A Dark Tranquillity-t 1989-ben alapította meg az énekes/gitáros Mikael Stanne illetve a gitáros Niklas Sundin, akik alaposan megfigyelték az ihletőiket, majd úgy döntöttek, hogy Septic Broiler néven létrehozzák saját bandájukat. Nem sokkal ezután három további tag csatlakozott hozzájuk Anders Fridén, Anders Jivarp és Martin Henriksson személyében. 1990-ben a friss formáció ’Enfeebled Earth’ címmel készített egy demókazettát, s csak ezután változtatták meg a stílusukat, felvéve a Dark Tranquillity nevet.

Március közepén azonban kiderült, hogy a bandaalapító Niklas Sundin gitáros 30 év után távozik a zenekarból. Sundin a koncertezéssel és utazással járó életmód, a koncertektől való elidegenedés miatt lépett vissza a színpadtól, viszont elmondása szerint nem kell félteni: több metalos és nem metalos projekt is van a fiókban, melyekről hamarosan mindenki tudni fog. Döntése a rajongókat talán nem is lepte meg, hiszen Niklas már 2016 óta családi okok miatt nem is turnézott a csapattal, a Mitochindrial Sun nevű elektro-projektje pedig a múlt hónapban adta ki a debütáló lemezét.

A Dark Tranquillity sem várt sokáig a pótlására, hiszen a napokban kezdetét vette az új album körüli munkálat. Két gitáros csatlakozott hozzájuk, mindketten játszottak is velük az utóbbi években. Természetesen nem ismeretlen arcok a banda történetében. Az egyik új gitáros Chris Amott (ex-Arch Enemy, ex-Armageddon stb.), a másik pedig Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist, Skyfire). A Dark Tranquillity legutóbbi albuma a 2016 őszén kiadott Atoma volt.

Dark Tranquillity:

Mikael Stanne – énekes
Anders Jivarp – dobos
Martin Brandstrom – billentyűs
Anders Iwers – basszusgitáros
Johan Reinholdz – gitáros
Chris Amott – gitáros