra kalauzol minket, amikor egy aranyra vágyó banda behatol egy középkori templomba, amely gyakorlatilag egy hatalmas barlangrendszerre épült. Ilyen építmény valóban rengetek található Európában, mivel az egyház anno ezeket azért építette, hogy a hívőknek azt a látszatot keltse, hogy bizony ők betudják zárni a pokol kapuját. Mert a sötét barlangok mindig is titokzatosak maradnak a földi halandók számára. Na már most ez a csoport a lejutás meggyorsítása miatt végez egy lazább robbantást, de a barmok arra nem gondoltak, hogy a robbantástól az egész építmény leomolhat, teljesen elzárva a kiutat. Naná, hogy ez történt, ami után már napjainkban találjuk magunkat. Tudósok egy csoportja expedíciót szervez a barlang feltárására, de mivel tudják, hogy a föld alatti komplexum szinte teljes egészében víz alatt van, ezért egy speciális búvárcsapatot is meginvitálnak. Innentől már szinte adva van a sztori, jön az élet-halál harc a barlangban élő elkorcsosult lényekkel, illetve megtalálni a szabadba vezető utat. A filmnek a fantasztikum mellett azért valóságalapja is van, mivel Románia területén 12 ezer regisztrált barlang létezik, amelyekben a nyolcvanas évek barlang3 20131115végén harmincöt eddig ismeretlen állatfajra bukkantak. Persze nem ilyen repkedő izékre, mint amik a filmben gyilkolják a szereplőket. Apropó szörnyek: megteremtésükhöz a XVIII. században élt William Blake festő és véső munkái szolgáltattak kiindulópontot. A rendező külön kérésére a trükkmestereknek szárnyasra kellett alkotniuk őket. Lényegében az összkép alapján nem néznek ki rosszul. Már amikor látszanak, mert az operatőri munka során bizony rengetegszer csak villózó képsorokat látunk, ami hosszú idő után bántó a szemnek. Sajnos, mint annyi hasonló film esetén, itt sem derül ki teljesen, hogy a szörnyek honnan is erednek valójában. A színészek többsége hozza a kötelezőt, vagyis nem túl idegesítőek. Szódával elmegy effekt. Bruce Hunt rendező ugyan már több filmnél is segédkezett, de valójában ez volt a rendezői székben a debütálása.

Mindent egybevetve a forgatás helyszíne miatt festői szépségű tájakra kalauzol minket a film. Ezekhez a gyönyörű tájakhoz pedig nagyon szépen kapcsolódik a megépített díszlet. A szereplők közül kiemelendő Cole Hauser (Pitch Black-22 Évente Sötétség, Hart Háborúja), aki meggyőzőenbarlang4 20131115 ábrázolja átalakulását, miután egy hadakozás során megfertőzték a lények. A forgatókönyv talán érdekfeszítőbb, mint a The Descent esetén volt. Épp ezért kicsit bosszús vagyok, hogy ebből azért egy jobb alkotás is születhetett volna. Mert összességében nem rossz film, de nem is túl maradandó. Az utolsó képkockák egy esetleges folytatásról árulkodnak, de amíg a másik barlangos mű során epekedve vártam a második részt, ennél a filmnél lényegében hidegen hagy lesz-e valaha újabb része. Végezetül kiemelném a filmhez készült soundtrack lemezt, mert bár a film során csak a Nightwish zenekar Nemo című klasszikusa csendül fel (az is csak a stáblista során), de a korongon olyan frankó bandák szerepelnek, mint a Lacuna Coil, az Atreyu, a Killswitch Engage vagy a Shadows Fall zenéje.

Pontszám: 7/10

A Barlang (The Cave) /2005/
Bemutató: 2005. augusztus 26.
Forgalmazó: Screen Gems/ Lakeshore
Hazai dvd megjelenés: 2006. június 6. (Fórum Home Entertainment)
Rendező: Bruce Hunt
Forgatókönyvíró: Michael Steinberg, Tegan West
Zeneszerző: Reinhold Heil, Johnny Klimek
Operatőr: Ross Emery
Vágó: Brian Berdan
Szereplők: 
Cole Hauser (Jack)
Eddie Cibrian (Tyler)
Morris Chestnut (Buchanan)
Piper Perabo (Charlie)
Lena Headey (Katherine)