Igen, a címet megint nem sikerült lefordítani…

Elég látványosan felkapták mostanában a vámpírokat, ami nem is csoda, hiszen az Alkonyat olyan szintű fanatizmust indított be, ami egyrészt érthetetlen, másrészt magával vonzott sok más, hasonló témájú regényt, melyekből (előbb vagy utóbb), szintén elkészítik a celluloid-változatot (Gondoljunk csak a Rémségek Cirkusza című filmre! Vajon elkészült volna egyáltalán, ha nincs az Alkonyat?). Nem mondom, hogy túlzottan örülök, viszont van egy-két merész vállalkozó, aki az egyre „eltinisedő” vámpírokat nem hagyja veszni, és inkább ijesztő oldalukat mutatja be, mint a „nyálas-romantikusat”. Félreértés ne essék, elhiszem, hogy a vámpírokat így is lehet ábrázolni, csak ha már muszáj, akkor ne „Húlió szappanopera” szinten. Mindenkinek ajánlom megtekintésre az Engedj be! c. horrort, mely tökéletes egyensúlyt talált a megható szerelmi szál és a véres hústépkedések között.

No de a filmről…

rendező: Peter Spierig, Michael Spierig
forgatókönyvíró: Peter Spierig, Michael Spierig
zeneszerző: Christopher Gordon
operatőr: Ben Nott
producer: Chris Brown, Bryan Furst, Sean Furst
vágó: Matt Villa

szereplő(k):
Ethan Hawke (Edward Dalton)
Willem Dafoe (Lionel ‘Elvis’ Cormac)
Isabel Lucas (Alison Bromley)
Sam Neill (Charles Bromley)
Harriet Minto-Day (Lisa Barrett)
Claudia Karvan (Audrey Bennett)
Michael Dorman (Frankie Dalton)

Úgy látszik, az amcsik is elhatározták, hogy megpróbálják megreformálni a vámpírokat, így született meg a Daybreakers, melyet 2010 januárjában mutattak be, és szinte azonnal el is tűnt a mozikból. Sokáig úgy tűnt, hogy nálunk nem fogják forgalmazni, de nemrég kiderült, hogy április 8-án mégis bemutatják ezt a remeknek ígérkező filmet, amit elég régóta várok ahhoz, hogy biztosan meg is nézzem majd.

Ami azonnal megfogott, az a sztori. Arról van szó, hogy a jövőben olyannyira elszaporodtak a vérszopók a világban, hogy majdnem mindenki vértestvérré vált, a megmaradt embereket pedig állatként tenyésztik. A probléma csupán annyi, hogy így sem áll rendelkezésre elegendő vér a vámpírok számára, így valamiféle vérpótlót kell találniuk, különben mind az emberek, mind ők kipusztulnak.Elég eredeti elgondolás ez, és a film is nagyon hangulatosnak ígérkezik. A képi világ engem már az előzetesben elvarázsolt, reménytelenül nyomasztó, de mégis van benne valami fennkölt. Az egész kísértetiesen hasonlít a Gattaca stílusára, ami már önmagában bíztató. A színészek is ígéretesek, főleg Ethan Hawke, akitől nem nagyon láttam még rossz alakítást, és igaz, hogy ritkán láthatjuk filmben, de nem is szokott akármikhez aláírni. Általában amin az ő neve olvasható, az bőven a jó kategóriába esik: Fegyvernepper, Kiképzés, Gattaca, Mielőtt felkel/lemegy a Nap. Számomra hatalmas öröm továbbá, hogy Sam Neill is szerepel a filmben, Willem Dafoe már csak kedves ráadás.

A kritikák alapján a film nem lett rossz, de olyan nagyon jó sem. Ezt bizonyítja az imdb 6.9 pontja, a rottentomatoes 66%-a, és a filmről írt vélemények nagy része, melyek szinte kivétel nélkül egy nagyszerű szórakozást nyújtó, de felejtős filmként beszélnek róla.Ettől függetlenül nagyon kíváncsi vagyok rá, és bízom benne, hogy a kicsit realizálódott elvárásaimmal szemben képes lesz kellemes meglepetést nyújtani. Nem először fordult elő, hogy egy mindenki által közepesnek mondott film kegyetlenül tetszett (Renaissance, Universal Soldier: Regeneration vagy a Terminator – Megváltás, ami simán az év egyik legjobbja lehetett volna nálam, ha nem olyan elcseszett az utolsó fél óra). Remélem, a Daybreakers is beáll majd a sorba, mivel az utóbbi időkben kevés jó cselekményű vámpírfilmet kaptunk, igaz a Daybreakers sem számít majd klasszikusnak…

Zárszóként annyit, hogy ha a film csak fele olyan jó, mint az előzetese, már megér egy mozijegyet!