Az Eternal Idol zenekart 2016 februárjában alapította a Rhapsody / Angra énekes Fabio Lione és a Hollow Haze gitárosa, Nick Savio. Tervük az volt, hogy eredeti és sajátos hangzású szimfónikus / melodic metal zenéjükkel elkápráztassák a műfaj rajongóit. Emellett azonban némi klasszikus metalzene, szimfónikus rock és progresszív metal stílus is szorult a zenekar dalaiba.

Az Eternal Idol debütáló albuma The Unrevealed Secret címmel jelent meg 2016 decemberében, a Frontiers kiadó gondozásában. 2017 elején a csapat európai turnét bonyolított le, de ezután kilépett a felállásból az eredeti énekesnő, Giorgia Colleluori és a dobos, Camillo Colleluori. Nick és Fabio azonban később új tagokkal újjáélesztette a formációt.

Az Eternal Idol új felállását Fabio Lione (Rhapsody, Angra) és Claudia Layline énekesek vezetik. Mellettük Nick Savio (Hollow Haze) gitáros, Andrea Burratto (Secret Sphere, Hell In The Club) basszusgitáros és Enrico Fabris dobos alkotja a felállást. Az Eternal Idol második albuma 2020. november 6-án Renaissance címmel jelent meg. A dalszövegeket és a vokál-témákat ezúttal teljes egészében Fabio Lione és Claudia Layline komponálta; míg magukat a dalokat Nick Savio szerezte és hangszerelte. Az új album producerei Savio és Lione voltak, a keverést pedig Simone Mularoni (DGM, Sunstorm) végezte el. A napokban bemutatták az Away From Heaven dal szöveges videoklipjét: