A súlyosabb gitárzenékkel foglalkozó magyar internetes magazinok szerkesztőségeinek szavazatai alapján 2008 legjobban sikerült albumait az Isten Háta Mögött és a Superbutt készítették el, koncerten a Nadir és a Subscribe voltak a legerősebbek, míg a debütáló bandák közül a Slytract és a Saint Petrol első albumait fogadta legnagyobb lelkesedéssel a zsűri. Az érdi Bakery stúdió pedig zsinórban negyedszer lett a legjobb a Hungarian Metal Awardson.

 

Legjobb album

Isten Háta Mögött
A kényelmetlen lemez
A 2005-ös első Hungarian Metal Awards győzteseiként jól sikerült új lemezeikkel természetesen az Isten Háta Mögött és a Remorse zenekarok 2008-ban is favoritnak számítottak a Legjobb album kategóriában. Az IHM-nek végül ismét sikerült befutni az első helyre a Kényelmetlen lemezzel, mindössze egyetlen szavazattal megelőzve a Superbutt You And Your Revolution albumát, amely ugyancsak egy hajszállal szorította a dobogó harmadik fokára a Remorse D.Ü.H. című 2008-as anyagát.

 

Legjobb debütáló album

Saint Petrol
Greatest Tits
Slytract
Explanation: Unknown

A bemutatkozó albumok kategóriájában ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen. A Saint Petrol az amúgy is igen erős magyar southern rock/sludge metal színtérre érkezett meg Greatest Tits című albumával, míg a miskolci Slytract külföldön is eséllyel indul a brutális thrash-death metal muzsikát rejtő, remek Explanation: Unknown című lemezzel, amelyet nem csak a Noise Head Records adott ki Európában, de a híres-neves Relapse is az Egyesült Államokban.

 

Legjobb koncertbanda


Nadir

Subscribe

Amilyen egyértelműen hódította el tavaly a Legjobb koncertbanda titulust a Sunday Fury, annyira megosztott volt idén a zsűri az első hely odaítélésében. Gyakorlatilag a jelöltek közül, aki nem első lett az mind a második helyen végzett. A hajszállal legjobbnak ítélt két banda pedig a hardcore-death metalban erős Nadir, akik az ország egyik legjobb underground csapataként dolgoznak már évek óta, míg az első hely másik társbérlője 2008-ban az intenzív bulijairól ismert Subscribe, akik a tavalyi második hely után léptek most a dobogó legfelső fokára.

 

Legjobb stúdióprodukció


Jocke Skog @ Fear And Loathing / Varga Zoltán @ Bakery
Superbutt: You And Your Revolution
A Legjobb stúdióprodukció kategóriában először idén merült fel az a dilemma, hogy a jelöltek közül két album is részben külföldön készült. Végül úgy döntöttünk, hogy amíg magyar közreműködés is van a lemezben, addig nem kérdés, hogy ezek az albumok is indulhatnak a szavazáson. Ezek után talán nem meglepetés, hogy az első két helyet egy-egy svéd/magyar koprodukcióban készült korong szerezte meg. Folytatva eddigi sorozatát, negyedik alkalommal is az érdi Bakery stúdió és vezetője Varga Zoltán vitte el a pálmát, aki a Jocke Skog stúdiójában (Fear And Loathing) készült Superbutt album utómunkáit és az énektémák felvételeit végezte. Hasonló felállásban készült a második helyen végzett Casketgarden album, az Incompleteness In Abscence, ahol a szintén svédországi Studio Underground stúdióban Pelle Saether és a szolnoki Denevér stúdióban Cserfalvi “Töfi” Zoltán közös munkájának eredményeként született ütős hangzás. A harmadik helyre egy önálló produkcióval futott be Varga Zoltán és a Bakery, ez pedig az Isten Háta Mögött és az A kényelmetlen lemez.

 

Legjobb lemezborító


Dömölky Dániel
Superbutt: You And Your Revolution
A grafikusok között is nagyon szoros volt a verseny, végül a You And Your Revolution frontját készítő Dömölky Dániel groteszkbe hajló munkája tetszett a legtöbb zsűritagnak. Mögötte holtversenyben végzett Jacsó Balázs és Sallai Péter. Jacsó Balázs három alkotásával is versenyben volt, végül a Cadaveres: Evilution albuma került dobogóra, míg Sallai Pétert a Kalapács: Mítosz c. albumának borítójáért illeti elismerés.

Minden nyertesnek külön is gratulálnak a zsűriben résztvevő magazinok szerkesztőségei:

Fémforgács Metal Site :: Hard Rock Magazin :: Karcolat Metal Magazin :: MetalNews.hu :: NuSkull :: Passzio.hu :: Planet Z :: Rock Gyémántok :: Rockerek.hu :: Rock Station :: Shock! Magazin :: Tarzansite :: Underground Magazin :: Zenemagazin.com :: Viharock.hu

A IV. HangSúly zenei díj hivatalos jelöltjei kategóriánként a következők (abc szerint):

Az év albuma 2008
Age Of Agony – Follow The Way Of Hate
Cadaveres – Evilution
Casketgarden – Incompleteness In Absence
Dalriada – Szelek
Hungarica – Demokratúra
Isten Háta Mögött – A kényelmetlen lemez
Korog – Mumus
Remorse – D.Ü.H
Slytract – Explanation: Unknown
Superbutt – You And Your Revolution
Wackor – Uncommon Ground

Az év debütáló albuma 2008
1KillEmbrace – Kainism
After Rain – Vitorlát szélbe
Funebre – Indictment About The World Of Man
Locust On The Saddle – The AlphaMantis
Megazetor – Dying Process
Óriás – Jön
Saint Petrol – Greatest Tits
Salvus – Minden kezdet
Slytract – Explanation: Unknown
Yava – Folcore

Az év koncertbandája 2008
1KillEmbrace
Cadaveres
Casketgarden
Locust on the Saddle
Nadir
Subscribe
Wackor
Watch My Dying

Az év stúdióprodukciója 2008
Cadaveres – Evilution (Bakery)
Casketgarden – Incompleteness In Absence (Denevér – Cserfalvi “Töfi” Zoltán, Tóth Zoltán / Studio Underground – Pelle Saether)
Dalriada – Szelek (Denevér – Cserfalvi “Töfi” Zoltán)
Isten Háta Mögött – A kényelmetlen lemez (Bakery – Varga Zoltán)
Remorse – D.Ü.H. (Denevér – Cserfalvi “Töfi” Zoltán)
Superbutt – You And Your Revolution (Fear And Loathing – Jocke Skog / Bakery – Varga Zoltán)

Az év lemezborítója 2008
Cadaveres – Evilution (Jacsó Balázs)
Casketgarden – Incompleteness In Absence (Jacsó Balázs)
Horda – Tíz élet (Jacsó Balázs)
Kalapács – Mítosz (Sallai Péter)
Óriás – Jön. (Örményi Ákos)
Superbutt – You And Your Revolution
Szeg – Hazaértem (Bakk László, Béres László, Nagy Attila, Szilágyi István)
Yava – Folcore (Kamarás Ági)