67 éves korában elhunyt John Wetton. Halálhírét ma reggel a Twitteren közölte régi zenésztársa, Geoff Downes, amit később a legendás Asia zenekar is megerősített. Az énekes már évek óta betegeskedett, két évvel ezelőtt is egykilónyi rosszindulatú daganatot távolítottak el a gyomra tájékáról. Wetton hosszú harcot folytatott a vastagbélrákkal, sajnos már a többszöri kemoterápiás kezelés sem segített. ma reggel szervezete végleg feladta a harcot.

Nyugodjék békében!

Wetton 1949-ben született, elsőként pedig az angol King Crimsonnal szerzett hírnevet magának, de játszott a Mogul Thrashben, a Familyben, a Uriah Heepben és a Wishbone Ash-ben is. Wetton az 1970-es évek elején csatlakozott a King Crimsonhoz, aztán 1977-ben megalapította U.K. nevű progresszív rockzenekart. Aztán jött a legismertebb zenekara, az Asia.

Az 1981 tavaszán alakult Asia gyakorlatilag egy supergroup volt. Alapí­tó tagjai szinte kivétel nélkül legendák voltak az 1980-as évek elején. Geoff Downes billentyűs korábban a Yes és a The Buggles zenésze volt, John Wetton énekes basszista (és gitáros) pedig megfordult a King Crimson, a UK, a Uriah Heep és a Roxy Music háza táján is. Leí­rni is sok… Mellettük Steve Howe és Carl Palmer, a Yes és az ELP ex-zenészei alkották még a zenekart. Az Asia 1982-ben robbant be a zenei szcénára bemutatkozó albumával. Az album a Heat Of The Moment dal sikerének köszönhetően az év egyik legnagyobb robbanását okozta, és több mint 10 millió példányban kelt el világszerte.

A média és a kritikusok a kezdet kezdetétől szupercsapatként emlegetik – bár ezt a jelzőt ők maguk soha nem szerették. Az Asia zenéje (és rock’n’roll karizmája) organikus fejlődés eredmény – minden erőfeszítés nélkül alakult ki. Bár mind a négy muzsikus megtapasztalta már korábban is a zajos sikert a korábbi bandáiban (YES, ELP, King Crimson és The Buggles), az Asia valami sajátos erővel bírt, amit a rajongók és a zeneipar bennfentesei igen hamar felfedeztek.

A siker azonban túlságosan korán jött és túlságosan nagynak bizonyult. Mire oda jutottak, hogy hozzálássanak második albumukhoz 1983 telén, az első repedések már megjelentek. A kreatív feszültség, a hatalmas egók és az előző év legkeresettebb albumának birtokosaiként rájuk nehezedő nyomás következtében a második album felvételeit már korántsem élvezték annyira. A második album, az Alpha, mégis platinalemez lett; olyan számokat tartalmazott, mint a “Don’t Cry” és a The Smile Has Left Your Eyes”.

A személyes konfliktusok már az Alpha turnén megingatták a banda alapjait, Wetton már a turné alatt faképnél hagyta társait, s nem sokkal később az Asia széthullott. a következő években az eredeti Asia tagok saját egyéni projektjeikkel foglalkoztak. Az Asia egyébként 2006-ban újra összeállt, ráadásul az eredeti felállással. Világszerte turnéztak, és négy stúdióalbumot is kiadtak. Az utolsó a Gravitas volt 2014-ben.

A nagyon sikeres zenei karrierjét alkoholproblémái nehezítették. Wetton életének utolsó 11 évében már egyáltalán nem ivott, de önkléntesen látogatta csoportokat, hogy segítsen a hasonló gondokkal küzdőknek. Január 31-én, kora reggel halt meg. Már évek óta harcolt vele, de végül a rák győzött.